.

Έξυπνη αναζήτηση Video με Analytics και η πρωτοποριακή τεχνολογία Time Compressor της AxxonSoft

Γιώργος Σκούρας, Business Development Manager, Novo Technologies 


Οι αλγόριθμοι Video Analytics χρησιμοποιούνται ήδη σε πληθώρα εγκαταστάσεων ως ένα σύγχρονο εργαλείο δημιουργίας real-time προειδοποιήσεων. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η ανάλυση του καταγεγραμμένου video μπορεί να αποτελέσει και ένα εξαιρετικό εργαλείο γρήγορης αναζήτησης, που θα μπορούσε να λύσει τα χέρια κάθε σύγχρονου Security Manager;

Η αναζήτηση συγκεκριμένης πληροφορίας σε καταγεγραμμένο video δεν είναι απλή διεργασία, καθώς οι καταγραφές αποτελούνται συνήθως από τεράστιο όγκο δεδομένων. Ατελείωτες ώρες video, προερχόμενες από μεγάλο αριθμό megapixel καμερών, καθιστούν συχνά την αναζήτηση ενός συγκεκριμένου συμβάντος μια αφάνταστα χρονοβόρα διαδικασία και μια πιθανή αιτία πονοκεφάλου για κάθε υπεύθυνο ασφαλείας. 

Και ενώ αρκετά λογισμικά VMS ή IP κάμερες ενσωματώνουν real-time αλγόριθμους ανάλυσης video, ελάχιστα είναι εκείνα που προσφέρουν σύγχρονες μεθόδους αναζήτησης με βάση αυτούς τους αλγόριθμους και τα metadata που έχουν ήδη δημιουργηθεί. 

Forensic Αναζήτηση με κανόνες VCA, χρώμα, ταχύτητα και πρόσωπο 

Μπορεί να την ακούσετε ως «εγκληματολογική αναζήτηση» (Forensic Search) ή περιφραστικά ως σύνθετη μέθοδο εντοπισμού γεγονότος στο καταγεγραμμένο video. Η αναζήτηση γίνεται είτε με βάση κάποιον κανόνα Video Analytics (διάσχιση γραμμής, είσοδος ή παραμονή σε συγκεκριμένη περιοχή, εγκατάλειψη αντικειμένου κ.λπ.), ή με βάση το μέγεθος ενός αντικειμένου (άνθρωπος, αυτοκίνητο, φορτηγό), το χρώμα του (ένα κίτρινο ταξί) ή κάποιο χρώμα πάνω του (π.χ. μια κόκκινη τσάντα), την κατεύθυνση της κίνησης, την ταχύτητά του ή την εμφάνιση ενός προσώπου (γενικά ή συγκεκριμένα), ή έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω. 

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα μιας τέτοιας αναζήτησης. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα από το λογισμικό Axxon Next, γίνεται αναζήτηση ενός ανθρώπου που εμφανίζεται σε μία περιοχή (βγαίνει από μία πόρτα) και στη συνέχεια εισέρχεται σε μία άλλη (πλησιάζει το αυτοκίνητό του). Ορίζουμε τον κανόνα της αναζήτησης και σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο έχουμε το αποτέλεσμα της αναζήτησης. Φυσικά ο κανόνας θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σύνθετος, όπως π.χ. να ορίζαμε και ένα χρωματικό φάσμα ως επιπλέον απαιτούμενο όρο αναζήτησης. 

Μια ακόμα αναζήτηση, η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει σε περισσότερες από μία κάμερες στο δίκτυο, είναι η ταυτοποίηση προσώπου. Εφόσον διαθέτουμε το πρόσωπο του καταζητούμενου, ζητάμε από το σύστημα να το ψάξει στη βάση της κάθε μίας εγκατεστημένης (τοπικά ή απομακρυσμένα) κάμερας ταυτόχρονα. Ορίζουμε τον αποδεκτό βαθμό ομοιότητας (similarity level) και το αποτέλεσμα της αναζήτησης είναι και πάλι διαθέσιμο στον χειριστή, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μαζί με την τοποθεσία της κάμερας που εμφανίστηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο. 

Η AxxonSoft έχει ονομάσει όλες αυτές τις δυνατότητες ως λειτουργία MomentQuest και θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης για video. Η λειτουργία του MomentQuest βασίζεται στα μεταδεδομένα (metadata) που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την real-time ανάλυση των ροών video, είτε από το ίδιο το λογισμικό, είτε από τους ενσωματωμένους αλγόριθμους VCA της ίδιας της κάμερας, εφόσον τους διαθέτει. Η «εκ των υστέρων» αναζήτηση γίνεται πλέον σε αυτά τα αποθηκευμένα μεταδεδομένα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι απλή και εντυπωσιακά γρήγορη. 

Χρονική Σύνοψη – Time Compressor 

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δεν το συναντάμε συχνά σε λογισμικά VMS είναι ο συμπιεστής χρόνου (Time Compressor) ή αλλιώς μια οπτική σύνοψη του καταγεγραμμένου video σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο χειριστής μπορεί να αναζητήσει όλα τα γεγονότα και τις κινήσεις που έλαβαν χώρα μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα και να τα προβάλει ταυτόχρονα στην οθόνη σαν μια συμπυκνωμένη παρουσίαση των σημείων που χρήζουν προσοχής. 

Αυτή η «χρονική σύνοψη» είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την αναζήτησή μας, όπως για παράδειγμα χρώμα, πρόσωπο κ.λπ., οπότε το σύστημα μας προβάλει όλα τα αντικείμενα, που κινήθηκαν εντός κάποιου χρονικού διαστήματος, ταυτόχρονα. Σαν να κινήθηκαν την ίδια στιγμή. Ο χειριστής είναι σε θέση να ορίσει τον μέγιστο αριθμό των αντικειμένων που θέλει να εμφανίζονται ταυτόχρονα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλει να παρακολουθήσει το video. Όταν εντοπίσει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, αρκεί να κάνει κλικ πάνω του και το σύστημα θα προβάλει αμέσως το συγκεκριμένο video. 


Η πρωτοποριακή τεχνολογία Time Compressor της AxxonSoft

Η πρωτοποριακή τεχνολογία Time Compressor απογειώνει την αποτελεσματικότητα των κέντρων παρακολούθησης καμερών ασφαλείας.

Η τεχνολογία αυτή συμπεριλαμβάνεται στις εκδόσεις Axxon Next Professional και Axxon Next Universe, είναι ιδανική τόσο για τοπικά Κέντρα Ελέγχου με κάμερες, όσο και για απομακρυσμένα Κέντρα Λήψεως Εικόνας και εταιρείες Security.

Οι χειριστές των κέντρων παρακολούθησης video καμερών ασφαλείας με τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχουν την δυνατότητα να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα τα προς αναζήτηση συμβάντα και να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τον οργανισμό που φυλάσσουν.


Δείτε το Video:




Διαβάστε εδώ περισσότερα για το Time Compressor: 


Η AxxonSoft είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού διαχείρισης video VMS και PSIM για εφαρμογές ασφαλείας με ιδιαίτερα πρωτοποριακές τεχνολογίες και ειδική σχεδίαση για μεγάλα κέντρα λήψεως και διαχείρισης εικόνας.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες μπορούν να προμηθευτούν το Axxon Next από τον αποκλειστικό εκπρόσωπο και διανομέα Novo Technologies, ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία και είναι σε θέση να τους εκπαιδεύσει, να τους υποστηρίξει τεχνικά, ή να αναλάβει να πραγματοποιήσει για αυτούς τις πλέον εξειδικευμένες ρυθμίσεις που θα απαιτήσει το έργο τους ή το Κέντρο Λήψεως Εικόνας για τους συνδρομητές τους.

Novo Technologies: Τηλέφωνο: 2102723127 / Τρωάδος 15, Νέα Ιωνία / Web site: www.novo.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.