.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) στον τομέα Physical Security

Αugmented Reality: από σενάριο επιστημονικής φαντασίας σύντομα πραγματικότητα


Τι είναι η Επαυξημένη πραγματικότητα (AR);

Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) είναι η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας.
Αντιθέτως, η εικονική πραγματικότητα αντικαθιστά τον πραγματικό κόσμο μεταφέροντας τον χρήστη σε ένα κόσμο συνθετικό, τεχνητό, εικονικό και φτιαγμένο από υπολογιστή


Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία, αλλά οι εμπειρογνώμονες της φυσικής ασφάλειας προετοιμάζουν ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τη βιομηχανία της ασφάλειας. Σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα, η οποία εντυπωσιάζει τελείως τον χρήστη σε έναν ψηφιακό κόσμο, η επαυξημένη πραγματικότητα διατηρεί τον χρήστη λειτουργικό στον πραγματικό κόσμο, προσθέτοντας ψηφιακές πληροφορίες, όπως εικόνες ή δεδομένα GPS, στην πραγματική εικόνα του χρήστη. Το υλικό AR περιλαμβάνει τα Microsoft HoloLens και το Google Glass.



Συζητήσαμε με τον εμπειρογνώμονα ασφαλείας Brian Schwab, Πρόεδρο της S3 Security and Defense Consultants για τον τρόπο εφαρμογής της τεχνολογίας AR στη φυσική ασφάλεια - και ποιες μελλοντικές εφαρμογές μπορεί να υπάρξουν.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια είναι:

Accessible project information
Photo and video capture 
Tracking and “X-Ray vision”
Precise GPS


AR για τεχνικούς

"Καθώς διεξάγω εκτιμήσεις φυσικής ασφάλειας, χρησιμοποιώ το M100 για να δω κατόψεις και σχέδια του χώρου", λέει ο Brian. Η πρόσβαση στις πληροφορίες του χώρου μπορεί επίσης να βοηθήσει τους τεχνικούς να πλοηγηθούν σε μια εγκατάσταση, βοηθώντας τους να σχεδιάσουν την ταχύτερη και ασφαλέστερη διαδρομή προς τον προορισμό τους.




Η ύπαρξη πληροφοριών σχετικά με το έργο μέσω του AR μπορεί να βοηθήσει τεχνικούς και κλειδαράδες με την τοποθέτηση διαγραμμάτων καλωδίωσης πάνω από την πόρτα.

"Ας πούμε ότι έχω μια ηλεκτρονική κλειδαριά που έχει δυσλειτουργία", λέει ο Brian. "Μπορώ να καλέσω τα διαγράμματα καλωδίωσης και να τα τοποθετήσω πάνω από την πόρτα . Μπορώ να εντοπίσω διαγράμματα αγωγών μέσω δαπέδων και τοίχων και να δω πράγματα που δεν θα ήμουν σε θέση να δω απλά κοιτάζοντας ένα διάγραμμα στο smart phone ή το tablet μου ".

Photo and video capture

Το AR επιτρέπει επίσης στους επαγγελματίες ασφαλείας να μεταδίδουν εικόνες και βίντεο σε μια κεντρική οθόνη. "Κάνοντας αξιολόγηση ενός χώρου μπορώ να καταγράψω και να μεταδώσω αυτό που βλέπω σε μια κεντρική οθόνη", λέει ο Brian. Έτσι, δεν έχω απλά μια καταγραφή αλλά ταυτόχρονα μπορούν και άλλοι να δουν αυτό που βλέπω σε πραγματικό χρόνο.

Ενώ η τρέχουσα τεχνολογία επιτρέπει στον χρήστη AR να διασυνδέεται ταυτόχρονα με μια μόνο κεντρική οθόνη, ο Brian πιστεύει ότι θα είναι εφικτές πολλαπλές διεπαφές σε πολλαπλές οθόνες στο εγγύς μέλλον. Έτσι λοιπόν η λήψη εικόνας και βίντεο θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες ασφαλείας να επικοινωνούν μεταξύ τους αποτελεσματικά για τις ανάγκες της ασφαλείας, λέει ο Brian.



"Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι να μπορώ να πετύχω έναν προϋπολογισμό για να κάνω ό, τι χρειάζεται", λέει. "Αλλά αν στο μέλλον αυτή η τεχνολογία μπορεί να προβάλλει εικόνες σε μια πλατφόρμα που όλοι μπορούν να δουν - για παράδειγμα σε μια αίθουσα συνεδριάσεων - τότε θα μπορούν να εντοπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα σε μια εγκατάσταση. Έτσι αυτά τα οπτικά θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη χρηματοδότηση έργων φυσικής ασφάλειας. "


Αugmented Reality: από σενάριο επιστημονικής φαντασίας σύντομα πραγματικότητα

Έξυπνα γυαλιά με ενσωματωμένη νυχτερινή όραση, βιομετρική σάρωση και όραση με ακτίνες Χ.

Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία και παρόλο που κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) για εφαρμογές ασφάλειας μπορεί σύντομα να δει ταχεία ανάπτυξη.

Η AR είναι μια τεχνολογία που υπερκαλύπτει ψηφιακές πληροφορίες, όπως εικόνες ή δεδομένα GPS, στην άποψη ενός χρήστη για τον πραγματικό κόσμο μέσω υλικού όπως το Microsoft HoloLens ή το Google Glass . Ως αποτέλεσμα, η AR μπορεί να επιτρέψει στους επαγγελματίες της ασφάλειας να "δουν μέσα από τοίχους" για να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους, λέει ο Brian.

Τα έξυπνα γυαλιά με την Αυξημένη Πραγματικότητα θα επιτρέψουν στους μελλοντικούς αστυνομικούς να παραμείνουν αφοσιωμένοι και ενήμεροι για το περιβάλλον τους, ενώ λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανές απειλές.

X-Ray Vision


Πριν από μερικά χρόνια, η Carmaker Mini ανέπτυξε ένα πρωτότυπο για γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας σχεδιασμένα για οδήγηση. Αυτά τα γυαλιά επικαλύπτουν τον κόσμο με ψηφιακές πληροφορίες και παρέχουν οδηγίες οδήγησης, όρια ταχύτητας καθώς και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι για τα γυαλιά είναι το λεγόμενο χαρακτηριστικό ακτίνων Χ, το οποίο παρέχει επιπρόσθετες δυνατότητες στην κάμερα που είναι τοποθετημένη εξωτερικά του οχήματος. Έτσι λοιπόν με αυτά τα γυαλιά προβάλλονται εικόνες για ότι συμβαίνει στο δρόμο.


Με το συγχρονισμό με τις εξωτερικές κάμερες του αυτοκινήτου, τα γυαλιά AR της Mini μπορούν να δουν μέσα από το αυτοκίνητο σε περίπτωση που χρειαστεί να ελέγξουμε ένα εμπόδιο ή να κάνουμε ελιγμό σε ένα σημείο στάθμευσης.

Η ίδια ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί για εφαρμογές ασφάλειας. "Ας πούμε ότι κάνω μια έρευνα για ένα κτίριο που έχει απειλή βόμβας", λέει ο Brian. "Και πρέπει να ξέρω τι είναι στην άλλη πλευρά του τείχου. Αν υπάρχει κάμερα που παρακολουθεί ένα δωμάτιο, μπορώ να προσθέσω αυτόματα σε αυτήν τη ροή βίντεο και να δω τι γίνεται. Αν δεν υπάρχει ασυνήθιστη δραστηριότητα, μπορώ να προχωρήσω στον επόμενο χώρο. "

Precise GPS 

Οι δυνατότητες GPS του AR διαθέτουν πολλαπλές εφαρμογές για επαγγελματίες της ασφαλείας.

"Με GPS ακριβείας, μπορώ να κάνω 3D απεικόνιση βίντεο καθώς περπατώ γύρω από μια περιοχή. Θα μου δώσει την ακριβή θέση του εξοπλισμού ηλεκτρονικής ασφάλειας σε μια μόνο σάρωση », λέει ο Brian. "Μπορώ να έχω μια εικόνα μιας πόρτας ή ενός παραθύρου, έτσι μπορώ να περιηγηθώ σε μια τοποθεσία και να έχω τις ακριβείς συντεταγμένες. "


Ο στρατός των Η.Π.Α. χρησιμοποιεί «Τακτική Εαυξημένης Πραγματικότητας» “Tactical Augmented Reality,” ή TAR  που βοηθά τους στρατιώτες να εντοπίσουν με ακρίβεια τις θέσεις τους, καθώς και τις τοποθεσίες φίλων και εχθρών. Με μια συσκευή προβολής heads-up αντικαθιστά τόσο τα γυαλιά νυχτερινής όρασης όσο και το φορητό GPS

Καθώς η τεχνολογία AR συνεχίζει να εξελίσσεται, αυτές οι τέσσερις τεχνολογίες Project Information, Image Capture, X-Ray Vision & Precise GPS σε συνδυασμό  θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη συμβολή στον τομέα της φυσικής ασφάλειας .

Προστασία Εγκαταστάσεων

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές ασφάλειας για όλες τις εγκαταστάσεις, λέει ο Brian.

"Ας πούμε ότι κάποιος έχει παραβιάσει έναν φράκτη και κινείται προς έναν εσωτερικό στόχο. Ας υποθέσουμε ότι θέλει να κλέψει ένα φορτηγό. Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την AR για να εντοπίσουμε το σημείο που εισήλθε ο εισβολέας και ποια είναι η αναμενόμενη πορεία του, μπορούμε να ενημερώσουμε την ομάδα μας: "Πηγαίνετε σε αυτή τη θέση. Τώρα." Αυτή η ταχύτητα στο χρόνο απόκρισης σημαίνει ότι η ομάδα ασφαλείας μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τον εισβολέα.

Η τεχνολογία AR θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών σε διάφορες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως λιμάνια, εμπορικά κέντρα ή αεροδρόμια .

"Σε ένα αεροδρόμιο , για παράδειγμα, θα μπορούσαμε κατά την διαδικασία ελέγχου των επιβατών να εντοπίσουμε έναν ύποπτο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε κάμερες και λογισμικό φυσικής αναγνώρισης", λέει ο Brian. "Φανταστείτε, σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας, να προβάλλονται όλες αυτές οι πληροφορίες σε όλους τους υπεύθυνους ασφαλείας της περιοχής. Στη συνέχεια, με βάση αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά την παρακολούθηση και την σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου.




Ενώ η τεχνολογία AR που διαθέτουμε σήμερα δεν είναι ακόμα ικανή για πολύπλευρες λειτουργίες, ο Brian είναι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Σύντομα το AR θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της φυσικής ασφάλειας.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.