.

"Ναι" σε κάμερες σε εισόδους διαμερισμάτων πολυκατοικιών από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων



"Πράσινο" φως αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις ανάβει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση καμερών σε εισόδους διαμερισμάτων πολυκατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες ή επαγγελματικά διαμερίσματα.

Ομως σε κάθε περίπτωση η Αρχή είναι κάθετα αρνητική για την χρησιμοποίηση του βιντεοληπτικού υλικού, προκειμένου να την δουν τρίτοι, εκτός εάν αυτοί είναι αστυνομικοί ή τα δικαστήρια. Απαγορευτική είναι επίσης και η καταγραφή του ήχου, ενέργεια που θεωρείται επεξεργασία προςωπικών δεδομένων .

Η γνωμοδότηση της Αρχής έγινε μετά από ερωτήματα που τέθηκαν από ενοίκους πολυκατοικιών στις οποίες τοποθετήθηκαν κάμερες και συγκεκριμένα στις εισόδους των διαμερισμάτων και όχι στην κεντρική είσοδο. Υπήρξε δε και περίπτωση που ο ένας ένοικος αντέδρασε στην τοποθέτηση κάμερας του άλλου ενοίκου.

Τι επισημαίνει η Αρχή

-Οτι η κάμερα που τοποθετείται θα πρέπει να μπαίνει σε τέτοιο σημείο που να καταγράφει μόνο τον χώρο ακριβώς έξω από το διαμέρισμα, ώστε να επιτηρείται το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του και όχι ολόκληρος ο κοινόχρηστος χώρος, όπως η σκάλα ή το απέναντι διαμέρισμα, το ασανσέρ, κλπ

-Σε περίπτωση που τοποθέτηση της κάμερας λόγω της χωροθέτησης των εισόδων των διαµερισµάτων και του ανελκυστήρα του ορόφου, αναγκαστικά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια καταγραφής, τότε απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου.

"Προς το σκοπό αυτό, ο ένοικος που εγκαθιστά την κάµερα, οφείλει, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να µεριµνήσει να λάβει τη συναίνεση των ενοίκων των επηρεαζόµενων διαμερισμάτων, παρέχοντας σε αυτούς, εκ των προτέρων, κάθε πληροφορία σχετικά µε το σύστηµα βιντεοεπιτήρησης, συµπεριλαµβανοµένης της ακριβούς εµβέλειας της κάμερας.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία, θα πρέπει να να υφίσταται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ενοίκων των επηρεαζόμενων διαμερισμάτων του ορόφου. Για τη διαμόρφωση της σύμφωνης γνώμης λαμβάνεται υπόψη µια ψήφος ανά κατοικημένο (ή χρησιμοποιούμενο) επηρεαζόμενο διαμέρισμα επεξεργασίας».

-Για την τοποθέτηση κάμερας στους κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται η λήψη απόφασης από την γενική συνέλευση των ενοίκων.

"Η εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο µε απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικία σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου κανονισμού και, εφόσον τέτοια εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον κανονισμό, απαιτείται συναπόφαση και των δύο τρίτων των ενοίκων της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί μία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήματος».

Ομως, οι κάμερες στους κοινοχρήστους χώρους δεν επιτρέπεται να "βλέπουν" ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα διαμερίσματα.

- Για τα οροφοδιαμερίσματα, η Αρχή, στην υπ΄ αριθμ. 134/2015 απόφασή της, έχει κρίνει ότι η τοποθέτηση κάμερας στην πόρτα του διαμερίσματος είναι νόμιμη με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη εικόνα από κοινόχρηστους χώρους.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.