.

Νέο ευρωπαϊκό λογισμικό παρακολουθεί από ψηλά την πορεία ύποπτων πλοίων



Το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυκλοφόρησε για ελεύθερη χρήση ένα εργαλείο λογισμικού, που αναλύει δορυφορικές εικόνες για να εντοπίσει τις θέσεις των ύποπτων πλοίων στις θάλασσες του πλανήτη.

Το SUMO (Search for Unidentified Marine Objects), δηλαδή «Αναζήτηση για ‘Αγνωστης Ταυτότητας Θαλάσσια Αντικείμενα» (σαν να λέμε θαλάσσια…UFO) χρησιμοποιεί εικόνες του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 1 του προγράμματος παρατήρησης της Γης Copernicus.

Ο αλγόριθμος του εξειδικευμένου λογισμικού αναλύει αυτόματα μεγάλους αριθμούς δορυφορικών εικόνων αναζητώντας την παρουσία πλοίων και παρακολουθώντας την εξέλιξη της πορείας τους. Τα ραντάρ των δορυφόρων μπορούν να δουν ακόμη και μέσα από τα σύννεφα ή τη νύχτα. Το SUMO μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας που έχουν μέγεθος έως μόνο ένα μέτρο (π.χ. μια σημαδούρα).

Βασικός στόχος του νέου ψηφιακού εργαλείου είναι η ανίχνευση ύποπτων πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, όπως η πρόκληση πετρελαιοκηλίδων και άλλης θαλάσσιας ρύπανσης, η πειρατεία, η παράνομη αλιεία, το λαθρεμπόριο, η λαθραία διακίνηση μεταναστών κ.α. Τα στοιχεία του SUMO μπορούν στη συνέχεια να συνδυασθούν και να διασταυρωθούν με θαλάσσια δεδομένα από άλλες πηγές.

Το λογισμικό είναι ανοιχτό, πράγμα που επιτρέπει σε άλλους προγραμματιστές να του προσθέσουν νέες λειτουργίες και δυνατότητες, ώστε να το βελτιώσουν περαιτέρω.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.