Ενώ πριν λίγα χρόνια το internet of things (IOT) έδειχνε να είναι η τεχνολογία που θα φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επικοινωνούμε με τις συσκευές γύρω μας, η πραγματικότητα μας έδειξε πως η υλοποίηση απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.
Σε εκτιμήσεις και αναλύσεις, υπολογιζόταν πως έως το 2020, οι συσκευές που ήταν συνδεδεμένες θα έφταναν τις 50 δισ, τώρα όμως οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για λίγο πάνω από τα μισά, με 30 δισ. συσκευών.
Ο λόγος τόσο για αυτή την μείωση των προσδοκιών, όσο και για την αργή υλοποίηση ενός κλάδου με τόσο μεγάλες προσδοκίες, δεν είναι παρά η ασφάλεια και οι οικονομίες κλίμακας. Σήμερα η διαχείριση των συσκευών που μπαίνουν στο ΙΟΤ γίνεται χειροκίνητα, με χρόνους που μπορεί να φτάσουν και τα 20' για μια συσκευή. Σε ένα μόνο κτίριο, αν για να εγκατασταθεί μια λάμπα και να συνδεθεί στο ''έξυπνο δίκτυο'' χρειάζεται 20', για να μπουν όλες οι λάμπες του κτιρίου στο δίκτυο θα χρειάζονταν μήνες ή χρόνια, χωρίς να εξετάσουμε την διαχείριση της ασφαλείας της κάθε συσκευής και την ασφάλεια της στο δίκτυο.
Στο IoT Solutions World Congress, η Intel παρουσίασε την τεχνολογία Intel Secure Device Onboard, μια τεχνολογία που μέσω του μοντέλου ''zero touch'' επιτρέπουν στις συσκευές να συνδεθούν αυτόματα στο ''έξυπνο δίκτυο'' ελαττώνοντας τον χρόνο σύνδεσης από 20' σε δευτερόλεπτα.
Με το σύστημα αυτό η Intel διευκολύνει την εγκατάσταση, αφού μετά την πρώτη φορά, το μοντέλο ακολουθεί τα προηγούμενα βήματα και σε δευτερόλεπτα έχει συνδέσει κάθε παρόμοια συσκευή. Ταυτόχρονα με την τεχνολογία Intel Enhanced Privacy ID, ταυτοποιεί ανώνυμα την κάθε συσκευή, καθιστώντας την πρόσβαση των χάκερ αδύνατη.