.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας το πρώτο εξάμηνο του 2017



Η αλλαγή στις συνήθειες χρήσης του Διαδικτύου, η υπέρμετρη χρήση φορητών συσκευών, αλλά και η αδιάφορη στάση απέναντι στηνασφάλεια των συσκευών επισημάνθηκαν ως οι βασικοί τομείς που επηρεάστηκαν όσον αφορά στην ψηφιακή ασφάλεια σύμφωνα με τονπρόσφατο Δείκτη Ψηφιακής Ασφάλειας της Kaspersky Lab – ο οποίοςαποτελείται από ένα σύνολο δεικτών που έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στις συμπεριφορές των χρηστών του Διαδικτύου και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Στο πρώτο μισό του 2017, σύμφωνα με τον Δείκτη, οι χρήστες χρησιμοποίησαν ολοένα και περισσότερο τις φορητές τους συσκευές, οι μεγαλύτεροι ηλικιακάχρήστες αντιμετώπισαν ένα αυξημένο επίπεδο διαδικτυακών κινδύνων και ο αριθμός των επηρεαζόμενων χρηστών που προστατεύονται από λύσεις ασφάλειας έχει μειωθεί. 

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας της Kaspersky Lab βασίζεται στα αποτελέσματα παγκόσμιων online ερευνών σε χρήστες του διαδικτύου, που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο από την Kaspersky Lab. Το πρώτο μισό του 2017, συμμετείχαν στην έρευνα 21.081 χρήστες από 32 χώρες και ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι σύγχρονοι χρήστες χρησιμοποιούν πιο σπάνια υπολογιστές για τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες, αλλά προτιμούν να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το email, το 78% των χρηστών έχει πρόσβαση στο email του από υπολογιστές, σε σύγκριση με το 87% τους προηγούμενους έξι μήνες. Το 67% το κάνει από τις φορητές συσκευές του, μέγεθος αυξημένο σε σύγκριση με το 59% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Το ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τους για online αγορές έχει αυξηθεί στο 50% από 41% τους προηγούμενους έξι μήνες, ενώ το ποσοστό των χρηστών που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές από τους υπολογιστές τους μειώθηκε από 80% σε 75%. Αυτή η τάση παρατηρείται στους περισσότερους τύπους ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων που παρακολουθούνται στον Δείκτη.

Επιπλέον, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, ο μέσος αριθμός συσκευών ανά νοικοκυριό παρουσίασε ελαφρά μείωση - κυρίως λόγω της μείωσης του αριθμού των υπολογιστών ανά νοικοκυριό. Σήμερα, ένα μέσο νοικοκυριό έχει 6,2 συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με 6,3 το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των χρηστών με λύση ασφάλειας στις συσκευές τους έχει επίσης παρουσιάσει μείωση. Ενώ στα τέλη του 2016 μόνο το 39% των ερωτηθέντων δεν είχε προστατεύσει όλες τις συσκευές του, τώρα το 41% των χρηστών παραδέχεται ότι δεν διαθέτει καθόλου προστασία. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο φορητές συσκευές τις οποίες, πολύ συχνά, αφήνουν χωρίς λύση προστασίαςσε σύγκριση με τους υπολογιστές τους. Αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση: οι χρήστες αντιμετωπίζουν κινδύνους κατά τη χρήση φορητών συσκευών και όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούν για δραστηριότητες στο Διαδίκτυο τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Από τις αρχές του 2017, οι βάσεις δεδομένων της Kaspersky Lab έχουν απαριθμήσει πάνω από 20 εκατομμύρια κακόβουλα αντικείμενα που στοχεύουν σε συσκευές Android. Οι χρήστες Android αντιμετωπίζουν σήμερα προγράμματα ransomware που κρυπτογραφούν τα δεδομένα του χρήστη στο τηλέφωνό τους σε αντάλλαγμα για λύτρα. Επίσης, κακόβουλο λογισμικό που αποσκοπεί στην κλοπή χρημάτων από εφαρμογές mobile banking και ιστοσελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ενός χρήστη, για παράδειγμα, στα κοινωνικά δίκτυα.

Ως αποτέλεσμα, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, ένας στους τέσσερις (27%) ερωτηθέντες ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος σε κάποιο είδος συσκευής. Αν και κατά μέσο όρο το ποσοστό αυτών των επηρεαζόμενων χρηστών έχει μειωθεί τους πρώτους 6 μήνες του έτους, αυτή η μείωση παρατηρήθηκε μόνο στους ερωτηθέντες που είχαν εγκαταστήσει λύσεις ασφαλείας στις συσκευές τους. 

Οι μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες (55 ετών και άνω) βρέθηκαν σε υψηλότερο κίνδυνο το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μόνο το 12% των χρηστών αυτών ανέφερε ότι αντιμετώπισε μια διαδικτυακή απειλή, το πρώτο εξάμηνο αντιμετώπισε κάποιου είδους κακόβουλο λογισμικό το 19%. 

«Ανεξάρτητα από την ηλικία και το επάγγελμα των ανθρώπων, το επίκεντρο της ψηφιακής τους ζωής μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο σε φορητές συσκευές - οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται με τα μυστικά, τα αρχεία, τις εμπιστευτικές πληροφορίες, τα χρήματά τους και άλλα πολλά. Ωστόσο, οι ψηφιακοί εγκληματίες μετατοπίζουν επίσης τις τακτικές τους και επιτίθενται όλο και περισσότερο σε φορητές πλατφόρμες. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη τα σύγχρονα smartphones και tablets να είναι τόσο προστατευμένα όσο και οι υπολογιστές μας. Εκτός από τη διασφάλιση των δικών μας συσκευών, οι άνθρωποι πρέπει να φροντίσουν ο ένας τον άλλον και να βοηθήσουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους να πραγματοποιούν ασφαλή χρήση του Διαδικτύου για να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν», σχολιάζει ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προστατεύσουν τις φορητές τους συσκευές και τους αγαπημένους τους από το ψηφιακό έγκλημα, η Kaspersky Lab ανέπτυξε τη λύση Kaspersky Internet Security for Android. Προστατεύει τα smartphones και τα tablet από επικίνδυνες εφαρμογές και ιστότοπους, διασφαλίζει την ιδιωτική ζωή των χρηστών χάρη στο φιλτράρισμα κλήσεων και κειμένων και μια αντικλεπτική λειτουργία προστατεύει την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη σε περίπτωση που η συσκευή χαθεί ή κλαπεί.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.