.

Τα αυτοκίνητα connected ευάλωτα σε "hi-tech" διαρρήκτες - [Video]


Οι κάτοχοι αυτοκινήτων «connected» νέας τεχνολογίας ή ακόμα και απλώς μοντέλων με είσοδο και εκκίνηση χωρίς κλειδιά, έχουν τώρα ένα νέα πονοκέφαλο.

Οι κλέφτες χρησιμοποιούν μία τεχνολογία που λέγεται “Relay” (αναμετάδοση) και μπορούν να χακάρουν το αυτοκίνητό σας και να φύγουν σαν κύριοι, σκανάροντας εξ’αποστάσεως τον κωδικό του κλειδιού σας ενώ εσείς είστε στο σπίτι και το έχετε απλά ακουμπισμένο κάπου.

Η κλοπή με τη μέθοδο relay απαιτεί δύο συνεργάτες. Ο ένας κάθεται κοντά στο όχημα-στόχο ενώ ο άλλος βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο όπου υποθέτει ότι βρίσκεται το κλειδί σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σπίτι αλλά και ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ στα οποία αμέριμνα περνάτε την ώρα σας, με το κλειδί να βρίσκεται ασφαλώς στην τσέπη σας!

Στην αγορά υπάρχουν συστήματα που μπορούν να σκανάρουν περιοχές σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρα για να υποκλέψουν τον κωδικό του κλειδιού σας να τον αντιγράψουν και μετά να φύγουν με το αυτοκίνητο σαν κύριοι.

Ερευνες που έχει κάνει η ADAC στη Γερμανία αλλά και η εταιρία Tracker στη Βρετανία, αποδεικνύουν ότι τα συστήματα των περισσότερων κατασκευαστών μπορούν να παραβιαστούν, με μοντέλα συγκεκριμένων εταιρίες να αποτελούν πιο εύκολο στόχο.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ήδη απασχολεί ακόμα και τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και τους κατασκευαστές, καθώς ο κίνδυνος κλοπής με τέτοιο τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί και σε οχήματα τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πρώτη συμβουλή προς τους οδηγούς εξελιγμένων μοντέλων, είναι να μην προμηθεύονται και να μην τοποθετούν στο αυτοκίνητό τους στικάκια USB Flash από άτομα που δεν ξέρουν ή με περιεχόμενο κατεβασμένο παράνομα από το διαδίκτυο γιατί μπορεί να περιέχουν λογισμικό παραβίασης.

Για την προστασία του κλειδιού, οι ειδικοί προτείνουν κλωβό Faraday που μπλοκάρει τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα και σαν εναλλακτική λύση, την τοποθέτηση του κλειδιού στο ψυγείο κάτι που δεν προτείνουμε καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα αντέξουν τα κυκλώματα μέσα στο κλειδί)

Δείτε σε βίντεο πόσο γρήγορα μπορούν οι κλέφτες να πάρουν το αυτοκίνητό χωρίς να έχουν κλειδιά και χωρίς καν να παραβιάσουν πόρτα ή παράθυρο! Το video έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Βρετανίας


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.