.

Robelf : Το ρομπότ που μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα του σπιτιού



Ενσωματώνοντας αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου και κίνησης, το ρομπότ που ακούει στο όνομα Robelf, θα μπορούσε να είναι ο νέος σας φύλακας, κερδίζοντας με μια πρώτη ματιά τα βλέμματα και την συμπάθεια όλων.



Αυτή την εποχή, η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη κατηγορία ρομπότ είναι αναμφισβήτητα αυτή που προορίζεται για χρήση στο σπίτι. Ήδη πολλές εταιρείες παγκοσμίως, προσπαθούν να δημιουργήσουν έξυπνες μηχανές οι οποίες θα μπορούν να βοηθούν τους ανθρώπους στις καθημερινές τους ασχολίες και δεν αναφερόμαστε μόνο σε μεγάλους κατασκευαστές, αλλά και σε μικρές εταιρείες, που έχουν υλοποιήσει πολλές καινοτόμες ιδέες.

Μία από αυτές, είναι και η μικρή ταϊβανέζικη εταιρεία Robotelf Technologies. Η ιδέα αυτή είναι ο Robelf, ένα ρομπότ που προορίζεται για χρήση στο σπίτι, έχει ύψος κάτι λιγότερο από ένα μέτρο και μπορεί να μιλήσει, να πάρει τηλέφωνο και να υπενθυμίζει πράγματα στον ιδιοκτήτη του ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως φύλακας.

Ο Robelf λειτουργεί με λογισμικό βασισμένο σε Android, κάτι που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί πολλές από τις υπηρεσίες της Google (όπως αναγνώριση φωνής και μετάφραση). Χρησιμοποιεί WiFi για τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο και Bluetooth για τη σύνδεσή του με άλλες συσκευές (όπως π.χ. ακουστικά). Το «πρόσωπό» του είναι και η οθόνη του, η οποία είναι αφής με ανάλυση 1280×800 pixels. Έχει μπροστινή κάμερα 5 MP, και μία ακόμα στο πίσω μέρος του «κεφαλιού» του. Τέσσερις υπερηχητικοί και τρεις υπέρυθροι αισθητήρες, καθώς και η ικανότητά του να ξεπερνάει εμπόδια με ύψος έως και 1.5 cm, διασφαλίζουν ότι το αξιολάτρευτο αυτό ρομπότ προχωράει σταθερά και δε «σκοντάφτει» πάνω σε εμπόδια. O Robelf, πρέπει να αναφέρουμε, ότι ζυγίζει εφτά κιλά.
Σύμφωνα με το Linfon Chen, CEO της Robotelf, μία από τις ιδιαίτερες ικανότητες του Robelf είναι ότι μπορεί να αναγνωρίσει το ύψος του ανθρώπου με τον οποίο αλληλεπιδρά και να σηκώσει ή χαμηλώσει το πρόσωπό του αντίστοιχα, ώστε αυτό να βρίσκεται στην κατάλληλη για επικοινωνία κλίση. Αυτή η τεχνολογία είναι πατενταρισμένη από την εταιρεία.

Πέραν από αυτά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ο Robelf έχει αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου στην μπροστινή του κάμερα, οι οποίοι αναγνωρίζουν πρόσωπο, ηλικία, φύλο, χειρονομίες και εκφράσεις προσώπου. Οι αισθητήρες κίνησης που έχει του επιτρέπουν να αναγνωρίσει μη-φυσιολογικές δραστηριότητες και, μόλις συμβεί αυτό, μπορεί να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες του.
Ο Robelf έχει το δικό του αποκλειστικό app με το οποίο ο ιδιοκτήτης του μπορεί να το ελέγχει και να το παρακολουθεί από απόσταση. Όταν το ρομπότ μένει μόνο του στο σπίτι κινείται ελεύθερα και παρακολουθεί για οποιαδήποτε αλλαγή, η οποία θα σημαίνει ειδοποίηση στο κινητό του ενός ή των πολλών ιδιοκτητών του. Ο κύριος Chen της Robotelf πρόσθεσε ότι όσο ο Robelf είναι σε guard mode στέλνει ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες του για κάθε πρόσωπο το οποίο δεν αναγνωρίζει.

Σίγουρα η Robotelf είναι από τις λίγες εταιρείες που υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν συσκευές που θυμίζουν R2D2, οι οποίες ύστερα παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο προϊόν.
Σίγουρα μπορεί να δεχθεί μερικές αναβαθμίσεις, όπως το να γίνουν τα χέρια του πιο λειτουργικά και η φωνή του πιο «ανθρώπινη». Μερικοί, επίσης, θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι το πρόσωπό του θα έπρεπε να είναι πιο ουδέτερο και όχι τόσο αξιολάτρευτο. Παρ’όλα αυτά, η ικανότητά του να κινείται, να αλληλεπιδρά και να αναγνωρίζει κινήσεις και πρόσωπά το κάνουν μία πραγματικά καινοτόμα ιδέα η οποία αξίζει την προσοχή. Το ότι το λογισμικό του βασίζεται σε Android και του επιτρέπεται με αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιεί υπηρεσίες της Google είναι επίσης ένα αξιόλογο προτέρημα.

Η Robotelf αυτή τη στιγμή ψάχνει εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί ώστε να παράγει το Robelf μαζικά, και σκοπεύει να τον προωθήσει σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Source: securitymanager.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.