.

Το GPS της Ευρώπης σχεδόν ολοκληρώθηκε- Εκτοξεύθηκαν τέσσερις ακόμη δορυφόροι Galileo



Τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo εκτοξεύθηκαν, χθες το βράδυ, ανεβάζοντας έτσι σε 22 πλέον τον συνολικό αριθμό τους στο διάστημα.

Απομένει μία ακόμη εκτόξευση άλλων τεσσάρων δορυφόρων, στα μέσα του 2018, για να ολοκληρωθεί ο «αστερισμός» του Galileo στον ουρανό και το ευρωπαϊκό GPS να αποκτήσει παγκόσμια κάλυψη, διαθέτοντας 24 δορυφόρους εν λειτουργία και δύο εφεδρικούς

Η εκτόξευση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Arianspace έγινε με πύραυλο «Αριάν 5» από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική.

Οι τέσσερις δορυφόροι, βάρους 715 κιλών ο καθένας, τοποθετήθηκαν σε ύψος σχεδόν 23.000 χιλιομέτρων. Τις επόμενες μέρες, το «κουαρτέρο» θα καθοδηγηθεί στις τελικές τροχιές τους. Εκεί θα υποβληθούν σε δοκιμές διάρκειας έξι μηνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παγκόσμιου Συστήματος Δορυφορικής Πλοήγησης (GSA), προκειμένου τελικά να δοθεί το «πράσινο φως» για την κανονική λειτουργία τους μαζί με τους υπόλοιπους.

Η αρχική λειτουργία του συστήματος Galileo ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 2016. «Η Ευρώπη διαθέτει τώρα ένα τρομερό σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ.

Το Galileo - που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύσσεται από την ESA και αποτελεί την απάντηση της Ευρώπης στο αμερικανικό GPS και στο ρωσικό GLONASS- θα παρέχει στους χρήστες διεθνώς το στίγμα τους στο χώρο και στο χρόνο με ακρίβεια της τάξης του ενός μέτρου και αξιοπιστία μεγαλύτερη από ό,τι το τωρινό GPS.

Το Galileo θα διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια αγορά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης, η οποία αναμένεται να φθάσει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει τη συνδυασμένη χρήση του Galileo και του GPS.

Οι κατασκευαστές επεξεργαστών (STMicroelectronic, Qualcomm, Broadcom κ.α.) έχουν ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία «τσιπ» για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και άλλες συσκευές, που θα επιτρέπουν τη χρήση του Galileo παράλληλα με το GPS. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από του χρόνου, χάρη στο συνδυασμό των δύο συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης, ένας χρήστης θα επιτυγχάνει γεωεντοπισμό της θέσης του με ακρίβεια της τάξης του μισού μέτρου έναντι περίπου πέντε μέτρων σήμερα μόνο με το GPS.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.