.

Καινοτόμο σύστημα smart building από Ελληνικές startups


Στην καταπολέμηση του «Συνδρόμου του Αρρωστου Κτιρίου» στοχεύει η ομάδα Hyades, με όπλα ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων και εφαρμογές του IoT

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αναδεικνύουν τις ψηφιακές επικοινωνίες σε έναν από τους βασικότερους παίκτες στο διεθνές ταμπλό της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ανάπτυξης. Και όταν μιλάμε για επικοινωνία, δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτή μεταξύ ανθρώπων, αλλά και μεταξύ μηχανών. Σήμερα, αν και βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου, ήδη έχουμε πολλές δεκάδες εκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές διεθνώς. Οι έξυπνες πόλεις, τα ευφυή συστήματα, οι αισθητήρες, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), το cloud computing φέρνουν ένα νέο διασυνδεδεμένο μέλλον.

Τα «έξυπνα» κτίρια, για παράδειγμα, θα προστατεύουν την υγεία και θα διασφαλίζουν την άνετη και υγιή διαβίωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 4,3 εκατ. πρόωροι θάνατοι προκαλούνται ετησίως από τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, που είναι γνωστό ως «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», στοχεύει η ομάδα Hyades, μια από τις 25 δυναμικές τεχνολογικά startups που φιλοξενούνται στη θερμοκοιτίδα Invent ICT. Οπλα της σε αυτή τη μάχη είναι ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων και εφαρμογές του IoT. 

Στόχος των μελών της ομάδας, των Ελευθερίας Κατσίρη, Αγγελου Πρωτοπαπά, Δημήτρη Κατσίρη και Αλέξανδρου Γαζή, αποτελεί η ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά ενός καινοτόμου προϊόντος για smart buildings, το οποίο θα αποτελείται από κλωβούς αισθητήρων χαμηλού κόστους, δικτυακή πύλη και ενεργοποιητές. Αυτό θα εγκατασταθεί πιλοτικά σε τρία κτίρια διαφορετικών χρήσεων (κατοικία, σχολείο, νοσοκομείο). 

Συνοδεύεται από εφαρμογές ανάλυσης των περιβαλλοντικών δεδομένων στο νέφος με τη χρήση εφαρμογών του IoT. Οι μετρήσεις όλων των παραμέτρων που ορίζουν τα διεθνή πρότυπα είναι συνεχείς και σε πραγματικό χρόνο. Ενσωματωμένο λογισμικό θα εγκαθίσταται στις δικτυακές πύλες για τη μηχανική μάθηση βάσει των μετρήσεων και για τον έλεγχο των ενεργοποιητών με σκοπό την επίτευξη των επιθυμητών συνθηκών.

Η εξέλιξη αντίστοιχων καινοτόμων τεχνολογικών ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις είναι ο στόχος της θερμοκοιτίδας Invent ICT. Εκεί ενώνουν τις δυνάμεις τους η μονάδα καινοτομίας ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ και ο οργανισμός Industry Disruptors Game Changers, με τη στήριξη της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). «Η σύμπραξη αυτή αναδεικνύει ένα νέο μοντέλο συνεργασίας το οποίο χρειάζεται η χώρα μας για να προχωρήσει μπροστά» σχολιάζει ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των IDGC.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.