.

Η αγορά των τεχνολογιών ασφάλειας στα "έξυπνα" αεροδρόμια

Η παγκόσμια αγορά για τα “έξυπνα αεροδρόμια” – όπως ονομάζονται τα αεροδρόμια που υιοθετούν τεχνολογίες αιχμής, αυξάνεται κατά 10,7% σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Grand View Research. Με βάση την ανάπτυξη των ψηφιακών, αυτοματοποιημένων και διασυνδεδεμένων υποδομών, η αγορά των “έξυπνων αερολιμένων” αναμένεται να ανέλθει στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.


Πολλές από τις έξυπνες καινοτομίες που απευθύνονται στο τομέα των αεροδρομίων αφορούν και τις εφαρμογές ασφάλειας. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τα ηλεκτρονικά tag για τις αποσκευές, που αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή και να εξυπηρετούν την ηλεκτρονική έξυπνη παρακολούθηση των αποσκευών. 

Επίσης, ολοένα και περισσότερες κρίσιμες εφαρμογές, όπως η χρήση συστημάτων PSIM για την ανάλυση βίντεο μέσω αλγορίθμων deep-learning, κάνουν την εμφάνιση τους προκειμένου να αξιολογούνται ύποπτα περιστατικά και ασυνήθιστες συμπεριφορές – όπως για παράδειγμα ασυνόδευτες τσάντες – με σκοπό να εντοπίζονται έγκαιρα συμβάντα που μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια. Γενικότερα, τα έξυπνα λογισμικά ανάλυσης βίντεο έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να επαληθεύουν περιστατικά ασφαλείας σε μεγαλύτερη κλίμακα και πολύ γρηγορότερα από ότι ο ανθρώπινος παράγοντας, έτσι ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν πριν καν εκδηλωθούν και αποτελέσουν σοβαρότερη απειλή σε ένα τόσο κρίσιμο περιβάλλον, όπως αυτό των αεροδρομίων.

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια, στο τομέα της ασφάλειας των αεροδρομίων, είναι οι τεχνολογίες προστασίας έναντι των drones, η ανεξέλεγκτη ή κακόβουλη χρήση των οποίων, μπορεί να αποτελέσει πηγή σημαντικών κινδύνων στους χώρους των αεροδρομίων.

Η αντικατάσταση των παραδοσιακών διαβατηρίων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς παγκοσμίως. Τα παραδοσιακά διαβατήρια, δίνουν τη θέση τους στα «έξυπνα» διαβατήρια, τα οποία είναι εφοδιασμένα με chips για την άμεση επαλήθευση και ταυτοποίηση προσώπων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών όπως η ίριδα, τα δακτυλικά αποτυπώματα και το σχήμα του προσώπου.

Ευρύτερα και σε ότι αφορά τις υποδομές ασφάλειας των αεροδρομίων, αξίζει να αναφερθούμε ότι το αεροδρόμιο London City, θα είναι το πρώτο αεροδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο φυσικός πύργος ελέγχου, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα εξ’ αποστάσεως σύστημα επιτήρησης, βασισμένο σε κάμερες υψηλής ανάλυσης που θα παρέχουν μια πλήρη εικόνα του αεροδρομίου 360 μοιρών.

Ασφάλεια και λειτουργικότητα

Η ασφάλεια σαφώς και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στο τομέα των αεροδρομίων , λόγω των συνεχών απειλών τρομοκρατικών ενεργειών και όχι μόνο. Οι πολλές τεχνολογικές καινοτομίες που ενισχύουν το επίπεδο ασφάλειας, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της ενίσχυσης της λειτουργικότητας και παραγωγικότητας συνολικά της διαχείρισης. Για παράδειγμα, τα λογισμικά που αναλύουν τις εικόνες που λαμβάνουν οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες εντοπισμού υπόπτων συμπεριφορών, μπορούν όμως παράλληλα να αναγνωρίσουν επιπλέον σημεία συμφόρησης – για παράδειγμα στα σημεία check-in – έτσι ώστε οι διαχειριστές να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα επιπλέον σημείων εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Επίσης, ένα σύγχρονο σύστημα επιτήρησης στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη καλύτερη διευθέτηση των θέσεων και της κίνησης των αεροσκαφών αλλά και των οχημάτων και των θέσεων parking.


Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.