.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το ντεμπούτο του 5G



Το ασύρματο δίκτυο πέμπτης γενιάς θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ. και θα χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει τους χοίρους που περιφέρονται στην ορεινή περιοχή γύρω από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις με συστήματα ταχείας δράσης που εκτοξεύουν ακτίνες, αέρια και βρυχηθμούς τίγρεων....

Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας της Νότιας Κορέας να επιδείξει την πρώτη εμπορική χρήση της τεχνολογίας που έχει προγραμματιστεί να αναπτυχθεί παγκοσμίως μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο των Αγώνων, τους επισκέπτες μεταφέρουν λεωφορεία χωρίς οδηγό ενώ live streaming εικόνες 360 μοιρών δείχνουν τους διαγωνιζόμενους καθώς γλιστρούν πάνω στον πάγο.

Τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν πολύ γρήγορα, περίπου 100 φορές ταχύτερα από το 4G. Στα 10 gigabit ανά δευτερόλεπτο, το 5G μπορεί να στείλει ολόκληρες ταινίες υψηλής ευκρίνειας μήκους σε δευτερόλεπτα. Ανοίγει επίσης το δρόμο για το «διαδίκτυο των πραγμάτων» το γνωστό Internet of Things, όπου άπειρες συσκευές από ψυγεία μέχρι φανάρια και περιλαίμια σκύλου συνδέονται στο διαδίκτυο και επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τον χρήστη τους.

Η τεχνολογική βιομηχανία βασίζεται σε όλες αυτές τις νέες δυνατότητες που θα φέρει η μετάβαση στο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων 5G. Όπως σημειώνει η Σάντρα Ριβέρα, αντιπρόεδρος της Intel Corp με έδρα την Καλιφόρνια, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, των αυτοοδηγούμενων οχημάτων, των ρομπότ και άλλων μηχανών που μεταδίδουν μαζικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικά από αυτά που συστήσει στο ευρύ κοινό το 5G. Αν οι υπολογιστές με την βοήθεια του 4G μιλούν μεταξύ τους σήμερα σαν παιδιά, με την έλευση του 5G θα μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν σαν ενήλικες.

«Ζούμε πραγματικά στην εποχή των μηχανών», δήλωσε η Ριβέρα σε συνέντευξη της τονίζοντας ότι «οι μηχανές έρχονται και το 5G είναι μια μεγάλη βοήθεια για την πραγματική σύγκλιση των υπολογιστών και των επικοινωνιών».

Το παράδειγμα της Πιονγκτσανγκ, το οποίο εφάρμοσε η νοτιοκορεατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών KT Corp., χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Intel, της Ericsson και της Samsung Electronics Co. Απ’ έξω βέβαια είναι η Huawei Technologies Co., η οποία αγωνίζεται εξίσου να αναπτύξει την τεχνολογία 5G.

Μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων, η τεχνολογία θα τεθεί εκτός σύνδεσης με στόχο οι προγραμματιστές να αναλύσουν τα δεδομένα και να επεξεργαστούν τυχόν σφάλματα. Το 5G θα επανέλθει το επόμενο έτος από τους ασύρματους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Νότιας Κορέας.

Βέβαια η χρήση της υψηλής τεχνολογίας στους ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι καινοφανής. Και στο παρελθόν μεγάλα αθλητικά γεγονότα έχουν συμβάλει στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Τρανό παράδειγμα τα τρένα υψηλών ταχυτήτων τα οποία δοκιμάστηκαν πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Η έγχρωμη τηλεόραση έφτασε επίσης στην Ιαπωνία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τις έρευνες περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις υψηλές ταχύτητες πέμπτης γενιάς στα επόμενα πέντε χρόνια γεγονός που θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία κατά 12,3 τρισ. δολάρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ericsson και της IHS Markit.

Λόγω της ταχύτητάς του, το 5G εγκαινιάζει δυνατότητες που ακόμη και οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν, θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς με την έκρηξη των εφαρμογών μετά την κυκλοφορία του iPhone.

Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του και των εφαρμογών του στην καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο των αγώνων μικροσκοπικές 5G-συνδεδεμένες κάμερες που συνδέονται με έλκυθρα θα μεταδίδουν βίντεο 360 μοιρών επιτρέποντας στους θεατές να δουν τις περιστροφές τις καθόδους και τα άλματα των αθλητών από όποια γωνία επιθυμούν.

Τα αυτοοδηγούμενα λεωφορεία θα είναι γεμάτα με οθόνες, αντί για παράθυρα οι οποίες θα προβάλουν με την βοήθεια του 5G τα αγωνίσματα, ενώ θα χρησιμοποιούν το 5G και για την μετακίνησή τους στους δρόμους.

Η ποιότητα των εικόνων που αποστέλλονται με το τρέχον σύστημα 4G παραμένει χαμηλής ανάλυσης.  Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση στο 5G η αναβάθμιση θα μπορεί να χρησιμοποιεί κάμερες 360 μοιρών και drones, σύμφωνα με τον Χαν.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.