.

Κλειστά κυκλώματα με πλήρη ανάλυση 4Κ & τεχνολογία DUHD



Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV) είναι ένας κλάδος των συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης που έχει δει θεαματική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, συνεπικουρούμενος και από την ταχεία τεχνολογική εξέλιξη στους αισθητήρες λήψης και επεξεργασίας εικόνας (CMOS).

Καθώς οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τις HD αναλύσεις σε κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές, οι σοβαροί κατασκευαστές CCTV να έχουν επικεντρωθεί πλήρως στην παραγωγή και διάθεση αντίστοιχων καμερών και καταγραφικών.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: Μετά το Full HD (2 Megapixel) τι θα υπάρξει και πώς θα καλυφθεί η ζήτηση των καταναλωτών για ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια;

Σχεδόν μέχρι και την προηγούμενη χρονιά, η μόνη τεχνολογία υλοποιήσεων CCTV που καθιστούσε εφικτές μεγαλύτερες αναλύσεις από 2MP, ήταν τα IP συστήματα –με το δυσανάλογα αυξημένο κόστος τους και την απαίτηση για εξειδικευμένες υποδομές γρήγορων δικτύων και αντίστοιχων εξειδικευμένων γνώσεων από τους εγκαταστάτες.

Μόλις φέτος εμφανίστηκαν κάποιες λύσεις από τις υπάρχουσες τεχνολογίες αναλογικής μετάδοσης μέσω ομοαξονικού (AHD, CVI, TVI) που μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από 2MP.

Την προηγούμενη χρονιά εμφανίστηκε όμως και μια νέα τεχνολογία, η πρώτη που υποστηρίζει 8 Megapixel στα 25fps και πλήρη ανάλυση (4K δηλαδή), μέσω πάντα ομοαξονικού καλωδίου με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά συγκριτικά με τις άλλες τεχνολογίες (HD ή IP).

Η λύση αυτή καθίσταται ιδανική όπου απαιτείται ύψιστη ασφάλεια, ονομάζεται Digital Ultra High Definition CCTV (εν συντομία DUHD) και παρουσιάστηκε στα μέσα του 2016 από την ταϊβανέζικη εταιρεία iCatch, μια εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές καταγραφικών για κλειστό κύκλωμα.

Η διαφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας με τις ήδη γνωστές υπάρχουσες έγκειται στην πρώτη λέξη του ονόματος, στο «Digital». Αποτελεί μια πλήρως ψηφιακή λύση για τη μεταφορά της εικόνας, από τη στιγμή που συλλαμβάνεται η εικόνα στον αισθητήρα της κάμερας μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται στην οθόνη μας. Το σήμα παραμένει σε όλα τα στάδια μεταφοράς και επεξεργασίας απολύτως ψηφιακό, εκμηδενίζοντας έτσι την πτώση της ποιότητας και πιθανές παρεμβολές ή παραμορφώσεις (βλ. πίνακα 1).

Αυτή η καινοτομία είναι εφικτή γιατί το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία DVB-T (Digital Video Broadcast – Terrestrial), που υπάρχει ήδη και έχει δείξει τη σταθερότητα και ποιότητά της στη μετάδοση ψηφιακής τηλεόρασης στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ χρησιμοποιείται και από τον ελληνικό ψηφιακό πάροχο.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι μιλάμε για μια άκρως αξιόπιστη τεχνολογία με απεριόριστη μελλοντική εξέλιξη, χαρακτηριστικά άκρως σημαντικά για τον κλάδο του CCTV.

Αξιοποιώντας αυτή την τεχνολογία, η iCatch κατάφερε να επιτύχει μετάδοση εικόνας 4Κ μέσω του κοινού ομοαξονικού καλωδίου, σε αποστάσεις μάλιστα που υπερβαίνουν τις μέχρι τώρα συνηθισμένες, ξεκινώντας από τα 150 μέτρα μέσω ζεύγους UTP Cat5e και φτάνοντας μέχρι τα 800 μέτρα μέσω ομοαξονικού κατηγορίας RG6, ενώ με ανώτερης κατηγορίας καλώδιο μπορεί να φτάσει και παραπάνω!

Επεξεργασία μεγάλων αναλύσεων

Αφού η μετάδοση κατέστη εφικτή, το επόμενο ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι πως επεξεργαζόμαστε και διαχειριζόμαστε τόσο μεγάλες αναλύσεις.

Και σε αυτόν τον τομέα η iCatch προχώρησε στην ενσωμάτωση μιας ήδη δοκιμασμένης τεχνολογίας από τον τομέα των PC και του Internet: του νέου πρωτοκόλλου συμπίεσης H.265 και H.265+.

Αυτό συνεπάγεται δύο αποτελέσματα:

α) Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης στην καταγραφή, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε ίδιο διάστημα καταγραφής με διπλάσιες και τετραπλάσιες αναλύσεις σε σχέση με τις τωρινές, χωρίς να αυξήσουμε ιδιαίτερα το μέγεθος των σκληρών δίσκων που τοποθετούμε στα καταγραφικά.

β) Καθίσταται εφικτή η αποτελεσματική μετάδοση αυτών των αναλύσεων μέσω Internet, χάρη και στην αυξανόμενη διάδοση του VDSL στον ελληνικό χώρο.

Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες αποτελεσματικά, οι κάμερες του συστήματος αυτού έπρεπε να αποκτήσουν την κατάλληλη «δύναμη». Αυτό επιτεύχθηκε με την ενσωμάτωση μέσα στις κάμερες SoC της Hisilicon που ενσωματώνουν επεξεργαστές (CPU) ARM και μνήμη RAM μέχρι 8GB, ενώ αντίστοιχα αναβαθμίστηκαν και οι επεξεργαστές των καταγραφικών.

Αυτή η υπολογιστική δύναμη έδωσε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του συστήματος χαρακτηριστικών Intelligent Video Surveillance (ως αναβαθμισμένα Video Analytics) χωρίς να απαιτούνται ανεξάρτητοι υπολογιστές ή server, που αυξάνουν περιττά το κόστος της εγκατάστασης.

Μέσω λοιπόν των «απλών» μας καταγραφικών και καμερών έχουμε πλέον δυνατότητες όπως είναι ευθείες ανίχνευσης (trip wire), απαγορευμένες περιοχές, καταμέτρηση ατόμων, ανίχνευση και αναγνώριση προσώπου, αναγνώριση πινακίδας, σταθεροποίηση εικόνας κ.ά.

Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης είναι η δυνατότητα Panorama 360ο που θα έχουν αυτά τα καταγραφικά, συνδυάζοντας δύο σταθερές κάμερες 180 μοιρών έκαστη σε μια ενιαία εικόνα 360 μοιρών.

Συμπληρωματικά αναμένεται σε αυτά τα καταγραφικά και τις κάμερες να ενσωματωθεί τεχνολογία Power Over Cable (POC), οπότε μέσω του ομοαξονικού καλωδίου θα μπορεί το καταγραφικό να στείλει στις κάμερες την απαραίτητη τροφοδοσία που απαιτούν για να λειτουργήσουν σωστά, απλοποιώντας ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση και μειώνοντας το κόστος της.

Ταυτόχρονα, οι κάμερες και τα καταγραφικά αυτής της τεχνολογίας αναμένεται στο μέλλον να είναι διαθέσιμα και σε ασύρματες εκδόσεις, πάντα μέσω του πρωτοκόλλου DVB-T, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλες αποστάσεις με σταθερότητα και ασφάλεια (εν αντιθέσει με τις τρέχουσες κάμερες Wi-Fi), ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτει η απαίτηση καλωδίωσης σε «ιδιότροπες» εγκαταστάσεις όπως π.χ. σε ασανσέρ, εμπορικά κέντρα, ουρανοξύστες κλπ.

Αυτές οι πρωτοποριακές δυνατότητες, σε συνδυασμό με το ότι συμπεριλαμβάνουν και όλα τα υπάρχοντα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα υπάρχοντα καταγραφικά της iCatch (όπως είναι η σύνδεση και καταγραφή IP καμερών όσων και τα κανάλια του DVR, η διασύνδεση των καταγραφικών μεταξύ τους με λειτουργία Mini CMS για προβολή και καταγραφή ενός DVR σε ένα άλλο απομακρυσμένο, η εφαρμογή SoCare για τεχνική επίβλεψη πολλαπλών καταγραφικών κ.ά.), καθιστούν αυτή τη λύση μια all-around πρόταση για κάθε πιθανή και απίθανη εγκατάσταση που μπορεί να σας επιφυλάξει το μέλλον.

Κάμερες 8Mp.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε έμφαση στις λύσεις 4Κ στο κλειστό κύκλωμα. Το αναλογικό (CVBS-960h) «πέθανε», το HD (2Mp) είναι στο «peak» του και το Ultra HD είναι το μέλλον.

Όπως με κάθε νέα τεχνολογική τάση, μπορεί να φοβόμαστε πως η προώθηση από τις εταιρείες του 4Κ είναι θέμα μάρκετινγκ. Όμως, όπως ήδη από το 2016 έχει τονιστεί (αναφορά της HIS Markit για τις κορυφαίες τάσεις επιτήρησης), η μετάβαση του 4Κ στην επιτήρηση βίντεο δεν είναι θέμα του «αν» αλλά θέμα του «πότε».

Και το «πότε» αυτό είναι το άμεσο μέλλον, καθότι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως μέχρι το 2020 σχεδόν το 50% των παραγόμενων καμερών της αγοράς θα είναι 8Mp ή και παραπάνω.

του Θεόδωρου Λίτσα
*Ο Θεόδωρος Λίτσας είναι υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης της Rakson.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.