.

Access control & άλλες εφαρμογές πέρα από την ασφάλεια



Είναι αλήθεια, ότι στην πλειοψηφία των εφαρμογών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης σήμερα, αξιοποιούνται μόνο οι βασικές δυνατότητες τους, δηλαδή αυτές που σχετίζονται με τη διαχείριση ασφάλειας, παραβλέποντας πολλές φορές ένα πλήθος άλλων πολύτιμων εργαλείων ενίσχυσης της επιχειρησιακής λειτουργίας.

Πέρα από την ασφάλεια όμως, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τις εταιρείες να αυξήσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα τους, να εφαρμόζουν πολιτικές και να μειώνουν το κόστος.

Ενεργοποιώντας αυτά τα εργαλεία και σε άλλους τομείς της επιχείρησης, από τον έλεγχο ενέργειας, μέχρι τους αυτόματους πωλητές χωρίς μετρητά και τη βοηθούμενη επιβολή πολιτικής, ο έλεγχος πρόσβασης ξεφεύγει από την ασφάλεια και γίνεται καταλύτης επιχειρηματικότητας.

Λειτουργική αποδοτικότητα

Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση αποδοτικότητας όλων των επιχειρήσεων, σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης που είναι ικανό να διασυνδέει πολλαπλά σημεία σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαίνει ότι μία εταιρεία μπορεί να έχει ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης ασφάλειας, για να διαχειρίζεται πολλαπλά κτίρια σε διάφορες τοποθεσίες. Αυτό αυξάνει την αποδοτικότητα αποτρέποντας τη διπλή δουλειά και μειώνοντας τα κόστη, καθώς το προσωπικό μπορεί να χρησιμοποιεί τα ίδια στοιχεία πρόσβασης σε όλες τις περιοχές. Ένα κεντρικό interface εντολών και ελέγχου, ως μέρος όλου αυτού, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λειτουργική αποδοτικότητα. Μία μόνο εγκατάσταση που θα διαχειρίζεται όλες τις περιοχές μέσω μίας κεντρικής ομάδας ασφαλείας, με ξεκάθαρη ροή εργασίας συναγερμών και ανάθεση ευθυνών, βοηθάει στη μείωση της διπλής δουλειάς.

Το hardware ελέγχου πρόσβασης, όπως οι συσκευές ανάγνωσης, μπορούν να προσφέρουν και αυτές πρόσθετη αποδοτικότητα και μείωση κόστους. Χρησιμοποιώντας συσκευές ανάγνωσης για έλεγχο πρόσβασης, που έχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά, όπως λειτουργίες ενδοεπικοινωνίας ή ενοικίασης δωματίου, δεν είναι απαραίτητο το κόστος ενός άλλου αυτόνομου συστήματος ενώ αυξάνεται η λειτουργική αποδοτικότητα καθώς οι χρήστες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου πρόσβασης.

Διαχείριση εργασιών και εφαρμογή πολιτικών

Αξιοποιώντας λύσεις ελέγχου πρόσβασης για να εφαρμόσετε τις πολιτικές της εταιρείας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε προστιθέμενη αξία από μία λύση διαχείρισης ασφάλειας. Συνυφασμένη με την αυξανόμενη αντίληψη των φιλικών στο περιβάλλον προγραμμάτων, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης χρησιμοποιούνται τόσο για την εφαρμογή όσο και για την παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων σε διάφορους χώρους κρίσιμων υποδομών, όπως στο αεροδρόμιο Gatwick. Εκεί για παράδειγμα, οι υπάλληλοι σαρώνουν τις κάρτες ελέγχου πρόσβασης για να ενεργοποιήσουν μηχανήματα όπως ιμάντες αποσκευών, ανελκυστήρες, κουρτίνες θερμότητας και ρεσεψιόν check-in, όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιο από αυτά. Αυτό όχι μόνο μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του αεροδρομίου, αλλά επιτρέπει και στο αεροδρόμιο να συμμορφώνεται με τις οικολογικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, όπου το σύστημα ελέγχου πρόσβασης χρησιμοποιείται ώστε οι υπάλληλοι να έχουν πρόσβαση και να χειρίζονται τις αερογέφυρες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένοι υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό τον εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας τις πολιτικές υγείας και ασφαλείας. Ένα δευτερεύον όφελος είναι ότι αν θέλουν, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου μπορούν επίσης να χρεώσουν μία συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία για τη χρήση του εξοπλισμού ασφαλείας.

Το hardware ελέγχου πρόσβασης, όπως οι συσκευές ανάγνωσης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εφαρμογή των πολιτικών της εταιρείας. Οι συσκευές ανάγνωσης πρόσβασης με χαρακτηριστικά διαφήμισης, μπορούν να προσφέρουν υπενθυμίσεις υγείας και ασφαλείας σε πόρτες με κλειδιά, όταν δεν χρησιμοποιείται συσκευή ανάγνωσης. Οι λειτουργίες των συσκευών ανάγνωσης πρόσβασης, όπως οι λίστες εισόδου και εξόδου, όπου ο κάτοχος μίας κάρτας πρέπει να απαντήσει θετικά σε μία λίστα προκαθορισμένων ερωτήσεων, πριν ανοίξει η πόρτα, μπορεί επίσης να εξασφαλίσει την τήρηση πολιτικών σε διάφορες περιοχές με υψηλές απαιτήσεις.

Μείωση κόστους

Διάφορες μονάδες ενός συστήματος ελέγχου πρόσβασης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση κόστους σε νέα κτίρια ή για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία Victoria και Stobhill στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία POE+ (powered over ethernet plus) για να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος στη διάρκεια της κατασκευής τους. Το POE+ είναι μία τεχνολογία που παρέχει τροφοδοσία μέσω καλωδίου τουλάχιστον cat5 (κατηγορίας 5). Για κάθε πόρτα ελεγχόμενης πρόσβασης, μόνο ένα καλώδιο cat5 χρειάζεται ώστε να τροφοδοτεί τόσο τη συσκευή ανάγνωσης όσο και την κλειδαριά. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, όμως σε ένα μεγάλο κτίριο μπορεί να οδηγήσει σε μαζική μείωση κόστους της καλωδίωσης.

Σκεπτόμενοι πέρα από τον έλεγχο πρόσβασης και χρησιμοποιώντας την κάρτα ελέγχου σε πρόσθετες περιοχές λειτουργικής διαχείρισης, μπορούμε να οδηγηθούμε σε εξοικονόμηση κόστους. Πανεπιστήμια, όπως το John Moores στο Liverpool, έχουν υιοθετήσει λύση ταυτοποίησης για τους φοιτητές τους με μία μόνο κάρτα, όπου οι κάρτες πρόσβασης γίνονται έξυπνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες και σε αυτόματους πωλητές χωρίς μετρητά. Αυτές, οι κάρτες περιέχουν όλα τα στοιχεία εγγραφής και πληροφορίες των φοιτητών, και έτσι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και στο parking, μεταξύ άλλων, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και αποδοτικότητα για το πανεπιστήμιο.

Πέρα από τον έλεγχο πρόσβασης

Ολοένα και περισσότερο, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης δεν δουλεύουν απομονωμένα, αλλά ενσωματώνονται σε ένα εύρος συστημάτων ασφαλείας, όπως βίντεο επιτήρησης, πυρασφάλειας, συναγερμού, συστήματα διαχείρισης κτιρίου, κ.ά. Αυτό σημαίνει, ότι η λύση ελέγχου πρόσβασης ασφαλείας γίνεται πλέον ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης ασφαλείας, όπου η εξοικονόμηση κόστους και η λειτουργική αποδοτικότητα μπορούν να επιτευχθούν μέσω ελέγχου από ένα κεντρικό σύστημα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης σήμερα μπορούν να κάνουνε πολλά περισσότερα πράγματα από τη συμβατική λειτουργία διαχείρισης ασφάλειας κάτι το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε ενδεχόμενη επένδυση σε αυτό τον τομέα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.