.

Το IοΤ και οι έξυπνες εφαρμογές που αλλάζουν τον κόσμο



Στο άμεσο μέλλον με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους – το καλούμενο Internet of Thing (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) – και όλα θα μπορούν να ελέγχονται από απόσταση από φορητές συσκευές, με βασικό εργαλείο το κινητό τηλέφωνο.

Πλέον μεγάλος αριθμός από τα προϊόντα και τις λύσεις που παρουσιάζονται δεν είναι σε δοκιμαστική και πιλοτική βάση, αλλά διατίθενται για εμπορικούς σκοπούςκαι γνωρίζουν ήδη εφαρμογή σε διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Πότε θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο των πραγμάτων

Η διείσδυση του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) θα εξαρτηθεί από το πότε χρονικά θα είναι έτοιμο για εμπορική εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα το 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που θα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα: 10 με 100 φορές αυξημένος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.

Οι συγκεκριμένες αυτές επιδόσεις του 5G θα επιτρέπουν τη διασύνδεση, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών, μηχανών και όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με την κινητή τηλεφωνία δημιουργώντας το καλούμενο Internet of Things που όπως προαναφέρθηκε αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα αλλά και το επιχειρείν.

Παραδείγματα… «έξυπνου» κόσμου

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, που παρουσιάζονται στην MWC, ξεκινώντας από συσκευές μέχρι την δημιουργία ενός «έξυπνου» κόσμου, που έχουν ήδη έχουν πιλοτικές και αλλά πλέον και εμπορικές εφαρμογές:

Το «έξυπνο» ή διασυνδεδεμένο (connected) αυτοκίνητο που φθάνει στο σημείο να κινείται ακόμη και μόνο του, με ελάχιστες παρεμβάσεις από το οδηγό, καθώς διαθέτει αυτόματα προγράμματα οδήγησης που επιλέγει ο οδηγός, ανάλογα με την διαδρομή.

Ήδη στις μετακινήσεις ολοένα και αυξανόμενος αριθμός συρμών του μετρό στο κόσμο κινείται χωρίς οδηγό, καθώς είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους και η κυκλοφορία τους έχει αυτοματοποιηθεί. Στα «έξυπνα» αυτοκίνητα ενσωματώνονται ήδη αισθητήρες που επιτρέπουν την καταγραφή δεκάδων δεδομένων (όπως καιρικές συνθήκες, κατάσταση δρόμων κλπ που θα μεταδίδονται αυτόματα σε κέντρα ελέγχου που με την σειρά τους θα αναμεταδίδουν τα δεδομένα σε υπηρεσίες όπως η τροχαία κλπ για καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας).

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ήδη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ρομποτικά ταξί χωρίς τιμόνι το 2019.Οι χρήστες θα μπορούν να καλέσουν τα ταξί μέσω της εφαρμογής για κινητά. Κατά την άφιξη του οχήματος ρυθμίζονται αυτόματα ο κλιματισμός και το σύστημα ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του χρήστη. Μέσα στο αυτοκίνητο θα υπάρχουν οθόνες αφής για να παρακολουθήσετε τη διαδρομή και να έρθετε σε επαφή με ένα κέντρο εξυπηρέτησης.

Έξυπνο σπίτι, όπου όλες οι συσκευές του θα είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το IoT, δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου και λειτουργίας από το κινητό τηλέφωνο ή φορητό τάμπλετ. Σταδιακά όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα ελέγχονται από απόσταση από το κινητό τηλέφωνο, καθώς επίσης και η θερμοκρασία του σπιτιού, ο φωτισμός, ο συναγερμός κλπ. Έτσι σταδιακά δημιουργείται το οικοσύστημα εκείνο που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας πλήρες «έξυπνο» σπίτι,προσφέροντας στο κάτοικο μεγαλύτερη άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου.

Έξυπνα Ρομπότ: Έχουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας και σταδιακά θα έχουν παρουσία παντού, από γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία και σε άλλους κλάδους, μέχρι την καθημερινότητα μας, καθώς θα συμβάλλουν στις καθημερινές εργασίες του σπιτιού,

Έξυπνη γεωργία και κτηνοτροφία (Έξυπνη φάρμα): Με την χρήση αισθητήρων και drones συλλέγονται αυτόματα επεξεργάζονται, αποθηκεύονται δεδομένα με τη μορφή που απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών και λειτουργιών μιας γεωργικής επιχείρησης. Η γεωργία αυτοματοποιείται ήδη σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρέχοντας μεταξύ άλλων οφέλη που σχετίζονται την εξοικονόμηση πόρων για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η Έξυπνη πόλη -Ο έξυπνος κόσμος: Δημόσιες υπηρεσίες και προϊόντα διασυνδέονται μεταξύ τους και ελέγχονται από κεντρικό επίπεδο. Ο φωτισμός της πόλης, δημόσιες θέσεις πάρκινγκ, στάσεις λεωφορείων που αναγράφουν πότε περνούν τα λεωφορεία και πολλά ακόμα δημιουργούν την έξυπνη πόλη.

Γενικότερα οι κλάδοι που επηρεάζονται ήδη περισσότερο από το διαδίκτυο των πραγμάτων, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η δημόσια ασφάλεια, οι κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες Internet, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρθηκε στο MWC, τα πρώτα δίκτυα 5G θα έχουν λανσαριστεί ήδη έως το τέλος του 2018 και εμπορικές σε μαζικότερη μορφή υπηρεσίες θα προσφερθούν έως το τέλος του 2020.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.