.

Microsoft και ΑΙ: Παρελθόν, Παρόν και πολύ ...Μέλλον!


Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, έχουν καταστήσει τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, μαθαίνουμε, καταναλώνουμε και εργαζόμαστε. Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Οι ευκαιρίες είναι πολλές, το ίδιο όμως και οι προκλήσεις και οι ανησυχίες. Η Microsoft, εδώ και 25 χρόνια, οδηγεί την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και σήμερα, με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που της αναλογεί, ανοίγει τη συζήτηση για τον ρόλο της στην κοινωνία και συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία ενός ηθικού πλαισίου που θα καταστήσει τις νέες τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους, ενισχύοντας τις ανθρώπινες δυνατότητες και ταλέντα.

Η τεχνητή νοημοσύνη σημειώνει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο και αυτό οφείλεται σε τρείς κυρίως εξελίξεις: την διάθεση σημαντικού αριθμούδεδομένων (big data), την αξιοποίηση εργαλείων, όπως το cloud και τουςισχυρούς αλγόριθμους που αναπτύσσουν οι ερευνητές.. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψουν σε συστήματα υπολογιστών να δουν, να ακούσουν, να μάθουν και να έχουν λογική, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την βελτίωση κλάδων όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αντιμετώπιση της φτώχιας και η δημιουργία ενός περισσότερο βιώσιμου μέλλοντος. Πώς όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης θα έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο;

Ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη δημιουργία του Microsoft Research, η εταιρεία επένδυσε στις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση του λόγου και το computer vision, με σκοπό να τις κάνει διαθέσιμες σε κάθε άνθρωπο και επιχείρηση. Έτσι μέσα σε τρείς δεκαετίες, η Microsoft ανέπτυξε τεχνολογίες που μπορούν να αναγνωρίσουν τον ανθρώπινο λόγο με ποσοστό σφάλματος 5,9% και την εικόνα με ποσοστό σφάλματος μόλις 3,5%, με αποτέλεσμα ένας υπολογιστής να βλέπει, να ακούει, να μαθαίνει και να αιτιολογεί.

Εκτός από τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργήσει οι ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) φέρνει στην επιφάνεια πολύπλοκα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει σε ορισμένες πτυχές της κοινωνίας, όπως οι θέσεις εργασίας, τα προσωπικά δεδομένα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη.

Η Microsoft, με σκοπό να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη των νέων τεχνολογιών AI, έχει υιοθετήσει μία «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση που στόχο έχει να ενισχύει ευστροφία και τις δυνατότητες των ανθρώπων. Η εταιρεία οδηγεί την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης με γνώμονα τέσσερις διαχρονικές ηθικές και κοινωνικές αξίες:

Δικαιοσύνη: Οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια και την αμεροληψία..

Αξιοπιστία: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται να λειτουργούν κάτω από σαφείς παραμέτρους και να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ώστε να είναι ασφαλή

Προσωπικά Δεδομένα & Ασφάλεια: Οι νέες τεχνολογίες χρειάζεται να συμμορφώνονται με τους νόμους περί απορρήτου και σύμφωνα με τα πρότυπα προστασίας ιδιωτικής ζωής και προσωπικών δεδομένων.

Συμμετοχή: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να κατανοούν το περιβάλλον, το πλαίσιο, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.

Πίσω από αυτές τέσσερις βασικές αξίες, βρίσκονται δύο ακόμα, θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των υπολοίπων: η διαφάνεια & το αίσθημα ευθύνης. Με άλλα λόγια, οι ομάδες που αναπτύσσουν τις νέες τεχνολογίες χρειάζεται να λογοδοτούν για τον τρόπο λειτουργίας αυτών, ώστε το κοινό να κατανοεί τον τρόπο λήψης αποφάσεων και να εντοπίζει τυχόν λάθη.

The Future Computed – Μία υπεύθυνη ματιά σε ένα συναρπαστικό μέλλον

Τα παραπάνω παρουσιάζονται αναλυτικά και αναπτύσσονται στο βιβλίο, με τίτλο “The Future Computed: Artificial Intelligence and its role in society”, των Brad Smith και Harry Shum, Πρόεδρο & Chief Legal Officer της Microsoftκαι Επικεφαλής του Τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, αντίστοιχα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Σε αυτό το άκρως ενδιαφέρον White Paper, τα δύο στελέχη της εταιρείας παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, ο όραμα της Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο έγκειται στο να δημιουργήσει συστήματα AI που θα είναι διαθέσιμα σε όλους και θα διέπονται από κοινωνικές και ηθικές αρχές, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όλων.

Το λανσάρισμα του βιβλίου συνοδεύεται από ένα blog με το ίδιο όνομα, όπου ανεβαίνουν ιστορίες και εξελίξεις από το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και επιτεύγματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αγροτική παραγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος κ.α
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.