.

Τα ρομπότ αλλάζουν τον κλάδο της ασφάλειας



Η ενσωμάτωση της ρομποτικής, γενικότερα στην κοινωνία και σε πολλές παραγωγικές εφαρμογές, αποτελεί μία συνεχιζόμενη διαδικασία εδώ και δεκαετίες και μάλλον έφτασε ο καιρός και η αγορά της ασφαλείας να εκμεταλλευτεί τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Κρίσιμες υποδομές, εταιρικά κτίρια, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, δημόσιοι χώροι, έχουν όλα ένα κοινό στοιχείο: μεγάλους, εκτενείς χώρους που απαιτούν συνεχή προστασία. Για πολλές από αυτές τις τοποθεσίες, η ασφάλεια μπορεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση, λόγω ειδικών συνθηκών, διαδικασιών, περιστάσεων και κόστους. Οι κρίσιμες υποδομές, που περιλαμβάνουν και εργοστασιακές εγκαταστάσεις, συνήθως βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν προστασία 24/7. Οι εταιρικοί πελάτες με απαιτητικές ανάγκες παρακολούθησης υποχρεώνονται να εκτιμούν και να εξετάζουν συνεχώς νέες λύσεις. Μια από αυτές τις λύσεις είναι τα ρομπότ φύλακες.

Τα ρομπότ ασφαλείας με την ευρύτερη έννοια -που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια σε έντονο βαθμό- μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, που θα ενισχύει τις διαδικασίες της ασφάλειας, την αποτελεσματικότητα προστασίας και τη λειτουργικότητα, επιτυγχάνοντας αδιάκοπη επιτήρηση τόσο στους εξωτερικούς χώρους μιας εγκατάστασης και στην περίμετρο αλλά και στο εσωτερικό, είτε ως αυτόνομες μονάδες είτε ως ενσωματωμένες σε υπάρχοντες πλατφόρμες ηλεκτρονικής ασφάλειας. Με τη χρήση των ρομπότ ασφαλείας είναι εφικτή η διεύρυνση, τόσο των δυνατοτήτων του κέντρου επιχειρήσεων ασφαλείας, όσο και της αποτελεσματικότητας του επανδρωμένου προσωπικού επιχειρήσεων φύλαξης και περιπολιών. Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην ασφάλεια, αποτελεί συνέχιση της εξέλιξης του αυτοματισμού που βοηθάει τους πελάτες στην αγορά ασφαλείας να ενισχύσουν τις διαδικασίες προληπτικής προστασίας στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τους.

Μια αναπτυσσόμενη αγορά

Η υιοθέτηση της ρομποτικής τεχνολογίας, σε πάρα πολλές εφαρμογές υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Η αγορά της ασφάλειας έχει αρχίσει σταδιακά να ρίχνει βλέμματα προς σε αυτή την κατεύθυνση και να αντιλαμβάνεται ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα των ρομπότ μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τα έργα ασφάλειας σε πολλές εκφάνσεις. Προβλέψεις κάνουν λόγο ότι τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους θα έχουν εδραιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα drones κερδίζουν μεγάλο ενδιαφέρον και επενδύσεις και μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη προσθήκη σε διάφορες περιπτώσεις, αν και οι αυστηροί ρυθμιστικοί κανόνες αποτελούν μια πρόκληση που πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να τα εντάξουν σε ένα πρόγραμμα ασφαλείας.

Όταν τα ρομπότ εδάφους ενσωματώνονται και αξιοποιούνται στον κόσμο της ασφαλείας, μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμα σε εφαρμογές όπως:

  • Περιμετρική περιπολία σε εταιρικά κτίρια ή κρίσιμες υποδομές για την αναγνώριση πιθανών ευάλωτων σημείων ή περιστατικών παραβίασης.
  • Εντοπισμός ανθρώπων ή οχημάτων σε μία περιοχή όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.
  • Άμεση ειδοποίηση των υπευθύνων και του προσωπικού για πιθανούς κινδύνους, όπως για παράδειγμα προβλήματα στην τροφοδοσία ή χαλασμένους φράχτες.

Αυτές και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα, μπορούν να αποστέλλονται από διάφορους αισθητήρες που υπάρχουν σε ένα ρομπότ, όπως εξοπλισμός πλοήγησης, ανίχνευση κίνησης, μικρόφωνα και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, σε κάποιο κέντρο ελέγχου όπου το προσωπικό μπορεί να παρακολουθεί εικόνες στις οθόνες με βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Ο συνδυασμός των πληροφοριών από αισθητήρες στο ρομπότ, με τον έλεγχο πρόσβασης, την παρακολούθηση μέσω βίντεο, την ανίχνευση παραβίασης, τους συναγερμούς πυρκαγιάς και άλλους εγκατεστημένους αισθητήρες, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μία πλήρη εικόνα του τοπίου των ενδεχόμενων απειλών σε οποιαδήποτε εγκατάσταση ή περιοχή. Αυτή η παροχή πληροφοριών της εκάστοτε κατάστασης, προετοιμάζει πλήρως τους υπεύθυνους ασφαλείας, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ή πιθανής απειλής.

Ενισχύοντας το έργο των ανθρώπων

Αντίθετα από ότι πιστεύουν κάποιοι, τα ρομπότ ασφαλείας δεν είναι σχεδιασμένα για να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Πολλά εκατομμύρια φύλακες ασφαλείας απασχολούνται σε όλο τον κόσμο και τα ρομπότ δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν καμία από αυτές τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, οι δυνατότητες περιπολίας και άμεσης ανταπόκρισης που προσφέρουν τα ρομπότ, θα επιτρέψουν στις εταιρείες να ενισχύουν το έργο του προσωπικού ασφαλείας, αυξάνοντας την ικανότητα τους να εντοπίζουν παραβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά. Επικίνδυνες εργασίες, όπως περίπολοι ασφαλείας κοντά σε τοξικά απόβλητα, που γίνονταν παλιά από ανθρώπινους φύλακες, μπορούν τώρα πια να μετατεθούν στα ρομπότ ασφαλείας, σε μία προσπάθεια να μειωθεί σημαντικά η ευθύνη σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Ένα ρομπότ που υπέστη κάποια βλάβη μπορεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί εύκολα, ενώ η ανθρώπινη έκθεση στον κίνδυνο πρέπει να περιορίζεται με κάθε κόστος.

Επιπρόσθετα, τα ρομπότ ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν στην τέλεση εργασιών, όπως σε απομακρυσμένες, έρημες ή επικίνδυνες τοποθεσίες. Τα ρομπότ επίσης κρίνονται χρήσιμα για “βαρετές εργασίες”, για περιπολίες ρουτίνας δηλαδή όπως περιμετρικές περιπολίες που πραγματοποιούνται πολλές φορές κάθε ώρα. Η χρήση ρομπότ ασφαλείας αφαιρεί τη μονότονη και κάποιες φορές επικίνδυνη εργασία και αφήνει πιο στρατηγικά καθήκοντα για τις δυνάμεις ασφαλείας ή τις ιδιωτικές εταιρείες security. Έτσι, η ρομποτική προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στις εταιρείες, λόγω μειωμένου κόστους, ιατρικής ασφάλισης, εργατικών και ασφάλειας ζωής.

Τα ρομπότ ασφαλείας έχουν επίσης την ικανότητα να «μαθαίνουν» το περιβάλλον ενώ περιπολούν. Είναι αρχικά προγραμματισμένα για να κινούνται σε συγκεκριμένη πορεία, όμως καθώς συνεχίζουν σε αυτή την πορεία πολλές φορές, το ρομπότ έχει την ικανότητα να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον του. Αυτό είναι εφικτό μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, που δίνει στο ρομπότ την ελευθερία να αλληλεπιδρά καλύτερα με το περιβάλλον του, κάνοντας το έτσι πιο ωφέλιμο για τις ομάδες ασφαλείας. Αυτό έχει επίσης τη δυνατότητα να προσθέσει σημαντική αξία στην περιπολία συγκεκριμένων περιοχών.

Τα ρομπότ ασφαλείας χρησιμοποιούν εξελιγμένες δυνατότητες παρακολούθησης για να παραδίδουν τις πληροφορίες που χρειάζονται οι υπεύθυνοι, ώστε να αναλύουν και να αποκρίνονται σε πιθανές απειλές γρήγορα. Καθώς τα ρομπότ ασφαλείας συνεχίζουν να προσφέρουν αξιόπιστες βελτιώσεις στα προγράμματα ασφαλείας των πελατών, θα γίνουν τόσο διαδεδομένα όσο και οι ανθρώπινοι φύλακες – συνάδελφοι τους.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.