.

Cisco: Το ασφαλές δίκτυο ως εργαλείο ανάπτυξης


Η συνεχής επέκταση των δικτύων και το «Διαδίκτυο Παντού» (Internet of Everything - IoE) αλλάζουν τις επιχειρήσεις και τον κόσμο. Όμως, για να επωφεληθούν όλοι από τη μετάβαση στη νέα εποχή πρέπει να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες με ασφαλή τρόπο. Η στρατηγική «Ασφάλεια Παντού» (Security Everywhere) της Cisco έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη, την προστασία του δικτύου, από τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές μέχρι την υποδομή, τα data centers, τα δεδομένα που βρίσκονται στο cloud και τις συσκευές πρόσβασης. Έτσι το δίκτυο γίνεται πραγματικό εργαλείο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η Cisco βάζει την ασφάλεια στο επίκεντρο της υποδομής των νέων δικτύων ώστε να παρέχει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που φέρνει η συνεχής επέκταση της Ψηφιακής Οικονομίας και του Διαδικτύου. 

Τα σημερινά δίκτυα δεν περιλαμβάνουν μόνο την παραδοσιακή υποδομή, αλλά εκτείνονται σε πλήθος συσκευών που χρησιμοποιεί το προσωπικό, εντός και εκτός της επιχείρησης, καθώς και σε πολλά διαφορετικά σημεία στα οποία βρίσκονται κρίσιμα δεδομένα, όπως το cloud. Αυτά τα δίκτυα συνεχώς μεταμορφώνονται και αλλάζουν, με αποτέλεσμα να αποτελούν στόχο κακόβουλων επιθέσεων από διάφορα «μέτωπα»: Μέσω των φορητών συσκευών, των κοινωνικών δικτύων, των προσωπικών υπολογιστών ακόμα και των οχημάτων μιας επιχείρησης. 

Το Internet of Everything δημιουργεί πρωτόγνωρες ευκαιρίες για διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων και συσκευών. Όμως για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει η συνεχής διασύνδεση, πρέπει να είναι συνεχής και η ασφάλεια! Στην Cisco έχουν εκτιμήσει πως περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέχρι το τέλος της δεκαετίας και πως το IoE αποτελεί μια παγκόσμια ευκαιρία δημιουργίας αξίας που ξεπερνά τα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, η συνεχής αξιοποίηση του cloud προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αντοχή, την ίδια στιγμή που αλλάζει το παιχνίδι για το που αποθηκεύονται, πως μεταφέρονται και πως αποκτούμε πρόσβαση στα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για κακόβουλες επιθέσεις! Η παραγωγικότητα μιας επιχείρησης και η ικανοποίηση των πελατών να αυξάνονται μέσω της δυνατότητας για εργασία από παντού, ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή. Ο συνδυασμός της κινητικότητας και του cloud, της αποθήκευσης κρίσιμων δεδομένων σε απομακρυσμένα σημεία, γκρεμίζει την παραδοσιακή περίμετρο ενός εταιρικού δικτύου. Η περίμετρος έχει σήμερα υποκατασταθεί από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πλέγμα χρηστών, τοποθεσιών, εφαρμογών, τρόπων πρόσβασης και συσκευών. 
Έτσι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τεχνολογικών συστημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με μια διπλή πρόκληση: να διαχειριστούν κακόβουλες επιθέσεις σε μια δυναμική περίμετρο και από συνεχώς διαφορετικά σημεία! Ως αποτέλεσμα, τα παραδοσιακά σύνορα, που ξεχώρισαν το εσωτερικό ενός εταιρικού δικτύου από τον «έξω κόσμο», το «ασφαλές» από το «μη ασφαλές», πλέον δεν υφίστανται. 



Στη Cisco θεωρούν πως η αμυντική θωράκιση της υποδομής ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου δικτύου ξεκινά από την ικανότητα να εντοπιστούν, σε πραγματικό χρόνο, τα πιθανά ευάλωτα σημεία και οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να προστατευθούν. Οι λύσεις της Cisco επιτρέπουν στους υπευθύνους για την ασφάλεια του δικτύου να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα για ολόκληρη την υποδομή, από τα data centers, μέχρι τις εφαρμογές, τις φορητές συσκευές και τα άλλα σημεία πρόσβασης. Έτσι η ασφάλεια είναι ενσωματωμένη σε ολόκληρη την έκταση ενός δικτύου, από τα κεντρικά γραφεία μέχρι την τελευταία εγκατάσταση και από τους κεντρικούς υπολογιστές μέχρι την απλούστερη φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται από απόσταση. 

Οι λύσεις της Cisco προσφέρουν περισσότερους «αισθητήρες», καλύτερη εφαρμογή των πολιτικών ασφαλείας και εξελιγμένη προστασία από επιθέσεις, ανεξάρτητα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι χρήστες, σε ολόκληρο το μήκος του δικτύου. Έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του Internet of Everything με μικρότερη πολυπλοκότητα, εύκολη εγκατάσταση των υποδομών και των εφαρμογών του δικτύου καθώς και με μικρότερο κόστος. 

Μέσω της συνεχούς ενσωμάτωσης και αναβάθμισης τεχνολογιών ασφάλειας των υποδομών δικτύου η Cisco δεν μειώνει μόνο τον χρόνο που απαιτείται για να εντοπιστεί μια επίθεση από κακόβουλους χρήστες, αλλά και το χρόνο αντιμετώπισης της επίθεσης. Το IoE δεν δημιουργεί μόνο ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους hackers και τους κυβερνοεγκληματίες! Όσο περισσότερες είναι οι συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο, τόσο περισσότερες οι δυνατότητες κακόβουλων επιθέσεων. Μάλιστα οι επιτιθέμενοι είναι ολοένα και περισσότερο οργανωμένοι και εξοπλισμένοι. 

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Cisco για την ασφάλεια (Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report), οι επιτήδειοι «έχουν πλέον πιο αποδοτικά εργαλεία, όπως η κρυπτογράφηση, και πιο εξελιγμένες τακτικές, όπως η κατάχρηση γνωστών υπηρεσιών του Διαδικτύου, ώστε να αποκρύψουν τη δραστηριότητά τους και να υποσκάψουν παραδοσιακές τεχνολογίες ασφαλείας». Ταυτόχρονα «συνεχώς εξελίσσουν τις τακτικές τους ώστε να διατηρήσουν τα εργαλεία τους αποδοτικά». 

Γι’ αυτό το λόγο η συνεχής παρακολούθηση της ασφάλειας του εκτεταμένου δικτύου, ο εντοπισμός των πιθανών κινδύνων και η αντιμετώπιση επιθέσεων πριν, κατά τη διάρκεια και αφού συμβούν, με ενοποιημένο τρόπο και μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.