.

ESET: Πώς μπορούμε να κάνουμε τους κωδικούς μας πιο ασφαλείς



Η Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών Πρόσβασης, που γιορτάζεται κάθε Μάιο, την πρώτη Πέμπτη του μήνα, αποτελεί μια καίρια υπενθύμιση για τη σημασία της προστασίας των κωδικών, άρα και των προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων. Παρά τη σημαντική βελτίωση της ψηφιακής εξοικείωσης, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλες πρακτικές δημιουργίας κωδικών, όπως είναι η χρήση πολύ απλών password ή του ίδιου password για πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους και να υπονομεύσει την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια τους στον κυβερνοχώρο.

Με τις παρακάτω συμβουλές της ESET, οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να είναι ασφαλείς και με τα κατάλληλα βήματα οι χρήστες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ισχυρά password:

1. Να θυμάστε ότι για κάθε λογαριασμό απαιτείται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης. 

2. Οι κωδικοί είναι προσωπικοί και δεν αποκαλύπτονται.

3. Ο κανόνας είναι: "όσο μεγαλύτερος ο κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο ασφαλής". Ξεκινήστε με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, και μεγαλώστε τον κωδικό αναλόγως με το πόσο σημαντικός είναι ο λογαριασμός που θωρακίζει. Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ένα σύνθετο κωδικό, υπάρχει και η δυνατότητα να επιλέξετε μια συνθηματική φράση ή να χρησιμοποιήσετε έναν password manager. Για τους χρήστες που θέλουν οι ίδιοι να δημιουργούν τους κωδικούς τους, η ESET αναφέρει σε αυτό το βίντεο μερικές χρήσιμες συμβουλές.

4. Αποφύγετε κοινές λέξεις, ονόματα, ημερομηνίες, αριθμούς ή προφανείς επιλογές, όπως 12345678, password ή qwerty.

5. Προσθέστε "ψηφιακές" λεπτομέρειες, όπως αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες (@, #,!, κλπ), ή χρησιμοποιήστε τα αντικαθιστώντας κάποια από τα γράμματα στον κωδικό πρόσβασής σας. Στην τελευταία περίπτωση, προσπαθήστε να αποφύγετε τις συνήθεις "ανορθογραφίες", όπως αντικατάσταση του "α" με "@" ή "ι" με "1" ή "!". 

6. Αλλάξτε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης. Και εδώ ισχύει ότι όσο πιο σημαντικά τα δεδομένα που προστατεύονται, τόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζουν οι κωδικοί.

7. Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες είναι να μην χρησιμοποιήσετε ξανά τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε άλλους λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, αν κλαπεί, κινδυνεύει μόνο ένας λογαριασμός.

8. Πολύ σημαντική, τέλος, είναι η πιστοποίηση διπλού παράγοντα (2FA). Καθώς απαιτείται ένας επιπλέον τυχαίος κωδικός ή ένα μήνυμα SMS παράλληλα με τον κωδικό πρόσβασης, ακόμη και αν ένα password πέσει σε λάθος χέρια, δεν μπορεί εύκολα να παραβιαστεί ένας λογαριασμός.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.