.

EverCam: Η κάμερα ασφαλείας που γίνεται εξυπνότερη χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (Video)



Αυτή η έξυπνη κάμερα ασφαλείας που κατασκευάζεται από μια μικρή αμερικανική εταιρεία, θεωρείται ήδη μία από τις tech εκπλήξεις της χρονιάς. Η EverCam της Eufy δεν κατάφερε απλώς να επιπλεύσει στον αχανή ωκεανό των νέων gadgets, αλλά διακρίνεται πριν καν βρεθεί στις προθήκες των καταστημάτων.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο Kickstarter, έπιασε τον αρχικό στόχο των $50.000 που είχαν θέσει οι κατασκευαστές της. Η φήμη της συνέχισε να διαδίδεται αστραπιαία με τα κεφάλαια που συγκεντρώνονταν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Γρήγορα ξεπέρασε το όριο των 100.000 δολάρια και μέσα στο πρώτο τριήμερο έφτασε στο 1 εκατ. Δύο εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της καμπάνιας μικροχρηματοδότησης, οι πόροι που έχουν συγκεντρώσει οι περίπου 5.000 χιλιάδες υποστηρικτές αγγίζουν τα 1,7 εκατ. δολάρια.


Η μπαταρία που αντέχει για έναν χρόνο

Τι ξεχωριστό όμως έχει η κάμερα της Eufy και προσέλκυσε τόσο ενδιαφέρον; Το βασικό της ατού είναι η υπόσχεση του κατασκευαστή για διάρκεια ζωής της μπαταρίας που ξεπερνάει τον έναν χρόνο. Είναι επίσης ασύρματη και η τοποθέτησή της φαίνεται πανεύκολη σε κάθε επιφάνεια.

Το γεγονός δε ότι είναι αδιάβροχη (κατά IP66) της προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία. Επειδή βέβαια η βάση της είναι μαγνητική, εξίσου εύκολη είναι και η αφαίρεσή της. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει προβλεφθεί έναν ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού: η δυνατή σειρήνα λειτουργεί αποτρεπτικά σε περίπτωση που κάποιος – πλην του κατόχου της– επιχειρήσει να τη μετακινήσει ή να την κλέψει. Ο ευρυγώνιος φακός προσφέρει γωνία θέασης 140 μοιρών προκειμένου να καλύπτει μεγάλο χώρο.

Το ηχείο και τα ενσωματωμένα μικρόφωνα θα της επιτρέψουν στο μέλλον να αποκτήσει συμβατότητα με τους προσωπικούς βοηθούς, όπως η Alexa, το Google Assistant κ.ά. Επιτρέπει επίσης τη ζωντανή ροή βίντεο και ήχου τόσο σε όλα τα κινητά και tablets, όσο και σε συσκευές με έξυπνες οθόνες (π.χ. το Echo Show).


Πώς αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

H πρωτοφανής διάρκεια ζωής της μπαταρίας σχετίζεται προφανώς με τον τρόπο που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Ο αλγόριθμος που ελέγχει τη λειτουργία της κάμερας σε όλες τις φάσεις της, είναι σχεδιασμένος ώστε να την ενεργοποιεί και να καταγράφει εικόνα μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Χάρη στην ΑΙ, μάλιστα, αξιοποιεί ένα σύστημα επαλήθευσης τριών παραγόντων πριν ξεκινήσει τη μαγνητοσκόπηση: αρχικά χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες για να ανιχνεύσει κίνηση και θερμότητα, εφόσον αυτό συμβεί το λογισμικό αναλαμβάνει να εντοπίσει αν το κινούμενο αντικείμενο είναι άνθρωπος, και σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται το τρίτο στάδιο όταν και αναγνωρίζει το πρόσωπο του ατόμου.

Στην περίπτωση που εντοπιστεί το θέμα ξεκινάει τη μαγνητοσκόπηση, και εφόσον ο κάτοχος το έχει επιλέξει, δέχεται αυτόματη ειδοποίηση σε συσκευή της επιλογής του. Οι ιθύνοντες της Eufy ισχυρίζονται ότι με αυτή την τακτική μείωσαν τους ψευδείς συναγερμούς κατά 95%.

Όσοι προπαραγγείλουν την κάμερα ασφαλείας της Eufy μέσω Kickstarter θα καταβάλουν 180 ευρώ (για το βασικό πακέτο) και θα παραλάβουν τη συσκευή πριν κυκλοφορήσει επίσημα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.