.

Αυτόνομα drones αναγνωρίσεων εξελίσσει ο αμερικανικός στρατός

Θα επιχειρεί αναγνωρίσεις σε εχθρικά εδάφη και θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό επιζώντων σε φυσικές καταστροφές



Στο πλαίσιο έρευνας και εξέλιξης νέων καινοτόμων συστημάτων που προορίζονται για τον αμερικανικό στρατό, η DARPA έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό αυτόνομο drone το οποίο θα επιχειρεί αναγνωρίσεις σε εχθρικά εδάφη, ενώ θα χρησιμοποιείται επίσης και για τον εντοπισμό επιζώντων σε φυσικές καταστροφές.

Το εν λόγω drone εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος FLA (Fast Lightweight Autonomy) της DARPA και ήδη βρίσκεται στη δεύτερη φάση εξέλιξης.


Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις στο κέντρο εκπαίδευσης του Πέρι, στη Τζόρτζια.

Το μικροκαμωμένο και πανάλαφρο drone είναι εφοδιασμένο με ένα εξελιγμένο νευρωνικό δίκτυο και μπορεί να αναγνωρίζει δρόμους, κτήρια, αυτοκίνητα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Στη συνέχεια τα χαρτογραφεί και τα μετατρέπει σε εικόνες με δυνατότητα λήψης. Τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται σε έναν ψηφιακό χάρτη επιτρέποντας στους στρατιώτες να κατανοούν καλύτερα το περιβάλλον που επιχειρούν.

Στην πρόσφατη δοκιμή το αυτόνομο drone πέταξε σε μεγαλύτερη ταχύτητα ανάμεσα σε πολυώροφα κτήρια, μέσα από στενά σοκάκια αναγνωρίζοντας παράλληλα αντικείμενα ενδιαφέροντος.



Επιπλέον, εισχώρησε σε κτήριο μέσα από στενό παράθυρο και έψαξε τα δωμάτια δημιουργώντας έναν τρισδιάστατο χάρτη του εσωτερικού του κτηρίου.

Τέλος αναγνώρισε και πέταξε κάτω από σκαλοπάτια, ενώ βγήκε από το κτήριο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας.

Σύμφωνα με την DARPA το αυτόνομο drone θα αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη των στρατιωτών στο πεδίο μάχης. Δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τεθούν στη διάθεση του στρατού το νέο αυτό σύστημα, με την DARPA να λέει πως οι αλγόριθμοί που έχει αναπτύξει στο πλαίσιο του προγράμματος FLA θα σταλεί στο εργαστήριο έρευνας του στρατού για περαιτέρω εξέλιξη.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.