Οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που τίθενται από την αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με έξυπνες λύσεις για τις υποδομές και τα κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 και η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση κτιρίων, η αύξηση της ψηφιοποίησης προσφέρει μια εξαιρετική βάση για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπου ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η χρήση έξυπνων κτιρίων θα αλλάξουν θεμελιωδώς.
BIM (Πηγή: www.fotolia.com/wladimir1804)
Ο μελλοντικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία ενός έξυπνου κτιρίου θα λειτουργήσει και στο μέλλον, δηλαδή ότι η σύγχρονη, ταχέως και συνεχώς μεταβαλλόμενη τεχνολογία των κτιριακών υπηρεσιών μπορεί να ενσωματωθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του κτιρίου.
Αυτό δεν είναι δυνατό με τις παραδοσιακές διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής. Οι μέθοδοι προσομοίωσης κτιρίων (BIM-Building Information Modeling), οι οποίες συνδυάζουν την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία, την τεχνολογία κτιρίων και υπηρεσιών κτιρίων και τη διαχείριση εγκαταστάσεων σε μοντέλα υπολογιστών, αποτελούν το κλειδί για τον μελλοντικό σχεδιασμό.
Το σύνολο του κτιρίου με όλους τους κλάδους προγραμματίζεται ταυτόχρονα και προσομοιώνεται, δοκιμάζεται και, εάν είναι απαραίτητο, διορθώνεται σε ψηφιακά μοντέλα. Δεν χρειάζεται σύνθετες αλλαγές στο εργοτάξιο. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή πρέπει να συνεργάζονται στενά όταν χρησιμοποιούν μεθόδους BIM.
Εξάλλου, είναι απαραίτητο όλοι όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία κατασκευής να χρησιμοποιούν εργαλεία 3DCAD που χρησιμοποιούν μοντέλα δεδομένων συμβατά με το πρότυπο BIM. Οι πληροφορίες αυτές εισάγονται στη συνέχεια σε μια κεντρική βάση δεδομένων, η οποία καθιστά δυνατή την ελαχιστοποίηση δαπανηρών σφαλμάτων κατασκευής σε πρώιμο στάδιο.
Εκτός από το BIM, υπάρχει και άλλο θέμα που αφορά όχι μόνο τον τομέα αλλά την κοινωνία στο σύνολό της: την τάση να ζει κανείς στις πόλεις, γεγονός που αναγκάζει τους δήμους να επιτύχουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς να μειώσουν τις υπηρεσίες τους, παρά τους ολοένα και πιο αυστηρούς προϋπολογισμούς.
Η έξυπνη πόλη - η δικτυωμένη και έξυπνη πόλη - είναι η λύση για προβλήματα αστικοποίησης. Μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, οι πόλεις θα γίνουν πιο έξυπνες, πιο αποτελεσματικές και πιο βιώσιμες. Η υποδομή, τα κτίρια και οι υπηρεσίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν με τη χρήση λύσεων για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), η οποία παρέχει μια σταθερή, ταχέως μεταβαλλόμενη ροή δεδομένων από αισθητήρες και συσκευές.
Αυτές οι ροές δεδομένων και η διαλειτουργικότητά τους αποτελούν τη βάση για τη μείωση του κόστους. Μια πόλη έχει πολλές πηγές δεδομένων, π.χ. εταιρείες, σχολεία, μουσεία, δημοτικά συμβούλια, μέσα ενημέρωσης και ενώσεις.
Το IoT διεισδύει σε όλους τους τομείς και μπορεί να υποδιαιρεθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι η διασύνδεση των συσκευών και των συστημάτων στα κτίρια, γεγονός που καθιστά δυνατή τη σχεδίαση αποτελεσματικότερων μέτρων και ελέγχων για τους ιδιοκτήτες, τους φορείς εκμετάλλευσης και τους κατοίκους.
Έτσι, τα έξυπνα σπίτια (ψηφιοποίηση και δικτύωση σε ιδιωτικές κατοικίες) και έξυπνα κτίρια (αυτοματοποίηση και κεντρική λειτουργία τεχνικών εγκαταστάσεων από ειδικά κτίρια) αποτελούν σημαντικά μέρη του διαδικτύου των πραγμάτων. Κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι οι έξυπνες λύσεις τεχνολογίας κτιρίων-υπηρεσιών εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από το λογισμικό. Συνεπώς, οι διεπαφές ανθρώπου-μηχανής για εμπορικές λύσεις και ιδιωτικές εφαρμογές γίνονται ολοένα και πιο παρόμοιες.
Είτε πρόκειται για έξυπνα σπίτια, έξυπνα κτίρια, έξυπνα σπίτια ή έξυπνες πόλεις, η εξομάλυνση είναι μια ατελείωτη διαδικασία που αλλάζει όλες τις πτυχές της ζωής.