.

Ρομπότ πυροσβέστης για ακραίες καταστάσεις


Ένα πρωτότυπο ρομπότ αναπτύχθηκε πρόσφατα για να συνδράμει τις δυνάμεις πυρόσβεσης και διάσωσης σε ακραίες καταστάσεις. Το ρομπότ μπορεί να κάνει εκτίμηση του κινδύνου, όταν υπάρχει χαμηλή ορατότητα. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημά του. Κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Smokebot, για την υποστήριξη των μονάδων διάσωσης.

Δοκιμάζεται στο Ντόρτμουντ. Η πυροσβεστική της πόλης συνεργάζεται με ειδικούς και επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανολογίας. Δημιούργησαν ένα ειδικό κέντρο εκπαίδευσης για φωτιές για να τεστάρουν αυτό το πρωτότυπο, που είναι εφοδιασμένο με αρκετούς αισθητήρες.

«Το πιο καινοτόμο στοιχείο αυτού του πρότζεκτ είναι σίγουρα η κάμερα ραντάρ. Αποτελείται από μια σειρά από κεραίες και δέκτες που στέλνουν και δέχονται δέσμες από το ραντάρ και προσπαθούν να δημιουργήσουν, μέσα από αυτές μια τρισδιάστατη εικόνα του χώρου» αναφέρει ο Έρικ Σάφερνιχτ, επσιτήμονας που ειδικεύεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Έρεμπρο.

Μέχρι σήμερα, κανένα ρομπότ δεν μπορούσε να επέμβει όταν υπήρχαν πυκνοί καπνοί ή σκόνη. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί μόνο μια εικόνα του χώρου, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε και τη μυρωδιά του.

«Η μύτη του ρομπότ είναι κρυμμένη στο πίσω μέρος. Μπορεί λοιπόν να μυρίσει τις οσμές που υπάρχουν στους χώρους που μπαίνει. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις φωτιάς, μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στον αέρα. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να γνωρίζουμε» συμπληρώνει ι Έρικ Σάφερνιχτ.

Το ρομπότ ελέγχεται εξ’ αποστάσεως μέσα από ασύρματη σύνδεση. Σε ακραίες καταστάσεις, οι παραδοσιακοί αισθητήρες όπως είναι οι κάμερες, δεν είναι αποτελεσματικοί. Το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται σε διαφορετικές πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν μια ακριβή αναπαράσταση του περιβάλλοντος, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ορατότητα.

«Αυτό μας δίνει πληροφορίες για την τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου, για τη θερμοκρασία, αλλά και για τη διαρροή αερίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πυροσβέστες, γιατί μπορούν να μπουν στο κτίριο, με πολύ λιγότερο κίνδυνο» εξηγεί ο Ακίμ Λίλιενταλ, συντονιστής του πρότζεκτ Smokebot.

Παρά τα πλεονεκτήματά του, το ρομπότ έχει και αδυναμίες, κυρίως όσον αφορά την ταχύτητα αντίδρασης. Οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν αυτό το ζήτημα και να του προσθέσουν και άλλες λειτουργίες στη μελλοντική έκδοσή του.

«Μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα πιθανά σενάρια, μόνο όταν έχουμε αρκετό χρόνο. Η ταχύτητα εκτέλεσης της αποστολής είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να το λύσουμε αυτό το ζήτημα στο μέλλον, για παράδειγμα με τα drone. Και με την αναγνώριση προσώπου, κάτι το οποίο δεν το έχουμε ακόμη» τονίζει ο Ακίμ Λίλιενταλ.

Οι πυροσβέστες πιστεύουν ότι αυτός ο τύπος του ρομπότ μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμος σε φωτιές σε τούνελ, ή σε ατυχήματα σε βιομηχανικούς χώρους, όπου υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι.

«Η εξερεύνηση με ρομπότ μας προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για το αν υπάρχουν ζημιές στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πού μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες, που οι χώροι είναι μεγάλοι. Υπάρχουν κι άλλα εμπόδια. Δεν είναι μόνο τα έπιπλα ενός διαμερίσματος αλλά και οι συσκευές που περνούν από το ταβάνι ή από το έδαφος. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ομάδων διάσωσης» επισημαίνει ο Ντέτλεβ Χάρις, υπαρχηγός της Πυροσβεστικής του Ντόρτμουντ.

Το νέο αυτό ρομπότ είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αληθινά ακραίες καταστάσεις. Αλλά σύντομα οι δυνατότητές του θα βρεθούν στην υπηρεσία των πυροσβεστών.

Source: euronews
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.