Ένα σύστημα παρακολούθησης-μαμούθ από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, που μπορεί να αναλύει από βιομετρικά στοιχεία πολιτών από κάμερες μέχρι τα προφίλ στο Facebook και το Instagram και από αεροπορικά εισιτήρια μέχρι τα δεδομένα υποκλοπών και αρχείων υπόπτων μελετούν να αποκτήσουν η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ.
Πρόκειται για το πλέον σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου και αυτόματης ανάλυσης πληροφοριών που μπορεί να αλλάξει τις έρευνες της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των μυστικών υπηρεσιών. Με τον νέο αυτόν υπεραναλυτή πληροφοριών, κόστους άνω του 1.000.000 ευρώ, να προσφέρει στις Αρχές ασφαλείας ένα νέο τεράστιο «όπλο», προκαλώντας όμως ερωτήματα για τον τρόπο διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα από τη στιγμή που εστιάσει το «ενδιαφέρον» του σε κάποιο άτομο, να ξέρει σε λίγα δευτερόλεπτα πού βρίσκεται, πού έχει κινηθεί, ποιες τηλεφωνικές κλήσεις έχει πραγματοποιήσει, ποιοι είναι οι φίλοι και οι συγγενείς του κι άλλα πολλά...
Το σύστημα αυτό, που ήδη λειτουργεί με απόλυτη μυστικότητα σε Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μ. Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ και την Κίνα, διασυνδέει συστήματα παρακολούθησης και υποκλοπών με τράπεζες δεδομένων και αρχεία που διαθέτουν οι διωκτικές Αρχές κι όχι μόνο.
Ένα σημαντικό τμήμα αυτού του υπερσυστήματος είναι η αναζήτηση προσώπων και η καταγραφή κινήσεων ύποπτων πολιτών από το σύστημα καμερών καθώς και η ανάλυση των βιομετρικών στοιχείων τους. Δηλαδή, αν η ΕΛ.ΑΣ. θελήσει να εντοπίσει πού κινείται ένας ύποπτος, μπορεί να εισαγάγει στο σύστημα την ηλεκτρονική φωτογραφία του (με άμεση μέτρηση των βιομετρικών στοιχείων του) είτε από το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., αν είναι σεσημασμένος, είτε και από αναζήτηση της φωτογραφίας του σε ανοικτές «πηγές», στο Facebook, στο Instagram, σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης κ.λπ. Έτσι μπορεί να τον αναζητήσει στο σύστημα των καμερών της ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης, σε περιφερειακές περιοχές κ.λπ. Σύμφωνα με στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη, σε περίπτωση απόκτησης του συστήματος θα χρειαστεί στο σύστημα επιτήρησης με κάμερες να τοποθετηθεί ειδικό λογισμικό για να εντοπίζει τα βιομετρικά στοιχεία (αποστάσεις ματιών-μύτης, στόματος και άλλων χαρακτηριστικών) του προσώπου των παρακολουθουμένων και να μη λειτουργεί μόνο σαν «καταγραφικό» σύστημα.
Επιπλέον, στο ίδιο σύστημα καμερών μπορεί να γίνουν -με αντίστοιχες προσαρμογές λογισμικού- και αναζητήσεις πινακίδων κυκλοφορίας που μπορεί να έχουν οχήματα που ανήκουν σε υπόπτους ή έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κλαπεί από αυτούς.
Ο υπερεπεξεργαστής που έχει ως στόχο να αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να αντλήσει και να αναλύσει δεδομένα από τα «προφίλ» των υπόπτων στο Facebook (φωτογραφίες, φίλοι, χρονολόγιο, σχόλια και συζητήσεις), από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και από άλλα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων από το Διαδίκτυο. Η επονομαζόμενη «εγκληματολογική» ανάλυση του Facebook και η συγκέντρωση δεδομένων από τις ηλεκτρονικές σελίδες των υπόπτων έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό μυστικό «όπλο» για τις Αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες.
Επίσης, στη βάση του θα μπει το Mητρώο Oνόματος Eπιβάτη ή, όπως είναι διεθνώς γνωστό, το Passenger Name Record (PNR). Ένα αρχείο στη βάση δεδομένων του συστήματος κράτησης θέσεων (CRS), το οποίο περιέχει τη διαδρομή ενός επιβάτη ή μιας ομάδας επιβατών που ταξιδεύουν μαζί. Στο ίδιο σύστημα μπορούν να ενταχθούν στοιχεία από τα τρία συστήματα υποκλοπών που διαθέτει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ. Κι αυτό γιατί μπορεί να αντληθούν στοιχεία προγενέστερων υποκλοπών ή να υπάρξει άμεση τηλεφωνική παρακολούθηση του υπόπτου κ.λπ.
Τέλος, στο ίδιο σύστημα μπορεί να ενταχθούν δεδομένα από τα αρχεία υπόπτων της ΕΛ.ΑΣ., από ειδικές αναλύσεις των χαρακτηριστικών τους (ύψος, σωματοδομή, τατουάζ, ιδιορρυθμίες βαδίσματος κ.λπ.), από τους φακέλους της δράσης τους και από πληροφοριακά δελτία που έχουν συνταχθεί γι’ αυτούς.