.

Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν στις κατασκευές θα αλλάξουν θεαματικά όλα όσα ξέραμε


Μπορεί ο κλάδος να άργησε να μπει στην ψηφιακή εποχή, όμως τελικά η τεχνολογία στο τέλος θα κερδίσει. 

Στο εργοτάξιο του One Dalton, ενός πολυτελούς ουρανοξύστη κατοικιών 61 ορόφων που υψώνεται πάνω από το Back Bay της Βοστώνης, θα βρείτε όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός μεγάλου εργοταξίου: οικοδόμοι με κασκέτα και φωσφοριζέ γιλέκα, φορτηγά που πηγαινοφέρνουν υλικά, και εργαλεία που αλλάζουν χέρια.

Ένα πράγμα που δεν θα δείτε πολύ είναι το χαρτί.

Τα υπερμεγέθη σχέδια που συνήθως καταλάμβαναν κάθε επίπεδη επιφάνεια σε κάθε εργοτάξιο έχουν εξαφανιστεί, καθώς αντικαθίστανται από tablet και εφαρμογές smartphone – μερικές από τις οποίες παράγονται από τη Suffolk Construction, την κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Βοστόνη που έχει αναλάβει την ανέγερση του One Dalton.

Για οποιονδήποτε άλλο κλάδο, η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία θα θεωρείτο κάτι το ξεπερασμένο το 2018. Όμως, για έναν παγκόσμιο κατασκευαστικό κλάδο αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προσπαθεί να καλύψει τεχνολογικά το χαμένο έδαφος, αυτή η μετάβαση αποδεικνύεται εντελώς επαναστατική.

Ο παγκόσμιος κλάδος μηχανικής και κατασκευών κατέχει μια διπλή …διάκριση, όντας ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου αλλά και ένας από τους λιγότερο αποδοτικούς. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, τα κατασκευαστικά έργα χάνουν έως και το ένα τρίτο της αξίας τους σε σπατάλες. Η αύξηση της παραγωγικότητας στον κλάδο είναι κατά μέσο όρο μόλις 1% κάθε χρόνο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, σύμφωνα με τη McKinsey & Co.

«Η βιομηχανία ποτέ δεν επένδυσε πραγματικά στην τεχνολογία ή στην πληροφορική», λέει ο Steffen Fuchs, ένας συνεργάτης της McKinsey που ειδικεύεται στην παραγωγικότητα κεφαλαίου. «Έτσι, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο από τη δεκαετία του 1940».

Για να γεφυρώσουν το χάσμα – και να αρπάξουν ένα μερίδιο των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξοικονόμηση κόστους που μπορεί να επιτύχει ο κλάδος εάν η παραγωγικότητά του ευθυγραμμιστεί με εκείνη άλλων τομέων – οι κατασκευαστικές εταιρείες επιτέλους αξιοποιούν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα data analytics με βάση το cloud, και η κινητή υπολογιστική, για την προώθηση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της κερδοφορίας.

Και για πρώτη φορά, η βιομηχανία τεχνολογίας εμφανίζεται στο χώρο εργασίας με τα κατάλληλα εργαλεία. Από το 2013, η τεχνολογία κατασκευών έλαβε πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικές επενδύσεις, σύμφωνα με τη McKinsey.

Οι γίγαντες του λογισμικού της Silicon Valley, ειδικότερα, βρίσκονται σε μια κούρσα επενδύσεων στην κατασκευαστική τεχνολογία. Τον Φεβρουάριο, η Oracle εξαγόρασε την Aconex για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια (αφού δαπάνησε περίπου τα μισά για την Textura το 2016). Τον Απρίλιο, ο γίγαντας του εντοπισμού θέσης Trimble εξαγόρασε τη Viewpoint για 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τον Ιούλιο, η Autodesk εξαγόρασε την Assemble Systems για άγνωστο ποσό.

Είναι προφανές ότι η μετάβαση του κατασκευαστικού κλάδου στην ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων όχι μόνο τη συγκεκριμένη βιομηχανία, αλλά και ολόκληρο το δομημένο περιβάλλον – όλα όσα χτίζει γύρω του ο άνθρωπος.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.