.

Η πυκνή ασύρματη δικτύωση ενισχύει την ακτινοβολία σε έναν χώρο; Μύθος ή Πραγματικότητα;



Του Σταμάτη Χρ. Ηλιού

Όπως στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έτσι και στις κεραίες Wi-Fi, που αποτελούν αντικείμενα της λεγόμενης ασύρματης δικτύωσης, επικρατεί η αντίληψη ότι όσο πιο πυκνή είναι η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού, τόσο πιο μεγάλη είναι η ακτινοβολία σε έναν χώρο. Αποτελεί όμως αυτό τελικά πραγματικότητα ή είναι ένας ακόμη μύθος στο πεδίο της τεχνολογίας; 

Όταν η κεραία Wi-Fi που όλοι έχουμε στο σπίτι μας είναι τοποθετημένη σε ένα απομακρυσμένο σημείο του σπιτιού, το κινητό μας τηλέφωνο έχει χαμηλό ή μηδενικό σήμα, καθιστώντας αδύνατη από μέρους μας είτε την επικοινωνία μας με άλλους χρήστες κινητών τηλεφώνων (μέσω διαδικτυακών εφαρμογών), είτε απλά, τη σύνδεσή μας μέσω του κινητού μας τηλεφώνου στο Διαδίκτυο. Αυτές οι περιπτώσεις, είναι αυτές που συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν έχουμε σήμα στο κινητό μας τηλέφωνο ή στο tablet μας. Επιστημονικά, το συγκεκριμένο θέμα εξηγείται με την ισχύ των RF πεδίων1 (το Wi-Fi συμπεριλαμβάνεται) στα οποία η ισχύς είναι μεγάλη κοντά στην πηγή τους και εξασθενεί ταχύτατα με την απόσταση. 

Συνεπώς, όταν η "επικοινωνία" μεταξύ κεραίας Wi-Fi και κινητού τηλεφώνου είναι ασθενής ή αδύνατη, τότε τόσο η κεραία (σε ειδικές περιπτώσεις), όσο και το κινητό μας τηλέφωνο αυξάνουν την ισχύ τους προκειμένου να καταφέρουν να ενισχύσουν ή να αποκαταστήσουν την μεταξύ τους αμφίδρομη επικοινωνία. Η αυξημένη ισχύς μεταφράζεται σε "διάθεση” αυξημένης ακτινοβολίας στον χώρο, τόσο από την κεραία Wi-Fi, όσο και από το κινητό μας τηλέφωνο. Αντίθετα, εκφράζοντάς το με απλά λόγια, όσο πιο κοντά μας έχουμε τη κεραία, τόσο πιο σιγά αυτή "μας μιλάει", τόσο πιο "χαμηλόφωνα" της απαντάμε, τόσο περισσότερο κατεβαίνει η ισχύς και τα Watts, τόσο λιγότερο μας ακτινοβολούν, κεραία και κινητό τηλέφωνο.

Είναι λοιπόν φανερό ότι, εκτός των θεμάτων χωρητικότητας, εύρους ζώνης, κλπ., είναι σαφώς προτιμότερη και ασφαλέστερη η τοποθέτηση περισσότερων της μίας κεραιών (ασύρματης επικοινωνίας) σε ένα χώρο/σπίτι, παρά η κάλυψή του με μία μόνο κεραία Wi-Fi. Τα συγκεκριμένα δεδομένα υποστηρίζονται και από την επιστημονική κοινότητα καθώς και από τους διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας – Π.Ο.Υ., αλλά και οι ανεξάρτητες ελληνικές Αρχές ΕΕΤΤ και EEAE.

Οι λύσεις που μας παρέχει η ελληνική και η διεθνής αγορά ποικίλουν τόσο τεχνολογικά όσο και τιμολογιακά από εταιρεία σε εταιρεία. Στις μέρες μας, εκτός των συνηθισμένων και σταθερών δικτυακών τρόπων διασύνδεσης, μπορούμε για παράδειγμα άνετα και με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία MESH2 – σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – ώστε να φτάνουμε ασύρματα, ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία μιας ιδιαίτερης μεζονέτας ή ενός κήπου.


Επίσης, μπορούμε εύκολα να εγκαθιστούμε "έξυπνες” συσκευές - για παράδειγμα αναμεταδότες – κεντρικής διαδικτυακής διαχείρισης - με δυνατότητα ενδεχόμενης λειτουργίας Access Point, ώστε να τα χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν. Πλέον, η σωστή διερεύνηση των αναγκών του χρήστη είναι το κύριο ζητούμενο, καθώς το ΙοΤ (Internet of Things) προσφέρει πολλαπλές και συνδυαζόμενες δικτυακές λύσεις, στα μέτρα του καθενός. 

Με την προσθήκη αυτών των λύσεων στο σπίτι μας, επιτυγχάνουμε την ενίσχυση του Wi-Fi σήματος του χώρου μας, προστατεύοντας εμάς και τους οικείους, από ακτινοβολία που μακροπρόθεσμα και υπό πολύ ειδικές συνθήκες χρήσης, μπορεί να μας δημιουργήσει θέματα υγείας.

* O κ. Σταμάτης Χρ. Ηλιού είναι B2B Channel Sales Manager, Hellas & Cyprus | TP-Link Hellas Ltd

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.