.

Microsoft: Καλεί σε ρύθμιση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου



Η Microsoft επιθυμεί τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα διέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου ώστε να εξασφαλίζεται ακρίβεια, να προλαμβάνονται αθέμιτες πρακτικές και να μην παραβιάζονται ατομικά δικαιώματα.

Οι θέσεις της Microsoft γνωστοποιήθηκαν μέσω ενός blog spot του επικεφαλής συμβούλου της εταιρείας, Brad Smith, το οποίο αναρτήθηκε την περασμένη Πέμπτη. «Αν δεν ενεργήσουμε, κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε σε πέντε χρόνια από τώρα για να διαπιστώσουμε ότι οι υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου έχουν εξαπλωθεί με τρόπους που επιδεινώνουν τα κοινωνικά ζητήματα. Μέχρι εκείνη την εποχή, αυτές οι προκλήσεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποσυρθούν», αναφέρει το άρθρο του στελέχους της αμερικανικής εταιρείας.

Επιπρόσθετα, ο Smith συνηγορεί στην ανθρώπινη επόπτευση των αποτελεσμάτων αναγνώρισης του προσώπου αντί να τα αφήνει στους υπολογιστές. «Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αποφάσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν κίνδυνο σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης σε έναν καταναλωτή, όταν ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στα ανθρώπινα ή θεμελιώδη δικαιώματα ή όταν η προσωπική ελευθερία ή ιδιωτικότητα του καταναλωτή μπορεί να επηρεαστεί» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προσθέτει στην ανοικτή επιστολή του ότι όσοι εφαρμόζουν την τεχνολογία θα πρέπει «να αναγνωρίζουν ότι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους να συμμορφώνονται με νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις κατά μεμονωμένων καταναλωτών ή ομάδων καταναλωτών».

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη σήμερα, από το ξεκλείδωμα των κινητών τηλεφώνων έως το tagging φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας παραμένουν. Ειδικά από την στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσύνη και η πληθώρα καμερών παρακολούθησης νέας τεχνολογίας επιτρέπουν τον εύκολο εντοπισμό και παρακολούθηση ατόμων και ενεργειών.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στην τεχνολογία για να διαλευκάνουν υποθέσεις εγκλημάτων. Ωστόσο, δεν λείπουν τα προβλήματα ειδικά σε επίπεδο software. Ενδεικτικό είναι ότι το λογισμικό που χρησιμοποιεί η Μητροπολιτική Αστυνομία της Βρετανίας αποδείχθηκε ότι παρήγαγε λάθος ταυτίσεις σε 98% των περιπτώσεων.

Αντίστοιχα λάθη εντοπίζονται σε λογισμικό που χρησιμοποιούν διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Ενδεικτική η περίπτωση του λογισμικού Rekognition που πούλησε η Amazon σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Όπως αποκάλυψε η ACLU (American Civil Liberties Union) το εν λόγω λογισμικό «μπέρδεψε» 28 μέλη του Κογκρέσου με γνωστούς, ποινικούς εγκληματίες στις ΗΠΑ.

Ο Smith καταλήγει ότι ειδικά όταν η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει αυτό να γίνεται με σεβασμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, για να καταλήξει «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το έτος 2024 δεν θα μοιάζει με σελίδα από το μυθιστόρημα 1984».


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.