.

Ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων για «έξυπνα» σπίτια



Για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους με άνοια και άλλα προβλήματα, που ζουν μόνοι τους στα σπίτια τους, προορίζεται ένα ρομπότ που δημιούργησαν επιστήμονες του Washington State University.

Το Robot Activity Support System, ή RAS, χρησιμοποιεί αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί σε ένα «έξυπνο» σπίτι του WSU, προκειμένου να βλέπει πού είναι ο ένοικος του σπιτιού, τι κάνει και αν χρειάζεται βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες.

Το ρομπότ κινείται μέσα σε δωμάτια και γύρω από εμπόδια για να βρίσκει μόνο του τον ένοικο, παρέχει μέσω βίντεο οδηγίες για το πώς να κάνει απλές εργασίες και μπορεί να τον καθοδηγεί για να βρίσκει πράγματα όπως φάρμακα, τρόφιμα κ.α.

«Το RAS συνδυάζει τις δυνατότητες ενός αυτοκινούμενου ρομπότ με την τεχνολογία εντοπισμού δραστηριότητας ενός "έξυπνου" σπιτιού του WSU για να παρέχει βοήθεια επί τόπου, όποτε υπάρχει τέτοια ανάγκη» είπε ο Μπράιαν Μάινορ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο WSU School of Electrical Engineering and Computer Science.

Ο Μάινορ εργάζεται στο εργαστήριο της Νταϊάν Κουκ, καθηγήτριας ηλεκτρολογίας-μηχανολογίας και επιστήμης υπολογιστών στο WSU Center for Advanced Studies in Adaptive Systems. Την τελευταία δεκαετία η Κουκ και η Μορίν Σμίτερ Ετζκόμπε, καθηγήτρια ψυχολογίας του WSU, εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών «έξυπνων» σπιτιών που επιτρέπουν σε ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης να ζουν ανεξάρτητα.

Το RAS είναι το πρώτο ρομπότ που οι ερευνητές του CASAS προσπαθούν να ενσωματώσουν στο περιβάλλον «έξυπνου» σπιτιού τους. Πρόσφατα δημοσίευσαν έρευνα στο Cognitive Systems Research που επιδεικνύει πώς το RAS θα μπορούσε να κάνει τη ζωή ευκολότερη για τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να ζουν ανεξάρτητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 26 φοιτητές ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν τρεις δραστηριότητες σε ένα «έξυπνο» σπίτι με βοηθό το RAS: Να βγάλουν βόλτα τον σκύλο, να πάρουν φάρμακα με νερό και τροφή και να ποτίσουν τα φυτά. Όποτε οι αισθητήρες του σπιτιού αντιλαμβάνονταν πως ο ένοικος δυσκολευόταν, το RAS λάμβανε μήνυμα για βοήθεια. Στη συνέχεια, το ρομπότ, χρησιμοποιώντας την κάμερα, τους αισθητήρες και το λογισμικό του, έβρισκε τον ένοικο και τον βοηθούσε. Μετά ο ένοικος υποδείκνυε μέσω ενός tablet interface πως ήθελε να δει βίντεο για το επόμενο βήμα της δραστηριότητας στην οποία επιδιδόταν ή βίντεο για τη δραστηριότητα στο σύνολό της ή ζητούσε από το ρομπότ να τον καθοδηγήσει σε αντικείμενα που χρειάζονταν για την ολοκλήρωσή της. Η αξιολόγηση των επιδόσεων του RAS ήταν ιδιαίτερα θετική από τους περισσότερους συμμετέχοντες στη δοκιμή.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.