.

Η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει ένα drone σε πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεωνΤα ιπτάμενα drones είναι ως επί το πλείστον γνωστά ως ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές συσκευές για παιχνίδια, βιντεσκόπηση, αγώνες και στρατιωτικές αποστολές, μεταξύ άλλων εφαρμογών. Αν όμως ένα drone μπορούσε να κάνει όλα τα παραπάνω; Αυτή η ιδέα, του drone ως πλατφόρμας, ήταν το σημείο εκκίνησης για την ιδρυτική ομάδα της AiRFLOW.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σχεδίασαν είναι μια κοινή βάση για εμπορικές, στρατιωτικές και εξατομικευμένες λύσεις. Προέρχεται από ένα συνδυασμό λογισμικού που περιλαμβάνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κι ενός hardware τελευταίας τεχνολογίας που εξασφαλίζει την απαιτούμενη ισχύ για την ασφαλή λειτουργία του drone και για όλους τους αισθητήρες που απαιτούνται για να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Ακόμη και αν ο μηχανισμός πτήσης είναι συνηθισμένος, σχεδόν όλα τα άλλα μέρη αλλάζουν εύκολα. Κάμερες με νυχτερινή όραση, ανιχνευτές καπνού ή ακόμα και αναγνώριση προσώπου, αισθητήρες καιρικών συνθηκών και χημικών ενώσεων προσαρμόζονται εύκολα στον ιπτάμενο μηχανισμό με μερικά "κλικ" στην εφαρμογή προγραμματισμού. Η ALiSA είναι η μικρού βάρους βοηθός ολοκληρωμένων υπηρεσιών που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει η AiRFLOW, παρέχοντας δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο drone. 

Το σκάφος είναι πλήρως αυτόνομο για να ολοκληρώσει οποιαδήποτε αποστολή, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του βρίσκεται σε άλλη ήπειρο. Ένας μεταφορέας μπορεί να μετακινήσει το drone οπουδήποτε στον κόσμο, να το βγάλει από το κιβώτιο του, να πατήσει το κουμπί "start" και να περιμένει μέχρι να τελειώσει την αποστολή του και να επιστρέψει. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού και παρακολούθησης πτήσεων. Σε περίπτωση που η αποστολή χρειάζεται περισσότερες από μία πτήσεις, το drone μπορεί να επιστρέψει στη βάση του, να επαναφορτίσει και να απογειωθεί ξανά. 

Στην περίπτωση των αποστολών στόλου, η AiRFLOW προσφέρει τη συσκευή PERCEPTRON η οποία συνδέει κάθε drone με την πλατφόρμα AiRFLOW και επιτρέπει πλήρη διαχείριση στόλου. Ο πλήρης ψηφιακός και κρυπτογραφημένος έλεγχος, καθώς και η κρυπτογράφηση μετάδοσης δεδομένων, καθιστούν το drone συμβατό με στρατιωτικές αποστολές όπου η ασφάλεια είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, όπως η PWC, η εμπορική χρήση έχει πολλές δυνατότητες. Σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα drones μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους δραστηριότητας. Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπλοΐας για επέκταση των αδειών για εμπορική χρήση των αεροσκαφών προσφέρει νέες ευκαιρίες και το μέγεθος της αγοράς αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2020, το οποίο, σύμφωνα με την Gartner, έφθασε τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Δύο εταιρείες είναι οι πιο γνωστές ανταγωνίστριες της AiRFLOW, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η Airobotics και η Aptonomy δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αντίστοιχα. Και οι τρεις εταιρείες βρίσκονται στο εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης. Η AiRFLOW διαθέτει ένα ελπιδοφόρο επιχειρηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει την εκμίσθωση των drones, την πώληση των λύσεων των drones σε τελικούς πελάτες, την παροχή λύσεων σε μεταπωλητές, την αξιοποίηση του third party hardware του drone και την επέκταση των δυνατοτήτων της σε παγκόσμια κλίμακα. 

Για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, η εταιρεία αναζητά ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Γιώργο Δελαπόρτα, Συνιδρυτή & Διευθύνοντα Σύμβουλο της AiRFLOW, "με το αρχικό κεφάλαιο η εταιρεία θα παραμείνει ζωντανή για 2 έως 4 χρόνια, θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της παγκοσμίως και θα βελτιώσει τις τεχνολογίες της πλατφόρμας. Ήδη γίνονται επαφές με κοινοπραξίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία".

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.