.

Η ώρα του Smart Home έφθασε!



Οι «έξυπνες» διασυνδεδεμένες συσκευές που αλλάζουν τη μορφή των κτιρίων, προσφέροντας, ευκολία, εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία, βρίσκονται ήδη στην αγορά και αποτελούν το κοντινό… παρόν στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Mέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαμε υπολογιστές για να συνδεθούμε με άλλους, μέσω τοπικού δικτύου ή ακόμη και του διαδικτύου, με όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ένα τόσο μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών. Δεν πάει πολύς καιρός που χρησιμοποιούμε ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα για να συνδεθούμε στο διαδίκτυο και να ελέγξουμε συσκευές είτε από τον καναπέ είτε από μακριά. Τώρα όμως εκτός από αυτές τις παραπάνω συσκευές συνδέονται σε δίκτυο και άλλες περισσότερες και απλούστερες «έξυπνες» συσκευές, οι οποίες μάλιστα διασυνδέονται και μεταξύ τους σε ενιαίο δίκτυο αλληλοεπίδρασης. Τέτοιες έξυπνες συσκευές συνδέονται είτε σε τοπικό αυτόνομο δίκτυο είτε ακόμη και στον ευρύτερο χώρο του διαδικτύου. 

Διαμορφώνεται έτσι ένα είδος γιγάντιου δικτύου συνδεδεμένων συσκευών ή φυσικών προσώπων (βλέπε έξυπνα ρολόγια, κινητά κ.λ.π), με ευρύτατο πεδίο εφαρμογών. Σταδιακά αναπτύσσεται, μια σχέση διασύνδεσης με τεχνικά μέσα, μεταξύ ανθρώπων ή μεταξύ ανθρώπων και συσκευών ή τελικά αποκλειστικά μεταξύ συσκευών. Απλά αν σκεφθούμε ότι οποιαδήποτε συσκευή που ανοίγει και κλείνει ή ανάβει και σβήνει με μια εντολή On / Off, μπορεί να ελεγχθεί ή να ελέγξει μέσα από το δίκτυο αυτόματα, σύνθετες λειτουργίες και από μακριά. Ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πλυντήριο πιάτων, ένα smart κλιματιστικό ή τηλεόραση, μια καφετιέρα, τα φώτα, τα ακουστικά Bluetooth και γενικά οτιδήποτε έχει λογική, ευφυΐα και τεχνολογία σύνδεσης, μπορεί κάλλιστα να διασυνδεθεί στο δίκτυο των διασυνδεδεμένων συσκευών.



Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.