.

Ενοποίηση συστημάτων και ο καθολικός έλεγχος στο "έξυπνο" κτίριο



Η ενοποίηση των τεχνολογιών και η διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας με άλλες κτιριακές υποδομές, αλλάζει συνεχώς τον τρόπο διαχείρισης των εγκαταστάσεων και ελέγχου των εφαρμογών ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της λειτουργικότητας και παραγωγικότητας των τελικών χρηστών αλλά και των τεχνικών.

Τα περισσότερα σύγχρονα κτίρια, διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας μεταξύ των οποίων κάμερες, συναγερμούς και access control, ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η προληπτική θωράκιση τους από πιθανές απειλές. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια και λόγω της εξέλιξης τεχνολογιών δικτύωσης αλλά και του cloud computing και Internet of Things, έχει δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες των συστημάτων να μπορούν να τα ελέγχουν εξ αποστάσεως. Πολύ σημαντική εξίσου, είναι και η δυνατότητα ταυτόχρονου ελέγχου καιθ λειτουργίας όλων αυτών των συστημάτων μέσα από μια ενιαία πλατφόρμα. Όλες αυτές οι αλλαγές, έχουν συμβάλλει ώστε η χρησιμότητα των συστημάτων ασφαλείας με όλα τα δεδομένα που αυτά συλλέγουν και διαχειρίζονται να μην περιορίζεται μόνο στον πρωταρχικό τους σκοπό – που είναι ο έλεγχος της ασφάλειας – αλλά και να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Το πεδίο της διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων – γνωστότερο και ως facility management – είναι ένας από τους τομείς, που μπορούν να επωφεληθούν στο μέγιστο από τις προαναφερόμενες εξελίξεις.

Μια εναλλακτική προσέγγιση

Όπως είναι γνωστό, για τον έλεγχο των κτιριακών υποδομών των εγκαταστάσεων, όπως τα συστήματα φωτισμού και κλιματισμού, χρησιμοποιούνται οι εφαρμογές BMS (Building Management System). Η νέα γενιά εφαρμογών BMS που αξιοποιούν τεχνολογίες cloud, επιτρέπουν τη χρήση νέων λειτουργιών, ειδικά αν συνδυαστούν σε μια ενιαία πλατφόρμα και με τις εφαρμογές ηλεκτρονικής ασφάλειας. Οπότε πλέον, μπορεί κάποιος να επιτηρεί όλες τις εφαρμογές ασφάλειας όπως βίντεο – επιτήρηση μέσω καμερών, έλεγχος κίνησης των ατόμων μέσω των access control συστημάτων, ανίχνευση παραβίασης κάποιου χώρου μέσω των συναγερμών και επιπλέον να μπορεί να κάνει διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης/ ψύξης και φωτισμού μέσα από μια ενιαία πλατφόρμα και το σημαντικότερο χωρίς να είναι στον ίδιο χώρο.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.