Ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν αρχικά, θα μπει, τελικά, η τεχνολογία του 5G στην παγκόσμια καθημερινότητα. Ήδη, σχεδόν το ήμισυ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, σε παγκόσμιο επίπεδο, σκοπεύει να λανσάρει τα δίκτυα επόμενης, πέμπτης γενιάς, έως τα τέλη του 2019.
Επιπλέον, περισσότερο από το ένα τέταρτο των παρόχων (27%) απαντά ότι σκοπεύει να αναπτύξει τη νέα τεχνολογία από το επόμενος έτος. Επιπλέον, υπάρχει ένα ποσοστό 24%, που τοποθετεί χρονικά την ανάμειξή του στην τεχνολογία 5G την περίοδο 2021-2022. Όπως είναι αναμενόμενο, οι πάροχοι ανά τον κόσμο σκοπεύουν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς από τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς ελάχιστα είναι τα παραδείγματα επενδύσεων στο 5G σε εθνική κλίμακα. Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα του Mobile World Live, σε συνεργασία με τη Huawei, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών των Τηλεπικοινωνιών για να αξιολογήσει την ετοιμότητά τους στην ανάπτυξη δικτύων 5G, τις προσδοκίες τους από τη νέα τεχνολογία για τα αναμενόμενα οφέλη.
Το ένα τέταρτο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, διεθνώς, σκοπεύει να αναπτύξει δίκτυα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς το 2020Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο βασικός οδηγός, που τροφοδοτεί την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, παγκοσμίως, είναι οι οικονομίες κλίμακας που αναμένονται και η μείωση του κόστους, που μπορεί να επέλθει, με περισσότερα από τα μισά στελέχη του κλάδου (52%) να θεωρούν αυτόν τον παράγοντα ως το “νούμερο ένα”. Όταν ερωτώνται ποιοι θα είναι οι επόμενοι βασικοί οδηγοί ανάπτυξης για την τεχνολογία του 5G, απαντούν η αύξηση της κάλυψης και η αξιοπιστία (19%), με την πυκνότητα των συνδέσεων (15%) και τη χωρητικότητα (8%) να ακολουθούν.
When do you plan to deploy commercial 5G technology?
What factors are the most important in driving 5G deployments?
How will 5G help improve efficiency and cost savings across the ecosystem?
Ανησυχίες
Τα στελέχη του κλάδου, πάντως, επισημαίνουν ότι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G είναι η δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων. Το κόστος ανάπτυξης του δικτύου και το κόστος απόκτησης του απαραίτητου ραδιοφάσματος αποτελούν, επίσης, βασικές ανησυχίες για τις εταιρείες του κλάδου. Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι και τη διάθεση υπηρεσιών 5G, τα στελέχη του κλάδου καταγράφουν ως σημαντική πηγή προβληματισμού τον αναμενόμενο ανταγωνισμό από τους λεγόμενους over the top παίκτες της αγοράς της τεχνολογίας.
Η έρευνα καταγράφει και τις απόψεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών σχετικά με πιο πιθανές άμεσες χρήσης της νέας τεχνολογίας. Η πλειοψηφία των στελεχών του κλάδου αναμένει ότι οι υπηρεσίες cellular IoT θα είναι η πιο δημοφιλής περίπτωση χρήσης του 5G, ενώ περίπου το ένα τέταρτο υποδεικνύει τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA) και τη βελτιωμένη κινητή ευρυζωνικότητα (eMBB) ως πιθανές δημοφιλείς υπηρεσίες. Τα συνδεδεμένα οχήματα τοποθετούνται, επίσης, πολύ υψηλά στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς χρήσεις των δικτύων νέας γενιάς.