.

Αναγνώριση Προσώπων με Τεχνητή Νοημοσύνη



Η εξάπλωση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης γίνεται αισθητή ολοένα και περισσότερο και ο χώρος της ασφάλειας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, η εφαρμογή της μηχανικής μάθησης στις εικόνες από video ασφάλειας προσφέρει πολλές νέες λύσεις και εντυπωσιακά εργαλεία στους Security Managers μεγάλων οργανισμών. Ένα από αυτά είναι η αξιόπιστη αναγνώριση προσώπων. Πάντα υπό την προϋπόθεση, ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση να γίνεται από εξειδικευμένη εταιρεία με ανάλογη τεχνική εμπειρία και τεχνογνωσία.



Γιώργος Σκούρας
Business Development Manager
Novo Technologies






Καταρχάς, ας αποσαφηνίσουμε μερικές βασικές έννοιες, οι οποίες σχετίζονται με την αυτόματη αναγνώριση προσώπων (Face Recognition).

Εντοπισμός Προσώπων και καταχώρηση στη βάση – Face Detection & Capture

Η λειτουργία του απλού Face Detection δεν συμπεριλαμβάνει κάποια διασταύρωση. Σε αυτή την περίπτωση ο αλγόριθμος εντοπίζει ένα οποιοδήποτε πρόσωπο και:

Α. Το καταχωρεί σε μια βάση προσώπων

Β. Πυροδοτεί μια σειρά από αυτόματες ενέργειες που ορίζουμε, στη λογική του: «Αν εντοπιστεί το οποιοδήποτε πρόσωπο στην εικόνα, στείλε το video stream στο Κέντρο Λήψεως, στείλε email με screenshot, ενεργοποίησε ηχητικό μήνυμα κ.ο.κ.»

Σε κάποια πιο προηγμένα συστήματα είναι δυνατός ο ακόμα πιο σύνθετος αυτοματισμός της λογικής: «Αν εντοπιστεί άνθρωπος, αλλά δεν εντοπιστεί πρόσωπο (π.χ. επειδή φοράει κράνος ή κουκούλα), τότε ενεργοποίησε ειδοποίηση στο κέντρο και ηχητικό μήνυμα.



Αναζήτηση Προσώπων – Face Search

Ένα επόμενο επίπεδο είναι η αναζήτηση συγκεκριμένων προσώπων (είτε αυτά προέρχονται από φωτογραφία ταυτότητας, είτε από κάποιο video), μέσα στη ήδη δημιουργημένη βάση προσώπων από την διαδικασία του Face Capture που έχει προηγηθεί.

Εδώ πραγματοποιείται διασταύρωση των βιομετρικών στοιχείων του προσώπου που αναζητούμε, με τα αποθηκευμένα βιομετρικά στοιχεία της βάσης.

Σε κάποια πιο προηγμένα συστήματα είναι δυνατό και το Multi-Camera Face Search, δηλαδή και ο εντοπισμός, με pinpoint επισήμανση του συγκεκριμένου προσώπου, στον ηλεκτρονικό χάρτη ενός κτηρίου.

Αναγνώριση Προσώπων σε αληθινό χρόνο – Real Time Face Recognition

Το αμέσως επόμενο επίπεδο είναι η real-time επεξεργασία και διασταύρωση των προσώπων που εισέρχονται από κάποιο check-point και σε αληθινό χρόνο διασταυρώνονται βιομετρικά με τα ήδη καταχωρημένα πρόσωπα της βάσης.

Εδώ, ο αλγόριθμος, εφόσον η ομοιότητα ξεπερνά ένα -ορισμένο από τον χειριστή- ποσοστό, ενεργοποιεί κάποιο συμβάν. Είναι δυνατόν να ενεργοποιήσει μια ειδοποίηση στο κέντρο, να ξεκλειδώσει μια πόρτα ή οτιδήποτε άλλο ορίσουμε.

Είναι φυσικά εφικτό να γίνει ενοποίηση και με σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης (Access Control) και να πιστοποιεί ότι ο κάτοχος της κάρτας εισόδου αντιστοιχεί πράγματι στο πρόσωπο που εμφανίζεται στην κάμερα ασφαλείας.

Ας σημειωθεί ότι κάποιοι αλγόριθμοι αναγνωρίζουν ακόμη και το φύλο του ανθρώπου (με αρκετά υψηλή ακρίβεια), αλλά και περίπου την ηλικία του.

Σημαντικοί Παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό

Είναι αυτονόητο ότι για εφαρμογές Face Recognition θα πρέπει να επιλεχθεί ιδιαίτερα εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία θα λάβει υπόψην της όλες τις παραμέτρους του έργου, ώστε να επιλέξει τον πιο κατάλληλο αλγόριθμο, επαρκές hardware για την επεξεργασία, την κατάλληλη κάμερα, την ανάλυση και το σημείο τοποθέτησης.

Επιγραμματικά κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:
  • Ο ελάχιστος αριθμός pixels που απαιτεί ο αλγόριθμος για την αναγνώριση των προσώπων (συνήθως 50 pixels ανάμεσα στα μάτια)
  • Η απόσταση αναγνώρισης, η οποία εξαρτάται από τον αριθμό pixels, αλλά και την ανάλυση και τον φακό της κάμερας
  • Η επεξεργαστική ισχύς του server ανάλυσης, η οποία εξαρτάται από τα παραπάνω δεδομένα
  • Ο φωτισμός στο σημείο που εγκαθίσταται η κάμερα, αλλά και η θέση και η γωνία που αυτή θα επιτηρεί τα πρόσωπα
  • Ο αριθμός των προσώπων που δέχεται η βάση δεδομένων και το αντίστοιχο κόστης της
  • Στην περίπτωση της ενοποίησης με συστήματα ελέγχου πρόσβασης, το ποια συστήματα υποστηρίζονται από το λογισμικό και το επίπεδο της ενοποίησης που θα απαιτηθεί

Οι εικόνες (screenshots) του άρθρου είναι από το λογισμικό Axxon Next της AxxonSoft σε Layouts σχεδιασμένα από τη Novo Technologies. Η Novo Technologies είναι αποκλειστικός εκπρόσωπος της AxxonSoft σε Ελλάδα και Κύπρο, από το 2008 και εκτός από τα licenses, παρέχει εκπαίδευση, ρυθμίσεις, υποστήριξη και τεχνογνωσία σημαντικές εταιρείες Security – Ι.Ε.Π.Υ.Α. του χώρου.





Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.