Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της IDC, η αγορά του IoT θα αγγίζει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Πρόκειται για έναν κλάδο με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 12,6% για το διάστημα 2019-2013, ενώ μόνο για φέτος, η IDC εκτιμά ότι η δαπάνη υλοποιήσεων IoT θα φτάσει τα $ 726 δις.
Ενώ οι επιχειρήσεις επενδύουν σε hardware, software και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες τους στο κομμάτι του IoT, η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα τους βοηθήσουν να διαχειρίζονται, να επεξεργάζονται και να αναλύουν τα δεδομένα που παράγονται από όλες αυτές τις συνδεδεμένες συσκευές.
Είναι σαφές λοιπόν, ότι η δυναμική του Internet of Things δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά τεράστια και προσφέρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, ειδικά στο χώρο των λύσεων analytics και υλοποιήσεων public cloud, όπως θα δούμε παρακάτω.
Δαπάνες ανά κλάδο
Οι βιομηχανικοί κλάδοι που αναμένεται να δαπανήσουν τα περισσότερα χρήματα σε λύσεις IoT είναι ο κατασκευαστικός και οι μεταφορές. Αυτοί θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των δαπανών παγκοσμίως το 2023. Οι μεταποιητικές βιομηχανίες θα χρησιμοποιήσουν IoT στο στάδιο των εργασιών κατασκευής, ενώ οι δαπάνες για τη βιομηχανία μεταφορών θα κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό προς την παρακολούθηση των εμπορευμάτων.
Η καταναλωτική αγορά θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή δαπανών για το IoT μέσα στο 2019, με το smart home και τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης πενταετίας σε όλους τους κλάδους (16,8% CAGR), η καταναλωτική αγορά προβλέπεται να ξεπεράσει τον κλάδο της μεταποίησης και να καταστεί η μεγαλύτερη πηγή δαπανών για το IoT μέχρι το 2023.
Από το hardware στις υπηρεσίες
Οι υπηρεσίες IoT θα αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία τεχνολογίας μέχρι το τέλος της πρόβλεψης ξεπερνώντας αυτή του hardware. Μαζί, αυτές οι δύο κατηγορίες θα αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών δαπανών στο χώρο του Internet of Things. Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες, ιδιαίτερη ανάπτυξη θα παρουσιάσει το content as a service, ενώ το hardware θα κυριαρχείται από αισθητήρες και παρόμοιες συσκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία του λογισμικού αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία τεχνολογίας IoT με πενταετές CAGR 15,3% με έμφαση στο λογισμικό analytics.
Δύο πρόσθετες τάσεις στο πλαίσιο του λογισμικού IoT περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες της κάθετης βιομηχανίας IoT και τις λύσεις cloud για λογισμικό IoT. Περισσότερο από τα τρία τέταρτα όλων των δαπανών για το λογισμικό IoT, δηλαδή το middleware που παρέχει τη διαχείριση συσκευών, συνδεσιμότητας, δεδομένων, την απεικόνιση και την ενεργοποίηση εφαρμογών για τη σύνδεση των IoT endpoints θα αφορά σε πακέτα λογισμικού που ενσωματώνουν και υποστηρίζουν συσκευές, εφαρμογές και τα πρότυπα συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου. Οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο το λογισμικό διαχείρισης του IoT, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών, analytics και διαχείρισης στο cloud. Η IDC εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2023, σχεδόν το ένα τρίτο των δαπανών λογισμικού IoT θα στραφούν προς λύσεις public cloud. Όπως επισημαίνεται και από τους αναλυτές της IDC, διαφαίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για το χώρο της ανάπτυξης λογισμικού μέσω υπηρεσιών δημόσιου cloud.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό των δαπανών ακολουθούμενες από τη Δυτική Ευρώπη και την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού (εξαιρουμένης Κίνας και Ιαπωνίας). Οι περιοχές που θα επιδείξουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών στο χώρο του IoT είναι η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή και η Αφρική με CAGR 23,1% και 19,5% αντίστοιχα.