.

Έξυπνες πόλεις: Μια αγορά $190 ΔΙΣ



Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IDC, μέχρι το 2023 η αγορά των smart cities θα φτάσει τα 189,5 δισ. Δολάρια. Στην κορυφή των σχετικών έργων θα βρίσκονται η ενέργεια και οι υποδομές, η ασφάλεια και οι ευφυείς μεταφορές. Οι τομείς αυτοί αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών σε έργα έξυπνων πόλεων στο διάστημα 2019-2023.

Οι περιπτώσεις που θα βιώσουν τις περισσότερες δαπάνες κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης της IDC είναι ευθυγραμμισμένες με τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες: έξυπνο δίκτυο, σταθερή οπτική επιτήρηση, προηγμένα μέσα μαζικής μεταφοράς, έξυπνος εξωτερικός φωτισμός και έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας. Αυτές οι πέντε κατηγορίες θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ όλων των δαπανών μέσα στο 2019, αν και το μερίδιό τους θα μειωθεί κάπως μέχρι το 2023. Η κατηγορία που θα βιώσει ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την πενταετή πρόβλεψη είναι τα συνδεδεμένα οχήματα, η τεχνολογία «digital twin» και τα wearables στα σώματα ασφαλείας.

«Στην τελευταία έκδοση του Worldwide Smart Cities Spending Guide της IDC, επεκτείναμε το πεδίο της έρευνας μας ώστε να συμπεριλάβουμε έξυπνα οικοσυστήματα, και έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», ανέφερε η Serena Da Rold, διευθυντής προγράμματος στην Insights & Analysis της IDC. «Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις έξυπνων δικτύων και έξυπνων μετρητών εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των δαπανών στις έξυπνες πόλεις, παρατηρούμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η δημόσια ασφάλεια, που υλοποιούνται ολοένα και περισσότερο στον πυρήνα των έργων έξυπνων πόλεων παγκοσμίως».

Η Σιγκαπούρη θα παραμείνει στην κορυφή σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε έργα smart city, , με γνώμονα το project Virtual Singapore. Η Νέα Υόρκη θα βρεθεί στη δεύτερη θέση για φέτος, ακολουθούμενη από το Τόκιο και το Λονδίνο. Το Πεκίνο και η Σαγκάη βρίσκονταν στην Πέμπτη θέση, ενώ οι συνολικές δαπάνες σε αυτές τις πόλεις αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Σε περιφερειακή βάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% όλων των δαπανών σε έργα smart cities καθ ‘όλη τη διάρκεια της πρόβλεψης. Η Ιαπωνία και η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα βιώσουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 21%.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις έξυπνες πόλεις και κοινότητες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της πρωτοβουλίας «The European innovation partnership on smart cities and communities (EIP-SCC)» προσπαθεί να εμπλέξει δήμους, βιομηχανία, μικρές επιχειρήσεις, τράπεζες, έρευνα και άλλους φορείς με στόχο να βελτιώσει την αστική ζωή μέσω πιο βιώσιμων ολοκληρωμένων λύσεων και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αφορούν οι σύγχρονες πόλεις σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η μετακίνηση και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει μια πόλη έξυπνη ως έναν τόπο όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και υπηρεσίες γίνονται πιο αποδοτικά με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Μια έξυπνη πόλη αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες εκπομπές. Αυτό σημαίνει ευφυέστερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παροχής νερού και διάθεσης αποβλήτων και πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων. Σημαίνει επίσης μια πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και κάλυψη των αναγκών πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.