Η τεχνολογία 5G έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται σε πρώιμο στάδιο σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας. Μέσα στο 2020 οι μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο σκοπεύουν να προσαρμόσουν το δίκτυο τους ώστε να υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία, ενσωματώνοντάς την στην καθημερινότητα, όπως είναι τώρα το 4G. Το τελευταίο φυσικά δεν θα εξαφανιστεί, καθώς θα χρησιμοποιείται σε συνθήκες όπου το σήμα δεν είναι καλό, όπως γίνεται τώρα με το 3G.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν δεδομένα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι ψυγεία και αυτοκίνητα. Σκεφτείτε πόσο μειώνεται η ταχύτητα όταν πολλά άτομα βρίσκονται σε έναν χώρο και χρησιμοποιούν τα δεδομένα του κινητού τους. Λόγω αυτής της ραγδαίας αύξησης κρίθηκε απαραίτητη η χρήση νέων συχνοτήτων που δεν χρησιμοποιούνται πολύ, ώστε να υποστηρίζονται περισσότερες συσκευές.
Το 5G δίκτυο αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, έχοντας βέβαια διαφορετικά χαρακτηριστικά από το 4G. Ενδεικτικά, υποστηρίζει 100 φορές περισσότερη κίνηση απ’ ότι ο προκάτοχός του.
Τα τεχνικά του 5G
Στην κινητή τηλεφωνία χρησιμοποιούνται ραδιοσυχνότητες, οι οποίες χωρίζονται σε μπάντες και κάθε μία έχει κάποια χαρακτηριστικά. Το 4G δίκτυο χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες μικρότερες των 6 GHz , ενώ το 5G θα επεκταθεί και σε μπάντες με υψηλότερες συχνότητες (30-90 GHz), με μήκη κύματος που ονομάζονται και milli-meter waves (mmWaves) γιατί βρίσκονται μεταξύ 1 και 10 milli-meters (χιλιοστά).
Το μήκος κύματος είναι αντιστρόφως ανάλογο της συχνότητας, με απλά λόγια υψηλή συχνότητα σημαίνει μικρότερο μήκος κύματος. Μικρότερο μήκος κύματος σημαίνει μετάδοση περισσότερων πληροφοριών, γι’ αυτό και το 5G είναι έως και 10 φορές πιο γρήγορο από το 4G, στα 10 Gb/s, κάνοντας παράλληλα την καθυστέρηση μηδενική. Αντί να κατεβάζετε ένα επεισόδιο σε 5 λεπτά, θα το κάνετε τώρα σε 30 δευτερόλεπτα! Αυτό επιτυγχάνεται γιατί κάθε σταθμός μετάδοσης θα περιέχει περισσότερες κεραίες, μεταδίδοντας έτσι παραπάνω πληροφορία.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Μικρότερο μήκος κύματος συνεπάγεται επίσης ότι το σήμα είναι πιο ευαίσθητο σε θόρυβο. Οι πληροφορίες δηλαδή δεν μπορούν να μεταδοθούν σε μεγάλες αποστάσεις και είναι εύκολο να αλλοιωθούν από εμπόδια. Τα millimeter waves του 5G έχουν εύρος λιγότερο από μισό χιλιόμετρο, σε σχέση με το 4G που φτάνει έως τα 16 χιλιόμετρα. Δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να διαπερνούν τοίχους, ακόμα και η βροχή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους! Η λύση είναι η εγκατάσταση σταθμών σε πολλά σημεία, ώστε το σήμα να μεταδίδεται από τον έναν στον άλλο, περνώντας έτσι γύρω από τα εμπόδια. Οι σταθμοί αυτοί δεν είναι σαν τους ογκώδεις πύργους που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς έχουν μικρότερο μέγεθος και είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα σε κολώνες.
Η ύπαρξη πολλών μικρών σταθμών βάσης φέρνει το beamforming. Αντί λοιπόν να υπάρχει ένας μεγάλος σταθμός που εκπέμπει παντού στο χώρο, πολλοί μικροί τέτοιοι σταθμοί θα εκπέμπουν σήμα που θα κατευθύνεται στον στόχο, σαν μια ευθεία. Έτσι λοιπόν θα μειωθούν οι παρεμβολές, και θα έχουμε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας μαζί με πιο γρήγορες ταχύτητες.
Οι αντιδράσεις ποικίλουν, Θεός ή δαίμονας;
Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα τεχνολογία, έχει τους υποστηρικτές της, έχει όμως και τους φανατικούς αντιπάλους της. Τον τελευταίο καιρό ξεπρόβαλλαν βίντεο και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση πολλών κεραιών, η οποία είναι αναγκαία, θα προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, καρδιακά, ακόμα και καρκίνο. Μάλιστα, αρκετές χώρες ανέστειλαν προσωρινά την εγκατασταση του 5G στα εδαφη τους. Ας προσπαθήσουμε να κρίνουμε με βάση όσα ξέρουμε, το κατά πόσο ισχύουν ορισμένα επιχειρήματα κατά του 5G που κυκλοφορούν στο ίντερνετ.
Η ακτινοβολία κάνει κακό στην υγεία;
Η ακτινοβολία λοιπόν, χωρίζεται στην ιονίζουσα, και τη μη ιονίζουσα. Στην ιονίζουσα ακτινοβολία ανήκουν οι ακτίνες γ και Χ, και η ultraviolet (UV) ακτινοβολία που συνανταμε στις ακτίνες του ήλιου, ενώ στην μη ιονίζουσα ανήκουν τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα, το ορατό φως. Είναι γνωστό πως η πρώτη κατηγορία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καθώς λόγω της υψηλής της συχνότητας, τα κύματα είναι ικανά να διαπεράσουν και να αλλοιώσουν το ανθρώπινο DNA.
Η μη-ιονίζουσα ακτινοβολία μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ότι είναι επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα, για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας, στα οποία συνήθως δεν είμαστε εκτεθειμένοι. Ακόμα και ο φούρνος μικροκυμάτων, μια πολύ συνηθισμένη συσκευή, θα μπορούσε να είναι πιο “επιβλαβής” σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας.
Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα, ώστε να υπάρξει μια πιο σίγουρη απάντηση. Πάντως οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συγκλίνουν στο ότι η μη ιονίζουσα ακτινοβολία δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου ή άλλων σoβαρών ασθενειών. Η ύπαρξη αμφιβολιών σχετικα με το 5G θα μπορούσε να είναι θετικό φαινόμενο από την άποψη ότι ενθαρρύνει περισσότερο κόσμο να ψάξει αντικειμενικά γεγονότα, και κινητοποιεί ερευνητές να ασχοληθούν με το θέμα. Όμως η παραπλάνηση και η δαιμονοποίηση τεχνολογιών και φαινομένων που δεν είναι τόσο απλά και κατανοητά, δεν επιταχύνει την πρόοδο και την εξελιξη.
Προσωπικά θεωρώ πιο βάσιμο οι ανησυχίες που δημιουργούνται με την έλευση νέων τεχνολογιών και προϊόντων, να σχετίζονται με την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων και την διασφάλιση τους. Πιθανόν να προέκυπταν πιο εύλογα ερωτήματα και να ξεκινούσε γόνιμος διάλογος που θα επέφερε αλλαγές προς όφελός των καταναλωτών. Είναι κρίμα να σπαταλάται τόσος χρόνος για ερωτήματα φυσικής που απαντώνται με μια απλή αναζήτηση στο Google!
Ας ελπίσουμε λοιπόν, το 5G να αξιοποιηθεί σωστά και να είναι αντάξιο των προσδοκιών!