.

Οι 6 τεχνολογικές τάσεις τον τομέα των ξενοδοχείων και του τουρισμού



Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας και στη δουλειά μας. Ο τουριστικός τομέας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει. Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών. Γι’ αυτό το λόγο, τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας, ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Πάμε να δούμε τις 6 νέες τάσεις της τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα.



1. Internet of things (IoT)

To Internet of things είναι μια τάση, που είναι πολύ χρήσιμη και έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλά σπίτια. Καθημερινές συσκευές, που συνδέονται στο διαδίκτυο μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα.

Το Internet of things έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιείται από τον τουριστικό τομέα και προβλέπεται ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί.

Τα ξενοδοχεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία IoT για τη διευκόλυνση των πελατών τους. Για παράδειγμα, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δωμάτια και να παρέχει στους πελάτες μια συσκευή, που θα συνδέει τα πάντα. Φώτα, θερμαντήρες, κλιματισμό. Μέσω της συσκευής οι πελάτες θα μπορούν να τα ελέγχουν όλα μαζί.



2. Τεχνολογία Αναγνώρισης

Η τεχνολογία αναγνώρισης περιλαμβάνει τη σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, την αναγνώριση προσώπου, τη σάρωση αμφιβληστροειδούς και διάφορα άλλα βιομετρικά στοιχεία.

Η τεχνολογία αναγνώρισης χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα ξενοδοχεία για την απόκτηση πρόσβασης στα δωμάτια (μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων). Ωστόσο, στο μέλλον θα χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο και για άλλες διαδικασίες, όπως πληρωμές κλπ.



3. Εικονική πραγματικότητα (VR)

Η εικονική πραγματικότητα είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ειδικά στον τομέα των video games.

Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογική τάση για τις εταιρείες που σχετίζονται με τον τουρισμό, διότι θα μπορούσε να προσφέρει νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να μεταφέρουν ψηφιακά τους πελάτες ένα συγκεκριμένο τόπο. Τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να παρουσιάζουν στο site τους, τα δωμάτια, τους χώρους υποδοχής τους, ακόμη και τα τοπικά τουριστικά μέρη, προκειμένου να ενισχύσουν την πελατεία τους. Άλλα παραδείγματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν διαδραστικούς εικονικούς χάρτες και πολλά άλλα.



4. Augmented Reality (AR)

Είναι παρόμοια με την εικονική πραγματικότητα, αλλά έχει να κάνει με την ενίσχυση του πραγματικού περιβάλλοντος ενός ατόμου. Είναι πιο οικονομική σε σχέση με την εικονική πραγματικότητα και χρειάζεται μόνο ένα smartphone ή tablet, που να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά στον τουριστικό τομέα, αυτή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση φωτογραφιών με διάφορα φίλτρα και εφέ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εμφάνιση λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με διάφορους προορισμούς, αξιοθέατα κλπ.


5. Ρομπότ

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των ρομπότ στον τουριστικό τομέα είναι όλο και πιο διαδεδομένη. Πολλά ξενοδοχεία χρησιμοποιούν ρομπότ, που αναγνωρίζουν την ομιλία και μπορούν να δίνουν πληροφορίες στους πελάτες.

Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς. Μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια για την ανίχνευση όπλων.



6. Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Πέρα από τα ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται και με άλλους τρόπους. Στον τουριστικό τομέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση πελατών (chatbots που απαντούν γρήγορα σε ερωτήματα των πελατών).

Επιπλέον, τα ξενοδοχεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για την ακριβή ταξινόμηση των δεδομένων.

Τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να ακολουθούν τις νέες τεχνολογικές τάσεις, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ο βασικότερος λόγος, όμως, είναι ότι μέσω των νέων λύσεων θα προσφέρουν καλύτερες εμπειρίες στους πελάτες τους.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.