.

Η ΕΑΒ αναπτύσσει σύστημα ανίχνευσης κινούμενων στόχων και drones



Μία νέα βελτιωμένη έκδοση του radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ αλλά και compact-επαγγελματική σχεδίαση αναπτύσσει αυτή την περίοδο η ΕΑΒ. Η νέα έκδοση ενσωματώνει μια νέα κεραία σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από την ΕΑΒ σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο twitter από τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΒ.

Η νέα έκδοση απευθύνεται κυρίως για εμπορικές εφαρμογές όμως εφόσον απαιτηθεί μπορεί να κατασκευαστεί και για στρατιωτική χρήση. Η νέα έκδοση λειτουργεί στην συχνότητα Χ πρόκειται για ένα radar συνεχούς κύματος διαμόρφωσης συχνότητας (Frequency-Modulated Continuous Wave radar (FMCW)), το οποίο εφαρμόζει τεχνική Doppler.

Το μη περιστρεφόμενο νέο radar μπορεί να λειτουργήσει υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και μπορεί να εντοπίσει κινούμενους στόχους πολύ μικρής ανακλαστικής επιφάνειας (RCS) ακόμη και ιδιαίτερα μικρού μεγέθους όπως ένα μικρό Drone (πιο συγκεκριμένα ενός DJI Phantom) σε απόσταση 500 μέτρων, ενδεχομένως και πτηνά.

Η ισχύς της νέας έκδοσης του radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ είναι 20-50 miliwatt με δυνατότητα κατευθυντικότητας της δέσμης ώστε να επιτυγχάνεται πιο ακριβής εντοπισμός και παρακολούθηση του στόχου, ενώ η εμβέλεια αποκάλυψης οχήματος είναι έως 1.500 μέτρα, ανθρώπου 1.000 μετρα και drone όπως αναφέρθηκε ως 500 μέτρα.

Η χαμηλή ισχύ εξόδου της νέας βελτιωμένης έκδοσης του radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ δεν επιτρέπει τον εντοπισμό του (undectebale) από τον αντίπαλο επιτρέποντας στους χρήστες του ελληνικού συστήματος να πραγματοποιούν την αποστολή τους χωρίς περιορισμούς.

Το νέο σύστημα είναι χαμηλού βάρους επομένως και φορητό και μπορεί να ολοκληρωθεί με αριθμό περισσότερων radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ δημιουργώντας ένα δίκτυο-πλέγμα υπο τον έλεγχο ενός κέντρου ελέγχου διοίκησης, το οποίο μπορεί να καλύψει τους χώρους εγκαταστάσεων υψηλής αξίας (High Value Assets) όπως:

Διυλιστήρια, εργοστάσια, λιμάνια, πετροχημικά εργοστάσια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, την περίμετρο αεροδρομίων, συνοριακών τελωνειακών σταθμών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αμαξοστασίων, σιδηροδρομικών γραμμών, φυλακών, κέντρων διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών, κλπ.

Το νέο σύστημα μπορεί εφόσον απαιτηθεί να αξιοποιηθεί για στρατιωτική χρήση με αυξημένη εμβέλεια η οποία φτάνει τα 5 χλμ, ενώ σε συνδυασμό με ένα ηλεκτροπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας και ένα παρεμβολέα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας έναντι αυτοκτονικών Drones τα οποία αποτελούν την νέα απειλή στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Η ανάπτυξη ενός τέτοιου ολοκληρωμένου ελληνικού συστήματος εντοπισμού και εξουδετέρωσης Drone θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεργαστούν εγχώριες εταιρείες οι οποίες διαθέτουν την απαραίτητη κατάλληλη τεχνογνωσία

Όσον αφορά το ύψος της χρηματοδότησης ενός τέτοιου αναπτυξιακού προγράμματος όσο και αν ακούγεται εντυπωσιακό θα απαιτούσε κλάσμα από τα κονδύλια που συνήθως διατίθενται από το Δημόσιο για την ανακαίνιση ενός παλαιού κτιρίου… με σαφέστατο πολύ πιο μεγάλο επιχειρησιακό και εμπορικό όφελος για την ασφάλεια και την οικονομία της χώρας, αφού οι εξαγωγικές προοπτικές ανάλογων συστημάτων είναι τεράστιες.





Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.