.

Πώς οι κάμερες και οι αισθητήρες μπορούν να συνδυαστούν για να κάνουν τις πόλεις πιο έξυπνες



Είναι αναμφισβήτητο ότι τα συστήματα βίντεο επιτήρησης έχουν πλέον ένα κρίσιμο ρόλο στην κεντρική ιδέα και τις υποδομές των έξυπνων πόλεων. Σήμερα, με την άνθηση του IoT και την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων αισθητήρων με δυνατότητες δικτύωσης, επικοινωνίας και διαλειτουργικότητας με IP κάμερες, οι πόλεις μπορούν να γίνουν ακόμα πιο έξυπνες και και πιο ασφαλείς.

Όλο και περισσότερο, η βιντεοεπιτήρηση καθίσταται απαραίτητη για την ασφάλεια των πόλεων, ενώ οι αρχές επιβολής του νόμου βασίζονται σε σύγχρονες δικτυακές πλατφόρμες επιτήρησης με λογισμικά ανάλυσης των εικόνων, προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτες συμπεριφορές ή ανθρώπινους στόχους ή οχήματα με ενδιαφέρον από πλευράς ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Τώρα, με τις λειτουργίες που υποστηρίζει η τεχνολογία IoT, οι πόλεις μπορούν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρουν διάφοροι τύποι αισθητήρων όπως ήχου, ποιότητας του αέρα, νερού αλλά και GPS και σε συνδυασμό με τις κάμερες που αναπτύσσονται ως μέσο παρακολούθησης αλλά και επαλήθευσης διάφορων καταστάσεων να διαχειριστούν καλύτερα προβληματικές καταστάσεις και έκτακτες ανάγκες.

Οι αισθητήρες σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος καθώς και ορισμένων διαδικασιών (για παράδειγμα ορθές διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων). Αυτό που τους κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικούς, είναι η διασύνδεση με κάμερες, καθώς μας επιτρέπει να συνδυάσουμε και να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα από διαφορετικές πηγές για ανάλυση. Τα συστήματα αυτά, χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς για λόγους ασφάλειας, αλλά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη περισσότερο και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη πόλη.


Ασφάλεια

Κάμερες και συστήματα επιτήρησης χρησιμοποιούνται ήδη για να υποστηρίξουν τις αρχές επιβολής του νόμου, ενώ οι αισθητήρες IoT μπορούν να επεκτείνουν τις δυνατότητες αυτές. Οι αισθητήρες IoT είναι ιδανικοί για τη διαχείριση πληροφοριών που δεν συλλέγονται μόνο από τις εικόνες που συλλέγουν οι κάμερες. Μπορούν για παράδειγμα να ανιχνεύσουν καταστάσεις, όπως ο θόρυβος και οι δονήσεις και έτσι να αποτελούν ιδανική προσθήκη σε πολλά συστήματα παρακολούθησης. Επιτρέπουν επίσης στους διαχειριστές, να παρακολουθούν τους απειλούμενους τομείς. Μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία ενημερώνουν τις αρχές σχετικά με μια πιθανή απειλή πριν συμβεί και κλιμακωθεί.


Διαχείριση ακραίων καιρικών συνθηκών

Οι περιβαλλοντικοί αισθητήρες σε συνδυασμό με μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν στις προβλέψεις σχετικά με τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν σε μια κλιμάκωση ακραίων καιρικών συνθηκών, με την παρακολούθηση μέσω βίντεο και τη συλλογή άλλων δεδομένων από τους IoT αισθητήρες.
Αυτό σημαίνει, ότι εάν το σύστημα μέτρησης σε πραγματικό χρόνο ανιχνεύει βροχή, το λογισμικό ανάλυσης και πρόγνωσης δεδομένων μπορεί να υπολογίσει εάν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στην τοποθεσία κατά τον υπολογισμό. Με την προσθήκη μιας κάμερας IP είναι εύκολο να υπάρχει παρακολούθηση για το εάν το νερό υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο σε ένα ποτάμι ή ρέμα για παράδειγμα. Ειδικά για τις πόλεις που είναι κοντά σε κάθε είδους ύδατα, μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή ή να δώσει στους διασώστες αρκετό χρόνο για να διαχειριστούν καλύτερα μια έκτακτη ανάγκη.

Περιορισμός ρύπανσης 

Ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις, ένας πολύ κοινός κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι η ρύπανση του αέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του λαιμού και των ματιών, καθώς και σε σοβαρότερες βλάβες της καρδιάς και των πνευμόνων. Σε αυτή τη πρόκληση οι αισθητήρες και η επιτήρηση βίντεο, μπορούν να συνεργαστούν και πάλι για να βοηθήσουν στη διαχείριση προβληματικών καταστάσεων. Με τη βοήθεια των ανιχνευτών ρύπανσης, είναι δυνατό να εντοπιστεί γρήγορα μια αλλαγή στην ποιότητα του αέρα, η οποία συχνά προκαλείται από την πολύ έντονη κυκλοφορία οχημάτων ή τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Μόλις εντοπιστεί η προέλευση αυτής της αλλαγής στην ποιότητα του αέρα, μπορούν να ληφθούν οι αντίστοιχες ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της ρύπανσης. Σε ορισμένες περιοχές της πόλης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας οχημάτων με βάση το βίντεο όπου οι κάμερες θα παρέχουν δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της κυκλοφορίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επαλήθευση της προέλευσης της ρύπανσης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προβλέψουν την επιδείνωση της ποιότητας του αέρα λόγω αυξημένου επιπέδου κυκλοφορίας. Με βάση τα δεδομένα πληροφοριών που συλλέγονται, οι φορείς διαχείρισης μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να λαμβάνουν μέτρα σχετικά με την εκτροπή της κυκλοφορίας.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.