Πολλοί θα ακούσουν τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη και αυτόματα το μυαλό τους θα πάει σ’ αυτό που ονομάζουμε ρομποτική και αυτοματισμός. Μέχρι ένα σημείο έχουν δίκιο. Όντως η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την ανάπτυξη εκμάθησης από το ίδιο το μηχάνημα, βασιζόμενο σε δεδομένα που αφορούν λανθασμένα και σωστά αποτελέσματα από προηγούμενες καταστάσεις και δράσεις του. Αυτό όμως επί της ουσίας δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ανεπτυγμένος προγραμματισμός και κωδικοποίηση δεδομένων. Δεν πρόκειται για καθαρό A.I. (Artificial Intelligence) αλλά για μια ταχύτατη είσοδο και έξοδο δεδομένων (I/O) μετά από μία εξίσου ταχύτατη υπολογιστική διαδικασία ανάλυσης τους, με μια σημαντική παράμετρο. Αυτό γίνεται μόνο μέσα από τα όρια που έχουν δοθεί από κώδικα που έχει γράψει ανθρώπινο χέρι.
Η πραγματική Α.Ι. όμως δεν λειτουργεί έτσι. Στην πραγματικότητα, όταν πρώτη φορά αναφέρθηκε ο όρος, περιελάμβανε την δημιουργία κώδικα και αναπροσαρμογή του σε δεδομένα από τον ίδιο τον υπολογιστή για να αντιμετωπίσει κάτι άγνωστο ως δεδομένο. Μια πραγματικότητα που σήμερα απλά δεν υπάρχει. Αν ο υπολογιστής παραπάνω ξεπεράσει το γνωστικό πεδίο του κώδικα προγραμματισμού του, είτε θα παγώσει (unresponsive) ή θα προχωρήσει σε μια άλλη διαδικασία που θα είναι παραπλήσια με ό,τι δέχτηκε ως δεδομένο, ή θα ζητήσει νέα εισαγωγή κώδικα/δεδομένων/στοιχείων και πάλι από τον χειριστή του.
Ένα απλό παράδειγμα είναι η δημιουργία ρομποτικών που λειτουργούν σήμερα και αντιμετωπίζουν τα πάντα με συνδυασμό στοιχείων που έχουν ήδη μπει εντός λογισμικού τους και βάσει αυτών σχηματίζουν πράξεις και διαδικασίες μετά απο πολλαπλά try-fail-retry. Αυτό γίνεται φυσικά με πολύ εξελιγμένο τρόπο που είναι αόρατο για τον απλό άνθρωπο. Όμως, κάποιος ειδικός τεχνολογίας μπορεί να δει πώς αυτό πραγματοποιείται με την εμφάνιση ενός νέου στοιχείου που δεν έχει καμία σύνδεση με τον προγραμματισμό του ρομποτικού. Δηλαδή, αν ένα ρομποτ έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει απειλές, του παρουσιάζεις ένα γατάκι μπροστά του. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που τόνισα παραπάνω με system unresponsive, δηλαδή αίτημα για νέα εισαγωγή δεδομένων ή προσφορά άλλης δράσης.
Μια καθαρή Α.Ι. με δυνατότητα δημιουργίας κώδικα από το μηδέν, η οποία θα αντιμετωπίσει κάτι καινούριο ως δεδομένο, χωρίς εισαγωγή τρίτων στοιχείων από χειριστή, απέχει πάρα πολύ από τη σημερινή εποχή. Μια τεχνολογία δηλαδή που θα αναλύσει την παρουσία που έχει το γατάκι μπροστά του, θα το αναλύσει ως έμβιο ον αλλά και τις δυνατότητες που έχει και θα το χαρακτηρίσει ως μη απειλή, βάσει στοιχείων που ποτέ δεν μπήκαν με κώδικα στο λογισμικό του. Μια ωραία αναπαράσταση είναι αυτή στο Terminator, για παράδειγμα, όπου αναλύεται ό,τι βλέπει το cyborg και δίνει στοιχεία για το αν είναι απειλή ή όχι, όποιο αντικείμενο και αν βρει μπροστά του χωρίς προηγουμένως να έχουν εισαχθεί τα αντίστοιχα δεδομένα στο λογισμικό του.
Καλό είναι λοιπό να ξεχωρίζουμε τί είναι πραγματικό Automation/Robotics Intelligence που σαφώς είναι η νέα φάση τεχνολογίας που έχουμε εισέλθει (5η βιομηχανική επανάσταση από την οποία η Ελλάδα απέχει ακόμη) με την πραγματική τεχνητή νοημοσύνη (self awareness A.I.) που ακόμα δεν έχουμε δει στην πράξη. Πολλοί θεωρούν πώς αυτό θα γίνει ίσως με την έλευση κβαντικής δυνατότητας επεξεργασίας δεδομένων που θα υπερισχύσει και του νόμου του Μουρ αφού πλέον κάθε ανάπτυξη θα γίνεται σε μηδενικό χρονικό διάστημα και σε ταχύτητα ασύλληπτη για το ανθρώπινο πεπερασμένο που έχει ως αντίληψη το μυαλό μας.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Source: Geopolitics