.

Αναγνώριση ανθρώπων πίσω από ένα τοίχο με τη χρήση πομποδεκτών Wi-Fi



Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, εφηύραν έναν νέο τρόπο που τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν ανθρώπους πίσω από έναν τοίχο, με τη χρήση ασύρματων πομποδεκτών WiFi και αναλύοντας το περπάτημά τους.

Η νέα αυτή μέθοδος, που ονομάζεται XModal-ID (προφέρεται ως Cross-Modal-ID), αναπτύχθηκε από την Yasamin Mostofi και την ομάδα της και προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης ενός ατόμου, πίσω από έναν τοίχο, εάν το ίδιο άτομο έχει καταγραφεί προηγουμένως σε βίντεο. Και όλα αυτά γίνονται με την αποκλειστική χρήση σημάτων WiFi.

Πώς λειτουργεί;

Αρχικά, πρέπει να γίνει εξαγωγή μιας 3D εικόνας ενός ατόμου από βίντεο, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο Human 3D Mesh Extraction.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπαθούν να προσομοιώσουν τα σήματα ραδιοσυχνοτήτων που θα είχαν δημιουργηθεί, αν το άτομο περπατούσε σε μια περιοχή που καλύπτεται από WiFi, μέσω προσέγγισης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Στη συνέχεια, προσπαθούν να ταιριάξουν το περπάτημα του προσώπου, συγκρίνοντας τα φασματογραφήματα που δημιουργούνται από τα σήματα WiFi σε πραγματικό χρόνο και το βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές, στο έγγραφο που δημοσίευσαν, η συγκεκριμένη τεχνική δεν απαιτεί εκπαίδευση ενός συστήματος στην αναγνώριση προσώπου, ούτε γνώση του περιβάλλοντος. Η διαδικασία χρειάζεται μόνο κανονικούς πομποδέκτες WiFi για να λειτουργήσει.


Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τους ερευνητές, είχαν ακρίβεια μεταξύ 82% και 89%, γεγονός που καθιστά την τεχνική αρκετά αποτελεσματική. Η ομάδα δηλώνει ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις αρχές στην αναγνώριση υπόπτων, όταν γίνεται έρευνα για κάποιο έγκλημα.

Υπήρξαν κι άλλες δοκιμές στο παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους μέσα από τοίχους. Το 2015 οι ερευνητές του MIT, ανέπτυξαν μια συσκευή λήψης RF που θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις ανθρώπινες σιλουέτες πίσω από έναν τοίχο, χρησιμοποιώντας τις αντανακλάσεις του ανθρώπινου σώματος.

Επίσης, οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM), ανέπτυξαν το 2017, μια μέθοδο για τη δημιουργία 3D εικόνων του περιβάλλοντος χώρου, χρησιμοποιώντας σήματα Wi-Fi. Και πέρυσι, μια ομάδα ερευνητών από το MIT ανέπτυξε ένα AI για τον ίδιο σκοπό.

Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι οι ερευνητές ανά τον κόσμο, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του WiFi, για να αναγνωρίζουν ανθρώπους πίσω από τοίχους. Την ίδια στιγμή βέβαια πολλά είναι και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τέτοιες τεχνικές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αφού όλοι σχεδόν διαθέτουμε ένα WiFi router στο σπίτι μας.

Source: secnews
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.