Οι ειδικοί εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με ζητήματα προστασίας της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των χρηστών
Τα τελευταία χρόνια, διαβάζουμε όλο και συχνότερα άρθρα γύρω από την τεχνολογία του 5G και για το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει ή όχι να αλλάξει τη διαδικτυακή μας ζωή. Πέρα, όμως, από την Ελλάδα, που το 5G έχει προς το παρόν εφαρμοστεί σε δοκιμαστικό επίπεδο, κάτι αντίστοιχο ισχύει και στις Η.Π.Α., καθώς τα συγκεκριμένα ασύρματα δίκτυα δεν έχουν εφαρμοστεί παντού.
Είναι γεγονός ότι μέσω αυτών των ταχύτερων συνδέσεων, οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερη προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικότητάς τους. Ωστόσο, ερευνητές εκφράζουν παράλληλα και τις ανησυχίες τους σχετικά με την έλευση της παραπάνω τεχνολογίας. Βέβαια, στα θετικά στοιχεία του 5G χρειάζεται να αναφερθούν κυρίως τα συστήματα anti-tracking, χάρη στα οποία δεν είναι τόσο εύκολη η ανίχνευση και η χειραγώγηση των συνδέσεων.
Το 5G είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά από πολλές απόψεις, όμως δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αναβάθμιση σε ζητήματα ασφάλειας τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Εκτός αυτού, λόγω του ότι το 5G είναι κατά βάση ένα λογισμικό κι ένα σύστημα που βασίζεται στο cloud - ασφαλώς πιο προηγμένο από τα αντίστοιχα του παρελθόντος - μπορεί και ελέγχει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις ενδεχόμενες απειλές.
«Το 5G είναι μια πραγματικά καλή υπόσχεση όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας», ισχυρίζεται ο Ravishankar Borgaonkar, ερευνητής και επιστήμονας στη Νορβηγική εταιρεία τεχνολογίας SINTEF Digital. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εντοπιστεί ένας χρήστης κι εξακολουθούν να γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του 5G. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τρόποι βελτίωσης της κατάστασης».
Αναλυτικότερα, την περσινή χρονιά, ο Borgaonkar σε συνεργασία με άλλους ερευνητές εντόπισαν αρκετές «αδυναμίες» όσον αφορά την ασφάλεια του 5G, δηλαδή την αξιοποίηση πληροφοριών των χρηστών, λόγω κάποιου ελαττώματος στην τεχνολογία.
«Το 5G είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά από πολλές απόψεις, όμως δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αναβάθμιση σε ζητήματα ασφάλειας τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια», καταλήγει ο Karsten Nohl, ιδρυτής της εταιρείας SRLabs, που ασχολείται με θέματα ασφάλειας δικτύων.