.

Σχεδιασμός συστημάτων ελέγχου πρόσβασης με μελλοντικές προοπτικές



Η επιλογή των ηλεκτρονικών συστημάτων κλειδώματος και ελέγχου πρόσβασης σε μια εγκατάσταση, αποτελεί πάντα μια κρίσιμη απόφαση και μια σημαντική επένδυση που πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα που θα επιλέξουμε θα καλύψουν όχι μόνο τις σημερινές απαιτήσεις, αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν μεταγενέστερα.

Οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε το σύστημα ελέγχου πρόσβασης που θα επιλέξουμε να καλύπτει τις ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες προκύπτουν, από τα παρακάτω ερωτήματα:

Μπορείτε να επεκτείνετε το υπάρχον σας σύστημα χωρίς να ξεκινήσετε από το μηδέν;

Οι ανάγκες ασφάλειας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ηλεκτρονικές κλειδαριές και συστήματα ελέγχου πρόσβασης που μπορούν να ενσωματωθούν αρμονικά με ένα υπάρχον σύστημα, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του, θα εξοικονομήσουν σημαντικό οικονομικό κόστος. Για αυτό και θα πρέπει να επιλέγουμε λύσεις ανοιχτής αρχιτεκτονικής που προσφέρουνε ευελιξία και εύκολη προσαρμογή.

Ποια είναι η δομή της εγκατάστασης και πόσο πιθανόν είναι να επεκταθεί;

Ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αν θα χρειαστείτε ηλεκτρονικές κλειδαριές και υποδομές ελέγχου πρόσβασης, προσαρμοσμένες για πόρτες υψηλής κυκλοφορίας ή χαμηλής κυκλοφορίας και για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη, αν το σύστημα που θα επιλεγεί μπορεί να προσαρμοστεί σε χώρους με μια βασική εγκατάσταση ή θα πρέπει να έχει μια κεντρική και ενοποιημένη διαχείριση, έτσι ώστε να καλύπτει χώρους με πολλαπλά και πολλές φορές απομακρυσμένα μεταξύ τους σημεία. Όπως επίσης και αν υπάρχουν σχέδια επέκτασης των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ασύρματες κλειδαριές και συστήματα access control είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν και να συντηρηθούν από τα ενσύρματα. Υπάρχουν σήμερα συστήματα με μπαταρίες που είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά μιας και μπαίνουν σε κατάσταση λειτουργίας μόνο όταν προκύπτει η ανάγκη. Ως εκ τούτου, ευθυγραμμίζονται με τους γενικότερους στόχους των σύγχρονων εταιριών για εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους. Σημαντικό είναι επίσης οι ασύρματες ηλεκτρονικές κλειδαριές και τα ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης να είναι πιστοποιημένα για το θέμα της ασφάλειας μετάδοσης των σημάτων, προσφέροντας την απαιτούμενη προστασία σε περιοχές που θεωρούνται ευαίσθητες ή έχουν αυστηρά πρότυπα και απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης.


Ποιοι είναι οι χρήστες της εγκατάστασής σας και ποια μέσα ταυτοποίησης ταιριάζουν στις ανάγκες τους – τώρα και στο μέλλον;

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανάγκη να φιλτράρουν την πρόσβαση σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων τους και για το μόνιμο προσωπικό, αλλά φυσικά και για τους επισκέπτες και για τους τεχνικούς που εισέρχονται στην εγκατάσταση και αναλαμβάνουν διάφορες εργασίες μέσα σε αυτή. Το σύστημα ελέγχου πρόσβαση θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε χρήστη και με βάση τα μέσα που θα χρησιμοποιεί για να του επιτρέπεται ο έλεγχος ή όχι.

Είναι γνωστό φυσικά ότι υπάρχουν συστήματα που υποστηρίζουν διαφορετικά μέσα ταυτοποίησης, όπως κάρτες διαφόρων τεχνολογιών, fobs, κωδικοί πρόσβασης, βιομετρική αναγνώριση ή συνδυασμών όλων αυτών. Μια νέα τάση που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος όμως είναι η ο έλεγχος πρόσβασης με βασικό μέσο ελέγχου μια φορητή συσκευή του χρήστη, κυρίως το κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη της IHS Markit, η τάση αυτή συνεχώς θα επεκτείνετε και εκτιμάται ότι μέχρι το 2021 θα χρησιμοποιούνται πάνω από 44 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, ως μέσο διαπίστευσης για τον έλεγχο πρόσβασης. Πρόκειται για μια αποτελεσματική και ευέλικτη λύση βασισμένη σε εφαρμογές των smartphones που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών, αλλά και των διαχειριστών. Αυτή η επιλογή θα καλύπτει για πολλά χρόνια τις απαιτήσεις που τυχόν δημιουργηθούν μιας και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν είναι εύκολες τόσο για τους χρήστες όσο και για τους διαχειριστές

Θα είναι ένα σύστημα μόνο για τον έλεγχο πρόσβασης σε πόρτες ή και άλλες εφαρμογές;

Μια νέα ανάγκη που έχει προκύψει και αναμένεται να αποτελεί σταθερή απαίτηση τα επόμενα χρόνια, είναι το μέσο διαπίστευσης και ελέγχου πρόσβασης σε ένα χώρο να αποτελεί και μέσο που θα του επιτρέπει την πρόσβαση ενός χρήστη και σε άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα ντουλάπια, θυρίδες, ανελκυστήρες, χώρους στάθμευσης ή ακόμα και στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Από την πλευρά του διαχειριστή των εγκαταστάσεων, σε μια τέτοια περίπτωση ενοποιημένης λογικής ελέγχου πρόσβασης τα οφέλη είναι σημαντικά για την αποτελεσματικότητα της ροής των εργασιών, αλλά και του ελέγχου του εκάστοτε χρήστη. Από πλευράς του χρήση φυσικά είναι εμφανές το πλεονέκτημα της εύκολης χρήσης, κατέχοντας ένα μόνο μέσο ταυτοποίησης που συνήθως είναι το κινητό τηλέφωνο.

Η διαχείριση του ελέγχου πρόσβασης γίνεται σε πραγματικό χρόνο και από οπουδήποτε;

Για να έχετε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσβασης που θα καλύπτει τις μελλοντικές απαιτήσεις θα πρέπει αυτό να είναι δικτυακό και να μπορείτε να το διαχειριστείτε ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε μέσω ειδικού λογισμικού και εφαρμογών. Θα πρέπει ο διαχειριστής όπου και αν βρίσκεται και όποτε χρειαστεί, να μπορεί να τροποποιήσει τα επίπεδα και τα δικαιώματα πρόσβασης ενός χρήστη, ακόμα και να καταργήσει έναν χρήση σε περίπτωση που χάσει αυτός το μέσο ταυτοποίησης του ή ακόμα να ελέγξει το ιστορικό, να εκδώσει και να στείλει αναφορές.

Θα πρέπει ακόμα σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης -για παράδειγμα μια πυρκαγιά- το ξεκλείδωμα ή κλείδωμα των θυρών μιας εγκατάστασης να γίνεται άμεσα μιας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την προστασία των ανθρώπων.

Απαιτείται λοιπόν από ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου πρόσβασης -που θέλουμε να είναι αξιοποιήσιμο και στο μέλλον- ένα μίγμα ασφάλειας, ευελιξίας, συμμόρφωσης, ευκολίας εγκατάστασης, επεκτασιμότητας, οικονομικής απόδοσης και απρόσκοπτης λειτουργίας.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.