.

H IBM πιστεύει σε ένα πλαίσιο κανόνων για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου



Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μιλήσει για τους κινδύνους από την εδραίωση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, αλλά η IBM πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα λύνονται από ένα κατάλληλο πλαίσιο κανόνων.

Υπάρχουν πόλεις που έχουν προβεί στην απαγόρευση χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας από την Αστυνομία και τις εταιρείες, αλλά η IBM εκτιμά ότι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η αμερικανική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διαφορετικός. Η IBM εναντιώνεται στη στείρα απαγόρευση, θεωρώντας ότι θα πρέπει να εισαχθεί ένα αναλυτικό πλαίσιο αρχών και κανόνων χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, έτσι ώστε να υπάρχει ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.


Η IBM δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ένα πρώτο δείγμα της φιλοσοφίας της, όπου έκανε λόγο για την ακριβή ρύθμιση των κανόνων που θα πρέπει να διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Διαφορετικές χρήσεις θα πρέπει να έχουν και διαφορετικό πλαίσιο κανόνων, καθώς η τεχνολογία είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα σενάρια χρήσης είναι τα ίδια. Επομένως, θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί τα πάντα από το νομοθέτη, προκειμένου να αποφεύγονται κίνδυνοι και καθεστώς αυθαιρεσίας από όσους χειρίζονται τέτοιες τεχνολογίες. Η IBM σημειώνει ότι πάντοτε θα πρέπει να δίδεται η σαφής συγκατάθεση του υποκειμένου, ενώ σε περίπτωση χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τις Αρχές θα πρέπει να υπάρχει δεδομένη διαφάνεια.

Τέτοιες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα και τα αεροδρόμια, ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που επιθυμούν να πουλήσουν τέτοια τεχνολογία και σε αστυνομικές δυνάμεις. Η ίδια η IBM είχε προκαλέσει αρκετή συζήτηση τον περασμένο Μάρτιο όταν είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφίες από το Flickr με άδεια Creative Commons, προκειμένου να εκπαιδεύσει μία Τεχνητή Νοημοσύνη στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Τα δεδομένα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα στο project Diversity in faces, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκαταλήψεις στη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου από μία Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.