Θετική επίδραση σε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες των επιχειρήσεων φέρνει η συνδυασμένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (Augmented Reality-AI) και Internet of Things (ΙοΤ). Ειδικότερα, οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει το AIoT παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα σε κρίσιμους οργανωτικούς στόχους, όπως η ικανότητα επιτάχυνσης των εργασιών, η εισαγωγή νέων ψηφιακών υπηρεσιών, η βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και η μείωση του κόστους.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα των SAS, Deloitte και Intel, με την τεχνογνωσία της IDC, οι εταιρείες, που χρησιμοποιούν δεδομένα IoT χωρίς τεχνητή νοημοσύνη, σημείωσαν αύξηση της ταχύτητας των λειτουργιών τους κατά 32%, ενώ εταιρείες που χρησιμοποιούν και τεχνητή νοημοσύνη, παρατήρησαν αύξηση που έφτασε το 53%.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν το IoT σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιο ανταγωνιστικές από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το IoT, με διψήφιο περιθώριο σε διάφορους επιχειρηματικούς δείκτες, όπως η παραγωγικότητα των εργαζομένων, η καινοτομία και το λειτουργικό κόστος.
Στο μεταξύ, η έρευνα δείχνει ότι για το 34% των ερωτηθέντων πρωταρχικός στόχος της χρήσης του AIoT είναι η αύξηση των εσόδων. Ακολουθεί η βελτίωση της καινοτομίας (17,5%), η προσφορά νέων ψηφιακών υπηρεσιών στους πελάτες (14,3%) και η μείωση του λειτουργικού κόστους (11,1%).
Προσδοκίες
Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη δημιουργία αξίας από IoT πρωτοβουλίες σε μία επιχείρηση είναι η εκτεταμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το 90% των ερωτηθέντων στην έρευνα, που χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό την τεχνητή νοημοσύνη στις IoT λειτουργίες του, ανέφερε ότι η χρήση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Να σημειωθεί ότι το AIoT ορίζεται ως η διαδικασία λήψης αποφάσεων με τη βοήθεια τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με συνδεδεμένους αισθητήρες, δεδομένα συστήματος ή δεδομένα, που προκύπτουν από προϊόντα ΙοΤ. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν βαθιά μάθηση, μηχανική μάθηση, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, αναγνώριση φωνής και ανάλυση εικόνας.
Η μελέτη, η οποία ρώτησε 450 επικεφαλής επιχειρήσεων απ’ όλο τον κόσμο σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών IoT και ΑΙ, δείχνει εξάλλου ότι το 68% των εταιρειών βασίζεται σε ΙοΤ δεδομένα για την ενημέρωση των καθημερινών επιχειρησιακών αποφάσεων μέσω υπολογιστικών φύλλων και άλλων τεχνολογιών, που δεν αφορούν το AI. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί το ΙοΤ για να ενημερώνει τις αποφάσεις σχεδιασμού, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν στοιχεία AI για τον καθημερινό σχεδιασμό ανέρχεται σε 31%.
Κορυφαίες θέσεις στη λίστα των τεχνικών ανάλυσης, που χρησιμοποιήθηκαν για IoT projects, κατέλαβαν το business intelligence (33%), η παρακολούθηση και η ορατότητα σε πραγματικό σχεδόν χρόνο (31%) και η παρακολούθηση υπό συνθήκες (condition-based) (30%).
Οι εταιρείες, που βασίζονται σε δεδομένα IoT για την ενημέρωση της καθημερινής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα κατά συντριπτική πλειοψηφία για επιχειρησιακές αποφάσεις (68%), αξιοποιώντας υπολογιστικά φύλλα και άλλες τεχνολογίες, που δεν αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη.