.

ΚΝΧ & Alarm Systems

Το σύστημα KNX προσφέρει πολλά εξαιρετικά χαρακτηριστικά, από τις καθημερινές λειτουργίες χειρισμού του χώρου για παράδειγμα, όπως η παρακολούθηση της θερμοκρασίας μέχρι τον έλεγχο της μουσικής, των θυροτηλεφώνων/ θυροτηλεοράσεων και κεντρικών εισόδων (κεντρική είσοδος, είσοδος γκαράζ) της οικίας ή του επαγγελματικού σας χώρου.



Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που πάντα πίστευα έντονα, είναι η δυνατότητα ενοποίησης αυτοματισμών του εκάστοτε χώρου, έτσι ώστε να διευκολύνεται όσο περισσότερο είναι εφικτό, ο τελικός χρήστης. Πρέπει για παράδειγμα οι τέντες να μαζευτούν σε έντονα καιρικά φαινόμενα; Η εμπειρία μας έχει δείξει πως ναι.

Μας έτυχε λοιπόν παλαιότερα σε εγκατάσταση συστήματος συναγερμού και παρακολούθησης οικίας, μετά από κλοπή, να δουλεύουμε παράλληλα με το συνεργείο που εγκαθιστούσε ηλεκτρικά ρολά. Οι εγκαταστάτες των ρολών ξέχασαν μια τέντα κατεβασμένη, την επόμενη μέρα ήταν σκισμένη λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Κατόπιν βλέποντας ότι το σπίτι είναι ήδη ΚΝΧ, δώσαμε λύση προσθέτοντας ένα αισθητήριο καιρού και αυτοματοποιήσαμε τις τέντες να κλείνουν σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Σε συνέχεια αυτού και λόγω του ότι εγκαθιστούσαμε έναν έξυπνο συναγερμό προσθέσαμε ένα module KNX το οποίο ενσωμάτωσε το σύστημα συναγερμού στον αυτοματισμό της οικίας, χωρίς να χάνει καθόλου από την ασφάλεια του αντιθέτως την αξιοποίησε στο έπακρο. Έτσι, γεννήθηκε και η ανάγκη να μοιραστώ σε αυτό το άρθρο, τις δυνατότητες των «έξυπνων» συναγερμών με ΚΝΧ δίαυλο επικοινωνίας και να σας «ανοίξω» μια bus πόρτα στο αύριο των συστημάτων ασφαλείας.

Λίγα λόγια για το KNX

Η τεχνολογία KNX είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτήθηκαν κατά τα τελευταία 25 χρόνια με τις προκατόχους τεχνολογίες του KNX , δηλαδή την European Installation Bus ( EIB ), την European Home System (EHS) και το BatiBUS. Εν όψει των ανωτέρω, το KNX είναι το Παγκόσμιο ΠΡΟΤΥΠΟ για Οικιακό και Κτιριακό Έλεγχο.
  • Με την πιστοποίηση των προϊόντων, το KNX εγγυάται Διασύνδεσιμότητα & Διαλειτουργικότητα των προϊόντων. 
Η διαδικασία πιστοποίησης KNX διασφαλίζει ότι τα διαφορετικά προϊόντα των διαφορετικών κατασκευαστών, που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές εφαρμογές, λειτουργούν και επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό διασφαλίζει υψηλό βαθμό ευελιξίας κατά την επέκταση και την τροποποίηση των εγκαταστάσεων.

  • Το KNX αντιπροσωπεύει την υψηλή ποιότητα υλικών

Η KNX Association, απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου σε όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ως εκ τούτου όλοι οι κατασκευαστές πρέπει να συμμορφώνονται σύμφωνα με το ISO 9001 πριν ακόμη αιτηθούν για μία πιστοποίηση προϊόντος KNX.

Εκτός από τη συμμόρφωση των κατασκευαστών με το πρότυπο ISO 9001, τα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται και με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών καθώς Διεθνών προτύπων για τα Οικιακά και Κτιριακά Ηλεκτρονικά Συστήματα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, η KNX Association, έχει ακόμη το δικαίωμα να ζητήσει την επανεξέταση των πιστοποιημένων προϊόντων ή να και απαιτήσει από τον κατασκευαστή τις εκθέσεις ελέγχου που διέπουν τη δήλωση συμμόρφωσης του υλικού του.

  • Το KNX μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εφαρμογές οικιακού και κτιριακού ελέγχου
Το KNX μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις πιθανές λειτουργίες/εφαρμογές στον οικιακό και κτιριακό έλεγχο, που κυμαίνονται από φωτισμό και έλεγχο ρολών, έως τον έλεγχο της ασφάλειας, της θέρμανσης, του αερισμού, του κλιματισμού, την παρακολούθηση, τον έλεγχο του νερού, τη διαχείριση της ενέργειας, μετρήσεις καθώς και έλεγχο οικιακών συσκευών, ήχου και πολλά άλλα. Το KNX βελτιώνει την άνεση και την ασφάλεια και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κλίματος (έως και 50% με τον έλεγχο φωτισμού και το ίδιο ποσό για εφαρμογές θέρμανσης).

  • Το KNX ταιριάζει για χρήση σε διαφορετικά είδη κτιρίων
Το KNX μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε νέα όσο και σε υφιστάμενα κτίρια. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να επεκταθούν και να προσαρμοστούν εύκολα στις νέες ανάγκες, ενώ το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε μικρού μεγέθους μονοκατοικίες , καθώς και σε μεγάλα κτίρια (γραφεία, ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, νοσοκομεία, σχολεία, πολυκαταστήματα, αποθήκες, αεροδρόμια, κ.λπ.).

Εισαγωγή στους αυτοματισμούς Συστημάτων Συναγερμού & ΚΝΧ


Στη συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών / επαγγελματικών χώρων όπου είναι ήδη εγκατεστημένο ένα σύστημα KNX, ένα σύστημα συναγερμού είναι βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια του χώρου. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι εγκαταστάσεις τις περισσότερες φορές είναι υψηλού βαθμού επικινδυνότητας και είναι πιθανό να τις στοχεύουν διαρρήκτες. Ως εκ τούτου, είναι λογικό το σύστημα συναγερμού να πρέπει να συνεργαστεί με το υφιστάμενο σύστημα KNX.


Ένα σύστημα συναγερμού που συνεργάζεται με το σύστημα KNX της ασφαλιζόμενης εγκατάστασης μας εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερο βαθμό ασφαλείας. Λειτουργικά, το σύστημα συναγερμού συνδεδεμένο στον δίαυλο KNX σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί σενάρια ανάλογα με την κατάσταση του συναγερμού.

Ας δούμε λοιπόν κάποια παραδείγματα των πλεονεκτημάτων της ενοποίησης των συστημάτων:
  • Όταν το σύστημα συναγερμού ενεργοποιείται και οπλίζει στη λειτουργία Away (οι χρήστες εγκαταλείπουν το σπίτι), τα φώτα και οι συσκευές μπορούν να απενεργοποιηθούν και η θέρμανση είτε η ψύξη μπορούν να σβήσουν ολοκληρωτικά ή να απενεργοποιηθούν τμηματικά με συγκεκριμένο σενάριο.
  • Κλείδωμα – ασφάλιση χώρου. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής όπλισης μπορούν ανάλογα με το επιθυμητό σενάριο να κλείσουν όλα τα ηλεκτρικά ρολά ή οι γκαραζόπορτες και να ασφαλίσουν οι ηλεκτρικές κλειδαριές των ανοιγμάτων του χώρου.
  • Όταν ο συναγερμός αφοπλίζεται από τον εισερχόμενο χρήστη, μπορεί αυτόματα να ενεργοποιηθεί το προκαθορισμένο σενάριο welcome στον χώρο με ενεργοποίηση μερικού φωτισμού ή σε περίπτωση αφόπλισης απο κατάσταση παραμονής να ενεργοποιηθεί αντίστοιχα διαφορετικό σενάριο.
  • Σε περίπτωση συναγερμού στον ασφαλιζόμενο χώρο μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά τμήματα και επιλεκτικά ο εσωτερικός ή ο εξωτερικός φωτισμός ή να αναβοσβήνει ένα μοτίβο φωτισμού με σκοπό να ειδοποιήσει παραβρισκόμενους και μη, όπως και να αποτρέψει τον επίδοξο διαρρήκτη.
  • Σε περίπτωση ενεργοποίησης συναγερμού καπνού / θερμοκρασίας (πυρανίχνευση) μπορεί αυτόματα να ανάψει ο φωτισμός διαδρομής εξόδου για άμεση απομάκρυνση από την εγκατάσταση. Παράλληλα με αυτό και ανάλογα από το σημείο ενεργοποίησης της πυρανίχνευσης μπορεί αυτόματα να κοπεί το ρεύμα της εστίας της κουζίνας ή το ρεύμα του τοπικού πίνακα σε περίπτωση data room για την ελαχιστοποίηση των ζημιών στην ασφαλιζόμενη εγκατάσταση.
  • Προσομοίωση παρουσίας. Στη περίπτωση απουσίας χρηστών για πολλές μέρες (διακοπές, αργίες) χρησιμοποιούμε το σύστημα KNX με συγκεκριμένα σενάρια έτσι ώστε μερικά από τα φώτα ή και τη μουσική να ενεργοποιηθούν σε τυχαίες ώρες της ημέρας ή το βράδυ με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των διαρρηκτών οι οποίοι τυχόν παρακολουθούν.
  • Σε περίπτωση ανίχνευσης πλημμύρας από εγκατεστημένο αισθητήριο συναγερμού μπορεί αυτόματα να ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη εφεδρική αντλία που είναι στον χώρο στον οποίο έγινε η πλημμύρα είτε να απενεργοποιήσουμε το ρεύμα του πλυντηρίου από τον χώρο υπηρεσίας.
  • Οι αισθητήρες κίνησης που συνδέονται με τον συναγερμό μπορούν να ανάψουν τα φώτα τη νύχτα σε χώρους όπως η κουζίνα, οι διάδρομοι ή τα κλιμακοστάσια. Οι αισθητήρες κίνησης KNX μπορούν επίσης να συμπληρώσουν τους αισθητήρες συναγερμού για ανίχνευση κίνησης αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των αισθητήρων κίνησης / παρουσίας KNX. Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει ότι μπορούν να λειτουργήσουν προσθετικά σε περίπτωση χρήσης μηχανήματων ομίχλης σε κεντρικούς χώρους οικείων ή επιχειρήσεων.

Προκλήσεις στην ενοποίηση με το KNX



Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα το σύστημα KNX δεν μπορεί να πάρει την θέση ενός συστήματος ασφαλείας μπορεί όμως να ενοποιηθεί με αυτό αυξάνοντας τις δυνατότητες του.
Τα συμβατικά συστήματα συναγερμού (που δεν διαθέτουν module ΚΝΧ) μπορούν να συνδεθούν με το KNX μόνο μέσω ξηρών επάφών από τις εξόδους του συναγερμού σε αντίστοιχες εισόδους KNX, 1 bit. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο μια πολύ βασική επικοινωνία η οποία και δεν προτείνεται λόγω της πολύ μικρής δυνατότητας προγραμματισμού λειτουργιών.

Συνιστάται πάντα σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων με σύστημα KNX να επιλέγουμε σύστημα συναγερμού που διαθέτει δίαυλο επικοινωνίας bus εκ των οποίων οι πιο διαδεδομένες στη ελλάδα είναι SATEL, PARADOX, GADDX, INIM, DSC κ.ά. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι το module ενοποίησης του συστήματος ασφαλείας πρέπει να διαθέτει απευθείας δίαυλο bus (κόκκινος-μαύρος ακροδέκτης bus) και όχι με τρόπους όπως σειριακές θύρες κ.ά. διότι ο δίαυλος bus-σειριακή θύρα τείνει να καταργηθεί από την αγορά ΚΝΧ.

Οι περισσότεροι KNX partners δεν είναι εγκαταστάτες συναγερμών και αντίστροφα. Ως εκ τούτου κάθε πλευρά έχει την τάση να επικεντρώνεται στο είδος του συστήματος που είναι περισσότερο εξοικειωμένη. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες τους χάνουν το πλήρες όφελος από την ύπαρξη έξυπνου συστήματος συναγερμού και KNX στο σπίτι τους. Σε συνάρτηση με το ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς ο τελικός πελάτης ψάχνει για ολοκληρωμένες λύσεις με αντοχή πάντα στον χρόνο. Μια πιθανή λύση για εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας που δεν διαθέτουν γνώσεις KNX είναι να συνεργάζονται με τον προγραμματιστή KNX της εγκατάστασης, ο οποίος τις περισσότερές φορές δεν είναι ο ηλεκτρολόγος αυτής.

Σκοπός μας πάντα, ένα καλό συναίσθημα


Ένα έξυπνο σπίτι βοηθά τους ανθρώπους σε όλα τα στάδια της ζωής και διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, όχι το αντίστροφο! Ένας απλός και διαισθητικός χειρισμός, κατανοητός έλεγχος και στοιχεία ελέγχου μεταβλητού μεγέθους υποστηρίζουν κάθε γενιά. Για να παραμείνει ανεξάρτητη και η τρίτη ηλικία, οι έξυπνες εγκαταστάσεις όχι μόνο χρησιμεύουν ως βοηθός αλλά και ως θεματοφύλακας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή απρόβλεπτων περιστάσεων, προειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις μπορούν να αποστέλλονται αυτόματα μέσω του συστήματος συναγερμού στην αστυνομία, την οικογένεια και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους για την πρόληψη κινδύνων ή ανεπιθύμητων συνθηκών.



Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.