.

Πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα Έξυπνα Σπίτια



Με την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής να έχει αναχθεί σε άμεση ανάγκη, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί πλέον βασικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής κάθε κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2030, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν τουλάχιστον το 32% του ενεργειακού μίγματος και η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάσει στο 32,5% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο έλεγχος της κατανάλωσης της ενέργειας σε κάθε σπίτι και κάθε κτήριο, μπορεί να συμβάλει, εκτός από την εξοικονόμηση χρήματος, στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών υποχρεώσεων της Κύπρου και να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Σύμμαχος στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Smart Home τεχνολογία ή αλλιώς τα Έξυπνα Σπίτια. Ένα Έξυπνο Σπίτι είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια, αφού οι ιδιοκτήτες του μπορούν να παρακολουθήσουν την ενεργειακή κατανάλωση στο οικιακό περιβάλλον κι έτσι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας.

Ο ιδιοκτήτης ενός Έξυπνου Σπιτιού μπορεί μέσω του smartphone ή του tablet του να ελέγξει ανά πάσα στιγμή, απ’ όπου κι αν βρίσκεται, όλες τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που έχει συνδέσει στο σύστημα αυτοματισμού Smart Home που έχει εγκατεστημένο, είτε για να τις ενεργοποιήσει, είτε για να τις απενεργοποιήσει. Για παράδειγμα, μπορεί ενώ βρίσκεται εκτός σπιτιού να ελέγξει εάν έχει αφήσει τον θερμοσίφωνα ή το κλιματιστικό ανοιχτό και να τερματίσει τη λειτουργία τους ή να έχει στον έλεγχό του οποιαδήποτε πηγή φωτισμού για προστασία του σπιτιού από διαρρήκτες. Επιπλέον, το εγκατεστημένο σύστημα μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα το οικιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τις προκαθορισμένες οδηγίες από τον ιδιοκτήτη του, αλλά και να μετρά πόσο ρεύμα καίει κάθε συνδεδεμένη συσκευή.

Η τεχνολογία Smart Home, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί και σε γραφειακούς χώρους, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, κυρίως για σκοπούς αυτοματοποίησης της καθημερινότητάς μας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες, η τάση αυτή αναμένεται να ακολουθήσει περαιτέρω ανοδική πορεία μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η διείσδυση της έξυπνης τεχνολογίας στα νοικοκυριά, όσον αφορά την παγκόσμια αγορά, θα φθάσει το 9,3% φέτος και μέχρι το 2024 θα φτάσει το 19.3%.

Οι δυνατότητες, ωστόσο, που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, την καθιστούν πλέον ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Τα Έξυπνα Σπίτια δεν αφορούν αποκλειστικά την άνεσή μας, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην πραγματική αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών, προκειμένου να καταναλώνουμε την ενέργεια με σύνεση.

Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, είναι ο μόνος τρόπος για ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών μας στη σύγχρονη εποχή. Και ίσως η πιο επείγουσα ανάγκη μας αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο είναι η ορθολογική διαχείριση της ενέργειας.

Του Λουκιανού Ράφτη*
*Γενικός διευθυντής της NEDECO Electronics Ltd

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.