.

Αναγνώριση προσώπου: Όχι από ΕΕ, ανακωχή από Google



Σε νέα πρόκληση για εθνικές αρχές, υπερεθνικούς οργανισμούς αλλά και πολίτες εξελίσσεται η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ εξετάζει απαγόρευση χρήσης της για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια, τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Μια τέτοια απόφαση, όμως, ίσως συναντήσει αντιδράσεις από την Γερμανία.

Συγκεκριμένα, έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή αρχικά του Euractiv και του Politico, αποκαλύπτουν ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουνΒ την απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου «μέχρι να προσδιοριστεί και να αναπτυχθεί μια υγιής μεθοδολογία για την αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της τεχνολογίας καιΒ πιθανής κακοδιαχείρισης».

Πρακτικά, η ΕΕ ανησυχεί ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να προστατέψει την ιδιωτικότητα σε περίπτωση που η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εφαρμοστεί μαζικά. Σημειωτεόν, ότι στον πυρήνα της τεχνολογίας αυτής βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία επιτρέπει την ταυτοποίηση ενός ατόμου από ένα και μόνο πλάνο μέσα σε πλήθη ανθρώπων.  

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε 134 σιδηροδρομικούς σταθμούς και 14 αεροδρόμια μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή στο Βερολίνο. Ειδικοί εκτιμούν ότι τυχόν απαγόρευση από την ΕΕ θα προκαλέσει την αντίδραση της γερμανικής πλευράς.

Οι προθέσεις της ΕΕ ανέδειξαν επίσης και τις πρώτες διαφωνίες μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών. Ο CEO των Alphabet και Google, Sundar Pichai, συμφωνεί με την προσέγγιση της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει μια περίοδος απαγόρευσης, ώστε να διαμορφωθεί το σωστό θεσμικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της Microsoft, Brad Smith, υποστήριξε ότι η αναγνώριση προσώπου είναι μια νέα τεχνολογία που θα βελτιωθεί μόνο αν επιτρέψουμε να τη χρησιμοποιήσουν περισσότεροι άνθρωποι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Juniper Research οι λύσεις αναγνώρισης προσώπου θα ενσωματωθούν σε 1,3 δισεκατομμύρια συσκευές μέχρι το 2024, από τις οποίες τα 800 εκατομμύρια θα είναι κινητά τηλέφωνα. Την ίδια στιγμή αυτό που συμβαίνει στην Κίνα αποτελεί μια πρόγευση ενός πραγματικά δυστοπικού μέλλοντος. Η χώραΒ φιλοξενεί οκτώ από τις δέκα πιο επιτηρούμενες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της βρετανικής Comparitech. Μάλιστα αν η εγκατάσταση καμερών συνεχιστεί με τον υφιστάμενο ρυθμό, η ΚίναΒ θα διαθέτει μία κάμερα για κάθε δύο άτομα μέχρι το 2020. Δηλαδή 701 εκατομμύρια κάμερες επιτήρησης θα σκανάρουν 24/7 ολόκληρη την κινεζική επικράτεια με τη βοήθεια λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα συνδεθεί με τον τομέα των υπηρεσιών υγείας, το μάρκετινγκ και το λιανικό εμπόριο, τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. Δηλαδή, μια βιομηχανία με δυνητικά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αναγνώριση προσώπου θα μας φέρει πραγματικά αντιμέτωπους με αυτό που μέχρι σήμερα αποφεύγουμε: το γεγονός ότι η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει σημαντικά ρήγματα στην έννοια της ιδιωτικότητας. Και μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσειΒ με ποιον τρόπο θα τα κλείσουμε.

Source: liberal.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.