.

Θα αναλάβει η Τεχνητή Νοημοσύνη την προστασία των δεδομένων μας;



Περισσότερο από το 40% των ανθρώπων παγκοσμίως πιστεύουν ότι δεν έχουν έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, σύμφωνα με έρευνα της McAfee, ενώ θεωρούν την τεχνολογία όχημα παραβίασης της ιδιωτικότητας. Μπορεί, όμως, η δυσπιστία αυτή να αντιστραφεί και η τεχνολογία από πρόβλημα να καταστεί η λύση για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας;

Σύμφωνα με την Gartner ναι, αφού πάνω από το 40% των εφαρμογών συμμόρφωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη έως το 2023, από μόλις 5% σήμερα. Με άλλα λόγια, μια τεχνολογία αιχμής θα διασκεδάσει τους φόβους για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων που έχει δημιουργήσει η εκρηκτική εξέλιξη της… τεχνολογίας.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 60 διαφορετικά θεσμικά πλαίσια σε όλο τον κόσμο, με αποστολή να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο Διαδίκτυο. Έτσι, δημιουργούνται δαιδαλώδεις, πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους δομές, που τελικά αντί για στεγανά, να δημιουργούν ακόμα περισσότερες ρωγμές. 

Σαν αποτέλεσμα εταιρείες αλλά και κρατικοί φορείς αδυνατούν να διασφαλίσουν ό,τι αυτό που πρέπει να τύχει προστασίας, θα προστατευτεί τελικά. Άλλωστε ο όγκος δεδομένων που παράγουμε είναι από μόνος του ικανός να «μπλοκάρει» κάθε προσπάθεια προστασίας. Όταν στην εξίσωση προστεθεί και η πολυνομία, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Έτσι, είναι δύσκολο και δαπανηρό να «φιλτραριστεί» το ποια προσωπικά δεδομένα πρέπει να τύχουν προστασίας. Σε αυτό το σημείο, οι εφαρμογές με Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να ξεσκαρτάρουν εύκολα την ήρα από το στάρι, σύμφωνα με την Gartner.

Στην έρευνά της η Gartner διαπίστωσε ότι εταιρείες και οργανισμοί δεν μπορούν καν να δώσουν έγκαιρες και ακριβείς απαντήσεις στα αιτήματα SRR, δηλαδή τα «Αιτήματα Άσκησης Δικαιωμάτων Υποκείμενου», που λαμβάνουν. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρειάζονται δύο ή περισσότερες εβδομάδες για να απαντήσουν σε ένα μόνο SRR. Συχνά η όλη διαδικασία γίνεται χειροκίνητα, με αποτέλεσμα το κόστος αυτών των ροών εργασίας ναι είναι περίπου 1.400 δολάρια, τα οποία συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

Η ταχύτητα και η συνέπεια με την οποία τα εργαλεία που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν στην διεκπεραίωση μεγάλου όγκου SRR (Subject-Rights-Request), όχι μόνο εξοικονομούν χρήματα αλλά και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των χρηστών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2022, οι δαπάνες που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικότητας θα αυξηθούν σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Τη σημασία, άλλωστε, που θα έχει για τις επιχειρήσεις η προστασία και η σωστή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους, αποτυπώνει και η έκθεση Technology Vision 2019 της Accenture, σύμφωνα με τη οποία ότι η μελλοντική επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης με διαδικτυακή παρουσία θα περιλαμβάνει τη διαφάνεια και την ασφάλεια των δεδομένων των καταναλωτών.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.