.

Μύθοι και πραγματικότητες για το Cloud



Παρά το γεγονός ότι η χρήση του Cloud γίνεται όλο και περισσότερο συνηθισμένη, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε λαϊκούς μύθους σχετικά με την τεχνολογία.

Οι λύσεις που βασίζονται στο Cloud έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία 10 χρόνια. Από τις μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι εταιρείες μετακινούνται στο Cloud με όλο και πιο σταθερό ρυθμό. Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), οι παγκόσμιες δαπάνες το 2019 για υπηρεσίες Cloud και υποδομές, σημείωσαν αύξηση κατά 23,8%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρόλο που αυτοί οι αριθμοί μας λένε ότι το Cloud γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο, πολλοί τελικοί χρήστες στον τομέα της ασφάλειας, έμποροι και εγκαταστάτες, εξακολουθούν να μην κάνουν το άλμα από τις παραδοσιακές λύσεις.

Οι λύσεις που στηρίζονται στο Cloud μπορούν να είναι ασφαλείς, απλές και αποτελεσματικές από πλευράς κόστους, αλλά πολλοί χρήστες δεν επωφελούνται, αφού ορισμένες κοινές παρανοήσεις έχουν δημιουργήσει σκεπτικισμό σχετικά με τη χρήση του Cloud. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς τους μύθους:

Μύθος 1: Το Cloud είναι ανασφαλές

Η μεγαλύτερη παρεξήγηση γύρω από το Cloud είναι ότι είναι εγγενώς ανασφαλές. Η κυβερνοασφάλεια είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για κάθε κορυφαίο πάροχο. Πρόκειται για υπηρεσίες που υποστηρίζουν αυτή την προτεραιότητα με σημαντικές οικονομικές και τεχνολογικές επενδύσεις, που αποσκοπούν στην προστασία των πελατών τους καθώς και των ιδίων. Από την end to end κρυπτογράφηση και την παρακολούθηση 24X7, έως τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και τη βιομετρική αναγνώριση ταυτότητας, ο κλάδος κινείται γρήγορα, για να παραμείνει μπροστά από τις απειλές.

Ένας μεγάλος πάροχος υπηρεσιών Cloud θα έχει κατά κανόνα σημαντικά περισσότερους πόρους και εμπειρία, σε σχέση με μια μικρή επιχείρηση. Από την 24ωρη παρακολούθηση, μέχρι τα εκτεταμένα συστήματα και το προσωπικό, ώστε να ανιχνευθούν ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο, οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud μπορούν να γνωρίζουν για μια πιθανή απειλή ασφάλειας πολύ πριν από τα τοπικά συστήματα.

Μύθος 2: Το σύννεφο είναι περίπλοκο και κλειστό πρότυπο

Οι λύσεις Cloud είναι λιγότερο περίπλοκες από τοπικά συστήματα. Έχουν λιγότερα εξαρτήματα και έχουν σχεδιαστεί με στόχο την απλούστερη εγκατάσταση και ευκολότερη συντήρηση. Τυπικές προκλήσεις, όπως η απομακρυσμένη πρόσβαση, αντιμετωπίζονται με τεχνολογίες plug and play που λειτουργούν στα περισσότερα δίκτυα. Επειδή το Cloud απαιτεί λιγότερο εξοπλισμό, γίνεται πιο εύκολη η κλιμακωτή αναβάθμιση μιας τέτοιας λύσης καθώς αλλάζουν οι ανάγκες.

Οι Cloud λύσεις είναι απλούστερες από τη φύση τους. Αφού συνδεθούν οι συσκευές, οι χρήστες μπορούν να ειδοποιηθούν αμέσως όταν υπάρχουν προβλήματα και να εκτελέσουν απομακρυσμένες διαγνωστικές διαδικασίες, καθώς και να εντοπίσουν προβλήματα κατά παραγγελία. Λεπτομερείς αναφορές μπορούν να παραδοθούν από ένα απλό περιβάλλον περιήγησης ιστού. Με 24ωρη παρακολούθηση και συντήρηση από τον πάροχο υπηρεσιών Cloud, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πραγματικό χρόνο, εξαλείφοντας σημαντικό κόστος.

Ορισμένοι πάροχοι Cloud υπηρεσιών παρέχουν λύσεις που εμποδίζουν τους πελάτες να “κλειδωθούν” σε ιδιόκτητες τεχνολογίες, κλειστά πρότυπα ή έναν μόνο προμηθευτή που ίσως δεν δραστηριοποιείται στο μέλλον. Υπάρχουν σήμερα λύσεις που μπορούν να επαναπροσδιοριστούν για να λειτουργούν με άλλα συστήματα και όχι μόνο με έναν καθορισμένο προμηθευτή.

Μύθος 3: Το σύννεφο είναι φονιάς του εύρους ζώνης

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλές Cloud-based λύσεις ασφάλειας λειτουργούν χωρίς να μεταφέρουν τη “βαριά” ροή βίντεο στο Cloud. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα video-data μπορούν να αποθηκευτούν στην κάμερα ή στο gateway και να μεταδίδονται στο Cloud μόνον κατόπιν αιτήματος.

Μια εναλλακτική “υβριδική λειτουργία” που προσφέρουν ορισμένα Cloud-based συστήματα συνδυάζει τις επιλογές αποθήκευσης που βασίζονται σε συσκευές και σε cloud. Είναι προσαρμόσιμη στις ατομικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η υβριδική λειτουργία μπορεί να προγραμματιστεί για την αποστολή βίντεο στο Cloud μόνο αν ανιχνεύει ένα άτομο ή μεταφέρει συμβάντα – όπως περιοδικά βίντεο – κάθε βράδυ.

Οι πιο προηγμένες Cloud λύσεις περιλαμβάνουν βίντεο “scrubbing” χαμηλού εύρους ζώνης, παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης βίντεο από μεγάλο αριθμό καμερών, σε μια διασύνδεση χαμηλού εύρους ζώνης. Η χρήση αυτών των χαρακτηριστικών μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις εύρους ζώνης (bandwidth), καθώς τα γεγονότα που ενδιαφέρουν μπορούν να βρεθούν γρήγορα και το βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD να μεταδίδεται μόνο όταν ζητηθεί.

Μύθος 4: Το Cloud είναι ακριβό

Ενώ εξαλείφονται εξαρτήματα όπως NVR, διακομιστές εφαρμογών ελέγχου πρόσβασης και ελεγκτές, καθώς και στοιχεία λογισμικού (όπως το VMS) και το σύγχρονο λογισμικό διαχείρισης ελέγχου πρόσβασης, το Cloud γίνεται λιγότερο περίπλοκο, αλλά και λιγότερο δαπανηρό στην αγορά, την εγκατάσταση και τη συντήρηση.

Επιπλέον, το συνδρομητικό μοντέλο προσφέρει επιλογές στους τελικούς χρήστες για τη διαχείριση του κόστους της λύσης, για όλη τη διάρκεια της ζωής της. Μια λύση που βασίζεται στο Cloud μπορεί να μειώσει άλλα έξοδα hardware, λογισμικού, εγκατάστασης, συντήρησης, δικτύωσης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Μπορεί επίσης να εξαλείψει τις κάρτες ελέγχου προσπέλασης, όταν χρησιμοποιείται ο έλεγχος ταυτότητας μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι Cloud λύσεις είναι εγγενώς σχεδιασμένες ώστε να επιτρέπουν την κλιμάκωση – τόσο προς τα επάνω όσο και προς τα κάτω – που βοηθά στη διαχείριση του κόστους. Οι δικτυακές κάμερες και οι συσκευές ανάγνωσης ελέγχου πρόσβασης, μπορούν εύκολα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατόπιν αιτήματος. Για παράδειγμα, με μια Cloud λύση ένα σύστημα μπορεί να ξεκινήσει με δύο κάμερες και σημεία ελέγχου και στη συνέχεια να προστεθούν σταδιακά περισσότερα, ανάλογα με τις ανάγκες που αλλάζουν. Τελικά, το Cloud διασφαλίζει ότι πληρώνετε μόνο για αυτό που χρησιμοποιείτε – κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό με τα παραδοσιακά συστήματα.

Το μέλλον

Υπάρχουν επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας που είναι ακόμα επιφυλακτικοί με το Cloud. Χωρίς τη σωστή κατανόηση μιας νέας τεχνολογίας, αυτή μπορεί να φαίνεται περίπλοκη και δαπανηρή – ακόμα και όταν δεν είναι. Το Cloud έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ασφαλέστερη, απλούστερη και οικονομικότερη φυσική ασφάλεια για πολλούς χρήστες. Ίσως αξίζει να προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε τους μύθους και να εξετάσουμε το Cloud σήμερα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.